Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Pauline Schueler
Foto: Caroline Penris
Tussen vreemde lakens

'Ik vind het fijn om er
een partner bij te hebben'

Kiki van der Meijden

S

Sensualiteitstrainer Pauline Schueler (50) is al 34 jaar samen met de vader van haar drie kinderen. Daarnaast heeft ze ook een minnaar. Haar gezin is hiervan op de hoogte. "Overspel is wat mij betreft een kans om je relatie te verdiepen, en niet een reden om uit elkaar te gaan." 

"Vijftien jaar geleden werd ik verliefd op een andere man. Begrijp me niet verkeerd, ik houd veel van mijn man. Mijn minnaar had andere kwaliteiten waar ik blijkbaar ook naar verlangde. Hij was een aanvulling op mijn relatie. Toch hield ik dit geheim, uit angst dat mijn man mij zou dwingen om te kiezen."

Geheim

"Ik vond het vreselijk om mijn relatie verborgen te houden. Ik denk dat niemand gelukkig wordt van liegen en een geheime agenda. Ik in ieder geval niet. Na drie jaar kwam mijn man achter mijn geheime relatie, doordat ik verstrikt raakte in mijn leugens."

"Hij vroeg rechtsreeks of ik een affaire had. Ik kon het niet ontkennen en voelde me ook opgelucht dat hij het nu wist. Nadat zijn boosheid was gezakt, besloten we samen tot polyamorie. Onze relatie is in de basis heel sterk. Mijn man snapte wel waarom ik verliefd was geworden; mijn vriend was een totaal ander type."

Skivakantie

"Dit hield natuurlijk in dat ik hem ook deze vrijheid moest geven. We moesten beiden leren om elkaar die ruimte te geven. Wij noemen onze relatie ook liever: 'Relatie met ruimte', in plaats van een 'Open relatie' of 'Polyamorie'."

"Met mijn vriend sprak ik voornamelijk af in leuke hotels en sfeervolle Airbnb’s.  We gingen ook samen uit; naar feesten, uit eten en soms zelfs op skivakantie."

Dansen

"Ik vind het fijn om één partner erbij te hebben. Ik heb geen behoefte aan nog meer intieme contacten met mannen. Mijn man heeft in de afgelopen jaren meerdere vriendinnen gehad, maar niet tegelijkertijd. We houden veel van dansen en gaan daarom graag naar feesten."

"Het gebeurt dan regelmatig dat hij met een andere vrouw danst. Soms ontstaat er een klik op de dansvloer. Dat is af en toe lastig als ik er zo met mijn neus bovenop sta. Maar ik gun mijn man hetzelfde als wat ik mijzelf gun. Dus dat betekent dat ik met mijn jaloezie moet leren omgaan."

Jaloezie

"Ik heb het zelf gewild, maar als zo’n vrouw jonger of mooier is dan ik, dan vind ik dat best lastig. Wat helpt tegen jaloezie, is erover praten. Veel vrouwen schamen zich voor jaloezie, onzekerheid of een negatief zelfbeeld."

"Mij helpt het als ik dit openlijk bespreek met mijn partner. De schaamte en het ongemak verdwijnen als je erover praat. Dat is mijn ervaring. Juist er niet overpraten maakt dat het alleen maar groeit."

Andere positie

"Ik heb ook afgesproken met mijn man dat ik de vrouw ontmoet als hij een relatie met haar begint. Ik vind het belangrijk dat zij enigszins weet wie ik ben. Al is het maar een ontmoeting."

"Ik blijf zijn primaire partner. Zijn vriendin heeft een andere positie. Ik wil ook duidelijk maken hoe onze relatie in elkaar zit en wat onze 'spelregels' zijn."

Kanker

"Wij zijn hiermee begonnen toen onze kinderen vrij jong waren. We vonden het niet gepast onze kinderen ermee te confronteren. Totdat er een hele moeilijke periode voor mij aanbrak en ik het niet langer kon verbergen."

"Mijn vriend overleed in 2014 namelijk aan kanker. We hadden toen twaalf jaar een relatie. Hij was twintig jaar ouder dan ik en had een vrouw en volwassen kinderen."

Schaduwweduwe

"Zijn vrouw had onze relatie al veel eerder ontdekt, hoe precies weet ik niet meer. Toen hij overleed, voelde ik me een schaduwweduwe. Ik kwam in de rouw en had veel verdriet, maar mocht er eigenlijk niet zijn."

"Ik heb een jaar in een moeilijk rouwproces gezeten. Ik reageerde me op iedereen af. Mijn man en ik besloten toen ook aan onze drie zonen - - eentje van inmiddels 17 en twee van 16 -  te vertellen over onze 'relatie met ruimte'. We moesten toch verklaren waarom mama ziek, boos en verdrietig was."

Wisselende contacten

"Mijn kinderen vinden het allemaal niet zo interessant. Voor hen is het veel belangrijker dat we van elkaar houden en dat we als gezin op een positieve manier bij elkaar blijven."

"Ze geven wel aan dat ze het fijn vinden dat onze partners niet bij ons over de vloer komen. Wij hebben ook geen wisselende contacten, daaraan hebben we beiden geen behoefte."

Opvoeding

"Wij voeden onze zonen op met idee dat het normaal is om van meerdere mensen tegelijk te houden. Je hoeft je levenspartner niet te verlaten als je verliefd wordt op een ander. Het is juist een kans om te groeien en jezelf en jouw relatie met je partner te onderzoeken."

"Je leert omgaan met jaloezie en met de angst dat de ander je misschien verlaat. De issues waardoor mensen vaak uit elkaar gaan, grijpen wij juist aan om aan onszelf  'te werken' en zo verdiepen we onze relatie."

Geen vrienden

"Een jaar na het overlijden van mijn vriend, kwam ik een man tegen tijdens een netwerkborrel. Hij sprak mij heel erg aan en ik heb hem gevraagd of hij belangstelling had mijn minnaar te worden."

"We hebben nu twee jaar een relatie. Hij heeft mijn man ook ontmoet, ze hebben respect voor elkaar maar zullen geen vrienden worden. Dat hoeft ook niet. Ze zien elkaar soms als mijn vriend mij komt ophalen."

Schone schijn

"Onze levensstijl brengt ons veel verrijking. Een open relatie is niet gemakkelijk en we hebben het soms ook echt moeilijk samen. In onze maatschappij wordt een 'relatie met ruimte' nog niet echt geaccepteerd en veel mensen snappen er niets van."

"Ik gun meer mensen een liefdevolle, dynamische en duurzame relatie waarin je jezelf kunt zijn en vrij voelt. Ik zie om me heen relaties die de schone schijn ophouden, waar mensen weinig meer met elkaar vrijen terwijl er wel verlangen is."

Werkwoord

"De oplossing lijkt dan stiekem vreemd gaan. Maar daar wordt uiteindelijk niemand gelukkig van. Mijn man en ik willen samen levenslustig ouder worden."

"Hoe we dat doen, staat niet vast. Het is en blijft iedere dag een uitdaging. Zeker is dat we blijven werken aan onze relatie. Liefde is wat ons betreft een werkwoord."

Meer zien van Pauline? Kijk dan ook haar vlogs.

Klik hier voor meer informatie