Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

The Polyamorie files 71: Jeff drinkt zijn zorgen weg
Foto: Hollandse Hoogte | Cultura Images RF
The Polyamorie Files

The Polyamorie files 71:
Jeff drinkt zijn zorgen weg

E

Ella (41) en Jeff (41) hebben twee kinderen en zijn ruim 14 jaar gelukkig getrouwd. Als Ella thuiskomt, zit Jeff somber op de bank zijn zorgen weg te drinken.

Mijn vriendin Mirjam kijkt me met grote ogen aan als ik haar vertel over het wijn-incident van afgelopen weekend. We hebben elkaar een tijd niet gesproken en dus een hoop bij te praten. “Dus die wijngooier was de vriendin van de barman?” Ik knik. “Ja, nou ja, niet was. Ze ís zijn vriendin, blijkbaar zijn ze weer bij elkaar.” Vol ongeloof schudt ze haar hoofd. “Wat een soap El...”

Social media

Blijkbaar had de vriendin van de barman er een hele internet- en social mediastudie van gemaakt om mij te vinden in de stad. En was ze - terecht - kwaad op mij omdat ik met haar vriend naar bed was geweest. Niet veel later kreeg ik een appje op mijn telefoon van een onbekend nummer. “Ik hoop dat je je kleding en schoenen weg kunt gooien en vooral dat je mijn vriend vanaf nu met rust laat, zielig oud lelijk wijf.”

“Mijn zus stond erop dat ik een bericht terug zou sturen, maar ik heb helemaal geen zin in nog meer drama. En bovendien heeft dat meisje ook een punt, ik snap wel dat ze kwaad is. Vervolgens vertel ik mijn vriendin dat ik diezelfde avond de Tinder-app van mijn telefoon heb gegooid. “Stel je voor dat ik per ongeluk weer met een kerel ga die een vriendin blijkt te hebben, dan zit ik straks nergens meer veilig”, lach ik terwijl ik naar de fles rode wijn wijs.

“Je kunt altijd nog zo’n app gebruiken voor getrouwde stellen. Dat je dus sowieso al weet dat de ander ook vreemdgaat.” Nu is het mijn beurt om vol ongeloof naar mijn vriendin te staren. “Bestaan er dating-apps om vreemd te gaan? Wat is dit voor een zieke wereld aan het worden?” Mirjam haalt haar schouders op. “Ja, weet ik veel. Ik weet ook niet hoe het werkt, ik heb er alleen weleens van gehoord op de radio.”

Somber

Als ik ’s avonds laat thuiskom, zit Jeff in het donker op de bank. “Wat doe jij nog zo laat op, moet je niet werken morgen?” Als ik het licht aandoe, zie ik de halflege fles whisky op tafel. “Wat is er aan de hand? Als jij aan de whisky zit, moet er wel iets goed mis zijn.” Langzaam draait hij zijn hoofd en kijkt me aan. “Ik ben het zo zat, El. Ik weet het allemaal niet meer.” Ik hoor aan zijn stem dat het niet bij één glas whisky is gebleven vanavond.

“Soms weet ik niet of ik er wel goed aan doe om bij Jackie te blijven. Eerst was het allemaal leuk en spannend, maar ik word ook zo moe van dat mens...” Hij kijkt naar mijn gezicht en wacht op een reactie, maar ik weet niet wat ik moet zeggen. “Ze wil steeds meer, weet je? Nu zeurt ze om een vakantie en meer vaste dagen dat ik bij haar kan zijn.” Ik zeg nog steeds niks en vraag me af of ik überhaupt iets voel bij de dingen die hij zegt.

Niet meer dezelfde vrouw

“Ik ga naar bed Jeff, ik weet niet of ik degene ben met wie je dit moet bespreken.” Hij knikt langzaam en schenkt nog een glas in voor zichzelf. In bed denk ik na over wat hij heeft gezegd en hoe het zou zijn als alles weer normaal was, hoe het zou zijn als al dat gedoe met Jackie nooit gebeurd was.

Ik kan niet zeggen dat mijn leven er nu beter uitziet dan vóórdat Jeff zijn relatie begon met een andere vrouw, maar ik zou ook niet meer willen dat alles wordt zoals het was. Ik ben niet meer dezelfde vrouw als toen en ik vind het voor mezelf ook wel erg spannend om nu te ontdekken wat er nog meer allemaal is. Nieuwsgierig Google ik naar verhalen over de app waar Mirjam mij eerder die avond over verteld heeft.