Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Science Photo Library | Lea Paterson
The Polyamorie Files

The Polyamorie Files: ‘Jij hoeft toch
niet zwanger te worden?’

E

Ella (41) en Jeff (41) hebben twee kinderen en zijn ruim 14 jaar gelukkig getrouwd. Jackie heeft Ella verteld dat ze nog een kinderwens heeft en Ella is hier erg van geschrokken.

“Een kinderwens? Ja, ik weet wel dat Jackie gek is op baby’s, ik sta er niet van te kijken.” Jeff reageert heel nonchalant als ik hem vertel dat Jackie graag nog een keer moeder wil worden en dat ik daar zo verbaasd over ben.

“Maar waarom maak jij je daar dan zo druk om? Jij hoeft toch niet zwanger te worden?” Ik ga naast hem zitten. “Nee, zeker niet, ik moet er niet aan denken om nog een keer zwanger te zijn en een baby te krijgen. Jij wel dan?” 

Poepluiers

Jeff lacht. “Nee, ik hoef zeker niet zwanger te zijn!” Ik stomp hem in zijn zij en zucht. “En ik denk ook niet dat ik nog een derde kind wil. Het was leuk toen ze klein waren, maar die gebroken nachten en poepluiers mis ik nu niet echt.” Ik voel me een beetje opgelucht. “Dus je gaat geen kind krijgen met Jackie?”

Jeff springt zowat op uit de bank. “Hoe kom je daar nou weer bij? Daar hebben we het echt nog nooit over gehad.” Ik haal mijn schouders op. “Ja nou ja, ze wordt ook ouder, heeft verder alleen jou en dus die kinderwens, dus ik dacht...”

Ik kan mijn zin niet afmaken, want Jeff trekt me dicht tegen zich aan. “Als Jackie en ik zoiets van plan zouden zijn, dan ben jij toch de eerste die het hoort. Maar we hebben het hier niet over gehad, dus vooralsnog is er geen baby op komst.”

Ik doe hard mijn best om Jeff op zijn woord te geloven, maar toch blijven de woorden van Jackie door mijn hoofd gaan. Wat nou als ze opeens bedenkt dat ze een kind van Jeff wil?

Huilen

Heel lang kan ik er niet bij stilstaan, want opeens staat Max beneden in zijn pyjama. “Ik kan niet slapen.” Ik sta al op om hem weer naar boven te sturen, maar opeens begint hij te huilen. “Gaan jullie scheiden?” Weer die vraag. Jeff en ik kijken elkaar aan.

“Nee lieverd, natuurlijk niet. Waarom denk je dat?” Hij kruipt tussen ons in op de bank. “Fleur zegt dat papa en Jackie verliefd zijn en dat papa bij hun gaat wonen.” Ik kijk Jeff met grote ogen aan en bijt op mijn lip.

“Daar klopt helemaal niks van Maxie,” begint Jeff, “Jackie en ik zijn wel verliefd, maar we wonen niet bij elkaar en dat gaan we ook niet doen. Ik heb toch al een huis, bij mama en jou en Isa? Ik ga niet bij Jackie wonen.” Max zegt niks en staart voor zich uit.

In mijn hoofd trek ik die ellendige Fleur aan haar haren door het huis, hoe durft ze zoiets te zeggen tegen Max en waar haalt ze die onzin vandaan? Ik trek Max dicht tegen me aan en aai door zijn haren. “Papa woont gewoon bij ons, we gaan echt niet scheiden.”

Achterlijke uitspraken

Niet veel later valt Max tegen me aan in slaap op de bank. Als Jeff hem naar boven draagt en hem in bed legt, pak ik mijn telefoon om Jackie te bellen. “Ze neemt niet op”, zeg ik als Jeff weer beneden is. Hij kijkt me vragend aan. “Ja Jackie, ik probeerde haar te bellen over die achterlijke uitspraken van die kut Fleur!” 

“Nou nou, even rustig El, we hebben het hier over een meisje van Max’ leeftijd. Ik snap dat je boos bent, maar misschien heeft Fleur dit helemaal niet zo gezegd, of heeft Max het verkeerd begrepen.”

Bende

Kwaad sta ik op. “Het ging net wat beter met Max. Sinds de vakantie vroeg hij er niet meer naar en we gaan één keer met Jackie en Fleur weg en alles is weer een bende.”

Jeff slaat zijn arm om me heen. “Doe gewoon even rustig, we hebben het hier over uitspraken van kinderen. Laten we het er nog een keer met Jackie over hebben, ik kan me niet voorstellen dat zij tegen Fleur heeft gezegd dat ik daar ga wonen.” Boos loop ik de trap op, ik weet het nog zo net niet.