Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Tussendoortjes

Marijke viert het begin van de zomer
op festival Mañana Mañana

Marijke Lemmers

V

Voor VROUW-redacteur Marijke kan het niet snel genoeg zomer worden, want dan barst het festivalseizoen pas goed los. De grote festivals een beetje moe, ging ze sfeer proeven op kleinschalige nieuwkomer Mañana Mañana in het Gelderse Vorden.

Wil je vier dagen ronddwalen op een festival zonder kaders? Genieten van allerlei soorten livemuziek en theater op zeven podia, verscholen in de bossen bij een fraai kasteel? Je festivaldagen afsluiten bij een kampvuur of een dikke afterparty? Dat kan bij Mañana Mañana in Vorden.

Blokken-stress

De tekst op de site van dit relatief nieuwe festival (het is de derde editie) valt bij mij meteen in goede aarde. Je kunt me geen groter plezier doen dan me te ontvoeren naar zo’n groene wei met een paar podia waar lekkere livemuziek wordt gemaakt (nee, geen dance, dj’s en techno-toestanden).

Ik merk echter dat ik niet meer super warmloop voor de mega-happenings. Behalve dat het meestal een behoorlijk hectische toestand is voordat je überhaupt op het terrein bent beland, is het ook vaak een stressvolle marathon om, met het blokkenschema in de hand, van het ene naar het andere podium te komen, in de hoop een glimp van je favoriete band te kunnen opvangen.

Oude hippie

Voor mij gaan de grote festivals dus inmiddels niet meer per se met een – let the sunshine in – hippiegevoel gepaard. Ik krijg last van keuzestress, wil alles zien en horen en dat zonder speedy pilletjes of andere stimulatia; niet te doen!

Down The Rabbit Hole, mijn laatste festival-ervaring, vond ik wel al veel beter te behappen dan Lowlands. Mañana Mañana is van een veel kleiner kaliber. Van de bands en artiesten die op het blokkenschema staan, ken ik er niet een.

En nee, dat vind ik niet erg, eerder bevrijdend. De genres zijn: americana, indie, garage rock, surf, rock-’n-roll, bluegrass, grunge pop, gewone pop, gruizige blues en nog veel meer. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het komt wel ergens langs.

Ontdekkingsreis

Zonder verwachtingen, maar met veel nieuwsgierigheid laat ik me verrassen. En dat blijkt een verademing. De zeven ‘podia’ liggen op relaxte loopafstand. De grootste is De Totempalen Tent, waar op z’n drukst max zo’n 400 man danst op (bijvoorbeeld) de energieke sound van Convoi Exceptional.

Maar waar ook veel mensen gezellig om de tent heen zwermen met een hapje en drankje van de omringende eetkraampjes. De sfeer is super gemoedelijk: hele gezinnen zitten te picknicken, opa’s dansen met hun kleinkinderen. Er valt hier echt voor elke leeftijd veel leuks te beleven.

Drijf-In Theater

Een ander podium is De Veranda, inderdaad de frontporch van een vervallen Amerikaans huis, waar het publiek in de koelte van een bomenrij kan genieten van blues-, blue grass- en rockbands. Zoals bijvoorbeeld de relaxte country-soul van de Treetop Flyers.

Kleinste podium is het ‘Drijf-In Theater’, formaat poppenkast, aan de overkant van de kasteelslotgracht, waar vooral stand-up comedians staan. Je vaart er op een vlot met veertig man/vrouw heen. Grappig concept en erg gelachen om Kristel Zweers.

In De Koepel, een fraaie spiegeltent, wordt stof tot nadenken gepresenteerd door enthousiaste wetenschappers. ‘Mag Facebook je gedachten lezen,’ ging over neurowetenschap en wat daarmee allemaal mogelijk is. Super interessant!

Mijn persoonlijke pareltje was echter het geweldige optreden van Jan Verstraeten met band en strijkers, in De Tipi, een kleine tent. Wat heerlijk om weer iets nieuws te ontdekken!

Sprookje

In de avond, toen alle lichtjes aangingen, werd het terrein echt sprookjesachtig. Ik waande me in de Efteling, ware het niet dat daar geen openlucht-disco is, waar iedereen (including me) tot in de vroege uurtjes uit z’n ‘open’ dak ging.

Gedeelde vreugd is dubbele vreugd en gedeelde smart ook, zie ik de volgende ochtend aan de enigszins brakke, doch vrolijke hoofden in de ontbijttent op het kampeerterrein. Helaas te laat voor de ochtendyoga, maar niet voor de zingende zaag (daar word je ook best goed wakker van).

Ik heb nog een heerlijke dag, geniet gewoon van de muziek en de mensen die op m’n pad komen, maar laat me niet meer regeren door een blokkenschema.

Volgend jaar weer?

Volgende keer moet ik misschien alle vier de dagen hiervoor uittrekken, zodat ik nog relaxter tussen de muziekjes door kan genieten van de hot tubs en massages, mijn toekomst kan laten voorspellen met tarotkaarten, waterpijp roken in de shisha-lounge, naar beneden tokkelen vanuit de kasteeltoren en een film kijken in de buitenbioscoop. Maar mijn Mañana Mañana-beleving was nu al meer dan goed.

 

Gerelateerde onderwerpen