Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Cultura Images RF
Tussen de lakens

Isa (37): ‛Ik had geen seks meer
omdat ik incontinent was’

journaliste

Hester Zitvast

I

In de rubriek 'Tussen de lakens' vertellen vrouwen over hun seksleven. Dit verhaal komt van Isa (37). Zij en haar partner Jorn (40) hebben lange tijd geen seks gehad, omdat Isa door haar bevallingen incontinent was geworden. "Je wil het gewoon niet, seks hebben met je vent en dan het hele bed onderplassen. Ik schaamde me dood!"

Laatste keer

“Ik heb in drie jaar tijd twee behoorlijk zware bevallingen gehad. Onze zoons hadden een flink geboortegewicht en het baren ging niet bepaald pijnloos – om het eens zacht uit te drukken. Thijn (6) kwam ter wereld met een vacuümpomp.

En Brents (4) bevalling duurde belachelijk lang. Ik ben beide keren ingeknipt en heb na Brent heel stellig geroepen: ‛Dit was de laatste keer!’

Fysiotherapeut

Jorn en ik wilden allebei altijd drie kinderen en hadden er ook nog heel graag een meisje bij gewild, maar ik kan het niet opbrengen mezelf nog een keer door de hel die bevallen heet heen te slepen.

Na Thijn merkte ik al dat ik bij inspanning of niezen bijvoorbeeld wat druppeltjes urine verloor. Dat neem je dan voor lief; het gaat vast wel over, dacht ik. Ik raakte na Thijn al snel weer zwanger van Brent en nam me voor daarna eens met mijn klachten naar een fysiotherapeut te gaan.

Gênant

Na Brents geboorte waren het geen druppeltjes meer, ik verloor steeds grotere hoeveelheden. Ik weet nog dat ik de eerste keer van inlegkruisjes en maandverband overstapte op officieel incontinentieverband.

Ik vond het zo gênant om dat af te rekenen. Ik denk dat als ik een bekende was tegengekomen, ik de winkel was uit gevlucht.

Niezen

Jorn en ik zijn altijd heel open en eerlijk tegen elkaar, maar ik vond het toch lastig hier met hem over te praten. De enige met wie ik er echt over sprak, was mijn moeder. Zij had er ook zo’n last van, nog steeds.

Ik liet steeds meer leuke dingen. Ik sportte niet meer, dat was onmogelijk. Spelen met de kinderen moest ik voorzichtig doen. Als ik moest niezen, kruiste ik mijn benen over elkaar en hield ik – als er niemand keek – als een klein meisje mijn hand tussen mijn benen.

Maskeren

Ik verloor ook urine tijdens de seks. In het begin kon ik dat wel maskeren, maar later lukte dat niet meer. Het hele bed was nat. Zelfs als ik vlak voordat we begonnen ging plassen, verloor ik nog het nodige vocht. Ik schaamde me dood.

Jorn had dat natuurlijk ook wel door en probeerde me op mijn gemak te stellen. Maar dat lukte hem niet. Ik kon er echt niet mee leven dat ik op zo’n intiem moment urine verloor.

Breakdown

We hebben een jaar of twee zo aangemodderd. Het begon mijn leven te beheersen. Ik rook voortdurend plas en was heel onzeker geworden. Ik stond soms wel vier keer per dag onder de douche. De fysiotherapie die ik gevolgd had, had niets geholpen.

Toen ik op een dag de trap afrende, omdat de bel beneden ging en mijn hele broek benatte, kreeg ik een breakdown. Dit kon zo niet langer. Ik was op dat moment 35 en wilde niet de rest van mijn leven met dit probleem rondlopen.

Ander mens

Ik ben geopereerd. De ingreep was onder algehele narcose en na afloop nagenoeg pijnloos. Het ging heel snel en het effect was er meteen. Als ik eerder had geweten dat het zo makkelijk ging, had ik er niet zo lang mee rondgelopen.

Dat ik nu geholpen ben, heeft mij echt een ander mens gemaakt. Ik ben weer begonnen met hardlopen en kan weer lachen zonder gevolgen.

Seksleven terug

Maar wat ik vooral heel fijn vind, is dat Jorn en ik ons seksleven weer terug hebben. Waar ik op het laatst soms wel drie keer onze vrijpartij onderbrak om naar het toilet te gaan en we altijd een paar handdoeken in bed legden, doen we het nu weer te pas en te onpas, waar we maar willen.

Ik kan er nog steeds heel gelukkig van worden dat mijn probleem is verholpen. Ik was echt bang dat ik er oud mee zou worden.

Relatie stuk

Het is geen onderwerp waarover je makkelijk met vriendinnen praat, maar ik weet dat heel veel vrouwen met ditzelfde probleem rondlopen. Ik kan ze alleen maar adviseren om er iets aan te laten doen.

Het ongemak is niet nodig. Ik ben er van overtuigd dat er relaties door stuklopen. Seks is niet het belangrijkste in een relatie, maar het is wel verrekte jammer als het niet meer gaat.”