Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

twee jonge kinderen
Foto: Hollandse Hoogte
Tussendoortjes

Hoe leerzaam! Deze kinderen zien
vooral de overeenkomsten

Freelance journaliste

Marielle Wisse

H

Het kinderbrein werkt anders dan de volwassen variant. Dit filmpje is daar een goed voorbeeld van. Kunnen wij ervan leren?

In het filmpje zitten steeds twee kinderen naast elkaar: lang naast kort, bruin naast blank en een valide meisje naast haar invalide vriendinnetje. Vervolgens vraagt de interviewer waarin ze van elkaar verschillen.

Andere huidskleur

Waar wij de verschillen direct spotten, vinden kinderen dat moeilijk. Hilarisch zijn de twee jongetjes in dezelfde kleding die geen flauw idee hebben waarin ze anders zijn. Na hard nadenken komt een aantal dan toch met een antwoord. Vrolijk vertelt een meisje: "Ik ben goed in gym en zij kan goed zwemmen." Dat haar vriendinnetje een andere huidskleur heeft, daar let ze niet op. 

Volgens opvoedkundige Marina van der Wal komt dat doordat kinderen tot hun achtste vooral bezig zijn met de dingen die hen binden. "Ze letten bijvoorbeeld op lengte, voedsel, haar en of ze dezelfde letters in hun naam hebben. Met de verschillen zijn ze helemaal niet zo bezig. Dat zie je ook in vriendschappen op die leeftijd. Die zijn bijna altijd gebaseerd op gemeenschappelijke activiteiten, dingen die ze allebei leuk vinden om te doen."

Waardeoordeel

Roos Woltering is psycholoog en vult aan: "Hoe kinderen omgaan met de verschillen ligt heel erg aan wat ze te horen hebben gekregen. Ze zien heus dat iemand bijvoorbeeld een andere huidskleur heeft, maar hangen daar pas een waardeoordeel aan als ze dat uit hun omgeving hebben meegekregen."

Volwassenen bepalen vaak aan de hand van één kenmerk wat voor persoon iemand is. Kom je uit een andere cultuur of uit een ander deel van het land? Dan zullen we wel weinig overeenkomsten hebben. Volgens Roos kunnen wij daarom het één en ander opsteken van de kinderen in het filmpje: "Het grappige is dat, als je met iemand in gesprek gaat, er vaak juist heel veel overeenkomsten blijken te zijn. Ik geloof erin dat het mooi is om, net als deze kinderen, die overeenkomsten te benadrukken."

"Overeenkomsten zorgen voor begrip, verschillen over het algemeen niet. We moeten ons realiseren dat iedereen door zijn/haar omgeving wordt gevormd. Het is heel arrogant om te denken dat jouw cultuur of manier de enige waarheid is. Want wat is de waarheid en wie bepaalt die? Uiteindelijk lijken mensen meer op elkaar dan dat we van elkaar verschillen."

Wil je de video Nederlands ondertiteld zien? Klik dan even op het icoontje links naast het tandwieltje. Ga daarna via het tandwieltje naar 'instellingen', klik dan op 'ondertiteling' en daarna op 'automatisch vertalen' en kies voor Nederlands.

Van de partners van VROUW