Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Caiaimage
Tussen de lakens

Monique’s man heeft erectieproblemen: Hij ontplofte
toen ik begon over een minnaar

journaliste

Hester Zitvast

I

In de rubriek ‘Tussen de lakens’ vertellen vrouwen over hun seksleven. Dit verhaal komt van Monique (45). Haar man Sander (47) heeft sinds een jaar behoorlijke erectieproblemen, maar weigert ermee naar een arts te gaan. Het euvel komt steeds meer tussen het stel in te staan. ‘Ik heb ook mijn behoeftes, ik mis de seks!’

Doodgezwegen

Sander is geen prater. Hij komt uit een boerengezin, waar een half woord al een woord te veel was, bij wijze van spreken. Ik vond dat wel wat hebben, dat mysterieuze. Maar nu breekt het mij steeds meer op. Er staat iets tussen ons in dat wordt doodgezwegen. Sander heeft sinds een jaar een erectieprobleem. Het is er langzaam ingeslopen. Steeds vaker kreeg hij ’m niet (helemaal) omhoog of hield hij het niet lang genoeg vol.

Smoesjes

Daar waren we in het begin nog vrij relaxed over. We zijn allebei druk met ons werk en we zaten door het overlijden van Sanders beide ouders in een emotionele periode. Het zou wel weer goed komen allemaal, zeiden we. Maar ik merkte dat Sander steeds vaker de boot afhield. Als ik een poging tot seks deed, verzon hij een smoesje. ‘Hoofdpijn’ heb ik regelmatig voorbij horen komen. Ik voelde dat er meer speelde.

Uitbarsting

Natuurlijk heb ik de oorzaak ook bij mezelf gezocht. Deed ik iets niet goed? Vond hij me niet meer aantrekkelijk? Ik heb zelfs gedacht dat Sander misschien een ander had, dat ik het niet meer voor hem deed. Ik een emotionele bui heb ik die twijfels er allemaal een keer uitgegooid. Sander stelde me gerust, het lag niet aan mij. Mijn uitbarsting zorgde er alleen wel voor dat het laatste beetje seks dat er nog was ook verdween.

Mannelijkheid

Ik kan me niet meer heugen dat we daarna nog een poging gedaan hebben. Als ik er met hem over praat, wordt hij meteen kribbig. Ik zie dat het hem heel veel doet. Ik snap dat ook wel, het is toch een deel van je mannelijkheid. Dit is niet iets wat je even met vrienden bespreekt en ik zal dit ook echt niet tegen mijn vriendinnen vertellen, hoezeer ik ze ook vertrouw. Dit is té privé.

Onderzoeken

Ik maak me zorgen. Ik heb op internet gelezen dat een erectiestoornis heel veel oorzaken kan hebben. Sander rookt al zijn hele leven en drinkt ook graag een biertje. Dat kan erachter zitten, maar ook een vaatziekte bijvoorbeeld. Ik wil dat hij zich laat onderzoeken door een arts, maar daar wil Sander niets van weten. Hij kan er prima mee leven, zegt hij. En verder mankeert hij inderdaad niets.

Intimiteit

Ik mis de seks, en behoorlijk ook. Sander houdt de boot volledig af, ook op andere manieren. Hij bevredigt mij niet meer, dat moet ik zelf maar doen. De intimiteit is weg, dat vind ik afschuwelijk. Het probleem komt steeds meer tussen ons in te staan. Ik heb mijn behoeftes en Sander lijdt er ook onder, dat weet ik zeker. Maar ik kan hem moeilijk aan zijn haren mee naar de huisarts slepen.

Benen wijd

Je schijnt online vrij makkelijk aan erectiepillen te kunnen komen, maar dat durf ik niet. Stel dat er een onderliggend probleem voor zijn stoornis is, wat richt ik dan aan met die pillen? Zoiets moet je overleggen met een arts, vind ik.

Het speelt nu een jaar en ik weet van mezelf dat ik dit niet de rest van mijn leven ga volhouden zo. Het maakt me ergens ook wel kwaad. Wij vrouwen worden om de zoveel jaar opgeroepen voor een uitstrijkje, liggen in ons leven diverse keren ‘met de benen wijd’ bij een arts en hij weigert er één keer met onze huisarts over te praten. Die moeite wil hij niet voor me doen en dat neem ik hem kwalijk.

Heil bij een ander

Vorige week hebben we er een ongelooflijke ruzie over gekregen. Ik liet doorschemeren dat ik op den duur misschien wel mijn heil bij een andere man zou zoeken. Zoiets zeg je niet natuurlijk, maar ik was wanhopig. Hij is zo koppig!

Sander ontplofte, het scheelde niet veel of hij was vertrokken. Ik heb de boel kunnen sussen, maar hem wel op het hart gedrukt dat er echt iets moet gebeuren. Ik weet niet of hij de stap durft te zetten. Misschien ga ik maar eens met de huisarts praten. Ik weet het niet meer…

Jij op Vrouw

Wil jij ook jouw ‘Tussen de lakens-verhaal’ vertellen?

Dat kan hier.

Gerelateerde onderwerpen