Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Sabine Joosten
Tussen de lakens

Lonneke is in de overgang:
Seks? Ik kan me de laatste keer niet heugen!

journaliste

Hester Zitvast

D

Deze maand is VROUW gestart met de nieuwe rubriek Tussen de lakens. Hierin vertellen vrouwen over hun seksleven. Het vierde verhaal komt van Lonneke (51). Zij is volledig in de greep van de overgang.

Bad met ijsklonten

"Het begon een jaar geleden. Dan stond ik in de supermarkt de bananen af te wegen of liet ik een halfje grof volkoren snijden en kreeg ik het ineens zo verschrikkelijk warm, dat mijn zorgvuldig gestylde kapsel als een pudding in elkaar stortte.

Heks

Opvliegers, ik krijg ze op de ongemakkelijkste momenten. Het liefst stort ik mezelf dan in een bad met ijsklonten, maar dat is een beetje lastig als je nog in gesprek bent met je baas over de nieuwe begroting of net op een introductiedag van de vervolgopleiding van je oudste kind bent.

Die opvliegers zijn afschuwelijk, maar wat het echt verschrikkelijk maakt, zijn mijn moodswings. Ik herinner het mij nog goed van mijn moeder, die werd ook zo’n heks tijdens de overgang. 'Zo word ik nooit', nam ik me heilig voor. Nou, dat voornemen mislukt per week gemiddeld tien keer.

Scheiding

Je moet mij tegenwoordig eens achter het stuur zien zitten. Tref je mij op een slecht moment, dan foeter ik vanuit de grond van mijn hart iedere iets te trage weggebruiker op schandalige wijze uit.

Maar ik ontplof dus net zo hard tegen Niels, mijn man. Gisteren nog, hij maakte een opmerking over mijn zus die momenteel in scheiding ligt en haar ex financieel probeert uit te kleden. Hij vond dat laag.

Seksleven

Ik vind dat normaal gesproken ook, maar het viel op dat  moment verkeerd. Hij zei het iets te fel, vond ik. We zijn nu bijna 24 uur verder en ik heb geen woord meer tegen hem gezegd. Lekker sfeertje dus.

Mijn overgang heeft een behoorlijke invloed op ons leven samen. Ook op ons seksleven, want ik heb gewoon geen zin meer. En daarbij heb ik ook nog de lichamelijke gevolgen van de overgang; een opvlieger tussen de lakens is helemaal diep ellendig natuurlijk. En oh man, wat is het droog daar beneden! We hebben het al maanden en maanden niet meer gedaan. Sterker nog, ik kan me de laatste keer niet heugen.

Ruzie

Niels vindt het heel naar voor mij allemaal. Maar ook heel, héél naar voor zichzelf. Dat laat hij regelmatig merken. Wat moet ik daarmee? 'Je slaat de hand maar even een paar jaar aan jezelf', zeg ik dan. Dat wordt dan weer ruzie natuurlijk.

Maar hé, ík heb ook niet om deze ellende gevraagd hè? Eerst ben je tientallen jaren eens in de maand ongesteld, je krijgt te maken met zwangerschappen en de hel die baren heet en daarna wordt het geheel afgerond met de overgang. Wij vrouwen hebben het een stuk zwaarder dan mannen.

Homeopathie

Mijn vriendinnen zitten in hetzelfde schuitje. Het is heerlijk om mijn hart bij hen uit te storten. De een probeert het op te lossen met homeopathie, de ander grijpt naar de hormonen. Ik probeer de rit au naturelle uit te zitten, maar ik begin de laatste tijd steeds meer te twijfelen aan die tactiek.

Ik ben het zat. En ik vrees ook een beetje dat Niels er binnenkort niet alleen op een spontaan gekochte Harley-Davidson vandoor gaat, maar ook nog eens zijn benen bij een andere vrouw onder de ontbijttafel steekt.

Ik heb nu een oriënterend gesprek bij de gynaecoloog aangevraagd. Eens kijken wat de mogelijkheden zijn, wat ik begin namelijk steeds meer terug te verlangen naar de tijd dat Niels en ik nog wél een seksleven hadden. Er moet in elk geval iets gebeuren, want hier worden we allebei niet heel veel gelukkiger van."

Jij op VROUW.nl

Wil jij ook jouw 'tussen de lakensverhaal' vertellen?

Dan kan dat hier...