Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Kees van de Veen
Tussen de lakens

‛Mijn man vindt me
verre van sexy’

journaliste

Hester Zitvast

I

In de rubriek 'Tussen de lakens' vertellen vrouwen over hun seksleven. Dit verhaal komt van Elena (49). Ze heeft flink overgewicht en voelt zich daardoor totaal niet sexy. Het feit dat haar man geen enkele toenadering meer zoekt in bed, zegt haar genoeg. "Ik heb dat deel van mijn leven afgesloten. Dat maakt me bij vlagen heel verdrietig."

Nooit slank

“Ik ben allang gestopt met diëten. Het frustreerde me alleen nog maar; blijvend resultaat haalde ik niet. Ik ben altijd al zwaarder geweest dan gemiddeld. Overgewicht zit bij ons in de familie, het is een illusie om te denken dat ik ooit slank zal worden.

Ik ben ook een Bourgondiër; koken is mijn lust en mijn leven. Een leven op selderijstengels is niets voor mij. Toen ik nog een heel stuk jonger was, kon ik er goed mee omgaan. Ik kleedde me sexy en liet mijn rondingen juist goed naar voren komen.

Walgen

Mijn lijf was vol, maar nog wel strak. Dat veranderde toen ik drie kinderen kreeg. Mijn buik werd een drilpudding vol striae, mijn strakke benen kregen putjes en de zwangerschapskilo’s kreeg ik maar niet weg.

Twee jaar nadat mijn jongste werd geboren, kwam ik in de overgang. Wat ze voorspellen, gebeurde: de kilo’s vlogen er aan. Als je mij nu ziet, ben ik echt een moeke, qua figuur. Ik kleed me altijd heel charmant, al zeg ik het zelf en ik ben ook zeker tevreden over mijn gezicht.

Maar als ik naakt ben, of zelfs maar mijn eigen lichaam voel, kan ik echt van mezelf walgen. Ik vind het bewonderenswaardig dat vrouwen hun volheid omarmen, ik kan dat niet. Ik vind slank gewoon mooier, alleen ben ik wel realistisch; dat ga ik niet worden."

Verre van sexy

Ik kan mezelf blijven kwellen met diëten en sportscholen waar ik het liefst gillend wegren, maar nu mijn gewicht al een paar jaar stabiel is, heb ik me er bij neergelegd. Dit ben ik. En hoewel ik het liever anders had gezien, vecht ik er niet meer tegen.

Vanaf het moment dat ik kinderen kreeg, werd de seks tussen mij en Brian (48) minder. Het drukke gezinsleven eiste z’n tol van ons energielevel; we vonden het allebei wel prima. Inmiddels is er niets meer van ons seksleven over. Ik schaam me voor mijn lijf tegenover Brian.

Als hij me wel eens een knuffel geeft en zijn armen vanachter om mij heen slaat, weet ik niet hoe snel ik moet omdraaien. Ik wil niet dat hij al mijn vetrollen voelt. Hij is zelf hartstikke sportief en ziet er voor zijn leeftijd nog superstrak uit. Hij zal nooit een opmerking plaatsen over mijn lijf, maar ik weet zeker dat hij het verre van sexy vindt.

Schaamte

Ik moet er niet aan denken dat we het doen met het licht aan. Of dat hij voor orale seks afdaalt, via mijn buik. Vroeger kon ik daar echt van genieten, maar nu zou het een marteling zijn. De laatste keren dat we seks hebben gehad, voelde ik mijn lijf letterlijk drillen.

Ik ben dan alleen nog maar daarop gefocust. Waarom zou je het dan nog doen? Brian zoekt geen toenadering meer, die weet dat ik de boot afhoud. Hij lijkt het ook niet meer te willen, dat zegt mij genoeg.

Heel af en toe komt het er toch van. De laatste keer was met kerst, toen had ik te veel gedronken en nam de lust het toch over van mijn alsmaar malende hoofd. Ik weet nog dat Brian na afloop zei dat hij het miste. Toen ik daar de volgende dag aan terugdacht, brak mijn hart. Wat is het toch stom dat je je laat leiden door schaamte.

Uit het hoofd

Ik zou eerlijk tegen hem moeten zijn en op moeten biechten waarom we geen seks meer hebben. We moeten er over praten. Misschien denkt hij wel dat het door hem komt en is hij er juist heel onzeker door geworden. En ik zou moeten werken aan mijn zelfbeeld.

Steeds vaker merk ik dat ik nadenk over oplossingen voor dit probleem. Ook ik mis de intimiteit; ik kan er bij vlagen heel erg verdrietig van worden. En als de oplossing niet in een slanker lijf zit, moet het misschien gewoon maar eens uit een tevreden hoofd komen...”

Jij op Vrouw

Wil jij ook jouw ‛Tussen de lakens-verhaal’ vertellen?

Dat kan hier.