Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Camera Press Ltd
Tussen de lakens

Anneke: ‛Mijn man wil ruige seks
als hij gedronken heeft, maar ik niet’

journaliste

Hester Zitvast

I

In de rubriek 'Tussen de Lakens' vertellen vrouwen over hun seksleven. De man van Anneke (42) heeft een alcoholprobleem en dat heeft een enorm negatieve weerslag op hun seksleven. "Ik kan het eigenlijk niet meer opbrengen."

Zuipcultuur

“Marco is altijd al een behoorlijke drinker geweest. Een feestbeest, ja. Hij komt uit de Achterhoek en heeft een vriendengroep met een behoorlijke zuipcultuur. Er valt altijd wel iets te vieren.

Als je jong bent, vind je dat niet erg; iedereen drinkt en je feest zelf vrolijk mee. Maar naarmate we ouder werden, kregen we er steeds vaker ruzie over.

Gangmaker

Marco wordt een andere man als hij heeft gedronken. Normaal gesproken is hij vrij stil, maar als hij een borrel op heeft, wordt hij luidruchtig. Hij heeft dan het hoogste woord en lijkt in niets op de man die ik ken.

Hij heeft wat dat betreft echt twee gezichten. Dit klinkt nu heel negatief, maar het is ergens ook zeker wel gezellig. Hij is een gangmaker.

Supersaai

Onze ruzies gaan vrijwel altijd over Marco’s drankgebruik. Zeker sinds ik een paar jaar geleden zelf volledig ben gestopt met drinken. Ik kreeg er steeds meer een afkeer van. Marco vond mij supersaai en begreep er helemaal niets van.

Toch zette ik door. Ik hoefde toch niet te drinken om voor mijn man gezellig genoeg te zijn? Ik vond het ook niet te verantwoorden naar de kinderen toe, dat gezuip. Ze kwamen in de puberleeftijd en ik wilde ze het goede voorbeeld geven. Aangeschoten ouders vind ik niet in dat plaatje passen.

Drankkegel

Dat ik niets meer drink, heeft mijn lijf echt goed gedaan. Ik ben weer gaan sporten, veel afgevallen en zoveel fitter dan ik ooit was. Als ik ’s morgens wakker ben, ben ik écht wakker. Geen dikke ogen meer, geen hoofd vol watten. Nee, ik ben energiek en vrolijk.

Mensen hebben niet half door wat alcohol met ze doet, denk ik wel eens. Als ik Marco naast me hoor snurken en zijn drankkegel ruik, heb ik daar een afkeer van. Maar ik wil hem niet dwingen om ook te stoppen. Zo’n besluit moet uit jezelf komen.

Uitgescholden

Als Marco heeft gedronken, wil hij seks. Maar die seks heeft niets met liefhebben te maken. Het gaat er vaak net iets te ruig aan toe en ik heb het gevoel dat ik met iemand anders dan mijn eigen lieve Marco in bed lig.

Daarom wijs ik hem de laatste tijd altijd af als hij in beschonken toestand een move maakt. Dat valt vaak verkeerd bij hem. Hij heeft me al eens een keer uitgescholden omdat ik hem afwees. Zoiets zou hij nuchter echt nooit doen.

Moedeloos

In de ochtend wil hij dan nog wel eens zijn excuses aanbieden. Als ik dan uitleg waarom ik geen seks wilde, lijkt hij het te begrijpen. Maar het is het volgende weekend net zo makkelijk weer exact hetzelfde verhaal.

Ik begin er een beetje moedeloos van te worden. Soms denk ik: dronk ik ook nog maar. Dan had ik het niet zo door… Toch sta ik volledig achter het besluit dat ik heb genomen. Ik ga mijn lijf en mijn gezondheid niet verpesten om mijn seksleven te redden.

Marco gaat maar iets aan zijn drankprobleem doen. Als ik daarover begin, hebben we direct een hok vol herrie. Ik ben inmiddels op het punt gekomen dat ik niet veel toekomst meer in onze relatie zie. Maar ja, voor een gezin met twee kinderen vecht je. Dat geef je niet zomaar op.

Opgave

Ik heb therapie geopperd. Of hulp bij het stoppen. Maar Marco wil er niets van weten. Ik heb het vorige maand gedeeld met onze huisarts, ik moest het aan iemand kwijt. Maar ook zij kon natuurlijk niets voor ons betekenen als Marco niet wil meewerken.

Als ik hem zeg dat stoppen niet alleen ons huwelijk, maar ook ons seksleven kan redden, lijkt hij wel geïnteresseerd. Hij mist ons seksleven enorm. Hij wordt keer op keer door mij afgewezen, dat doet iets met je ego natuurlijk.

Zo eens per maand hebben we nuchter seks, daar doe ik echt mijn best voor, anders hebben we helemaal niets meer. Ik vind ook dat steeds meer een opgave worden.

Gewoon

Ik denk dat in heel veel gezinnen een soortgelijk probleem speelt. Niemand zit, als je het mij vraagt, in nuchtere toestand te wachten op seks met een aangeschoten of zelfs dronken persoon.

Drinken is zo gewoon geworden, stoppen is voor veel mensen bijna onmogelijk. Ik hoop nog steeds dat Marco een keer het licht ziet. Maar hij moet daar wel mee opschieten, want ik hou het op deze manier echt niet veel langer vol.”

Jij op Vrouw

Wil jij ook jouw ‛Tussen de Lakens-verhaal’ vertellen?

Dat kan hier.