Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Even aan m'n moeder vragen... Zó nieuwsgierig zijn onze kinderen
Foto: Hollandse Hoogte | Patricia Rehe
Tussendoortjes

Even aan m'n moeder vragen...
Zó nieuwsgierig zijn onze kinderen

Yara Hooglugt

M

Mam, mag ik op de tablet? Mam, wat eten we? Mam, waarom is mijn fiets paars? Het dagelijkse vragenvuur van kinderen is verrassend, vermakelijk en stiekem soms ook een beetje vermoeiend. Uit een rondvraag onder onze lezeressen blijkt dat jullie er maar druk mee zijn. Omdat de levensvragen die ontspruiten aan een kinderbrein zo heerlijk ontwapenend zijn, bundelden we de leukste reacties die jullie inzonden.

Ga er maar aan staan: één op de drie kinderen onder de 18 jaar stelt zijn of haar moeder dagelijks minstens honderd vragen, zo blijkt uit onderzoek van Kinderfonds MAMAS. En, surprise surprise: het vaakst op een dag horen moeders hun kind vragen wat de pot schaft. Herkenbaar?

Wat eten we?

Omdat we weleens benieuwd waren naar de meest gestelde vragen, of misschien nog wel veel leuker, de minst gestelde vragen van jullie kinderen, deden we op Facebook een oproep: waarover legt jouw kind je het vuur aan de schenen?

Jullie reageerden massaal en direct werd bevestigd dat het onderwerp ‘eten en drinken’ inderdaad populair is. Wat is het toetje? Wil je een boterham voor me smeren? Mag ik wat lekkers? En wie denkt dat de nieuwsgierigheid naar het avondmaal alleen voorbehouden is aan de kleintjes, heeft het mis, reageert Irma Verduin: "Oudste studeert tegenwoordig en stuurt bijna elke dag een appje vanuit de trein: wat eten we?"

Mama weet het wel

Net zo herkenbaar is de reactie van Nancy Kaufmann, die in de auto regelmatig krijgt te horen: "'Hoe lang duurt het nog, zijn we er bijna?' Als je vijf minuten onderweg bent voor een rit van ruim een uur."

Ook populair is de ‘waar is…’-vraag. Die van Sonja ten Haaf bijvoorbeeld: "Mam, waar ligt mijn… schooltas / gymtas / sportschoenen / sporttas / broodbakje / bidon / favoriete shirt broek / oordopjes / telefoon / oplader / huiswerk / fietssleutel / zwembroek / handdoek / zwempas etc.? Met als vervolg: waarom weet jij dat niet?" 

En ook het kind van Ilona Zijlstra kan er wat van: "Waar is mijn onderbroek? Waar is mijn shirt? Waar zijn mijn schoenen? Waar ben jij?"

Levensvragen

Het kind van Angela de Vries-Scheggetman is al op jonge leeftijd filosofisch aangelegd: "Waarom gaan mensen dood en hoe komen wij op deze wereld?" En ook het kind van Silvana Hovens-van Goor overpeinst dagelijks het bestaan der dingen: "Hoe worden bomen, fietsen, auto’s etc. gemaakt?"

Desiree Dingenouts heeft een mijmeraar thuis zitten: "Waarom heb ik knieën? Waarom heb ik haar op mijn benen?" Tja, waarom hébben we eigenlijk knieën en haar op onze benen?

Wedervraag

Het is wel duidelijk, Google verbleekt bij de antwoorden die wij dagelijks - al dan niet geïmproviseerd - aan onze kinderen moeten geven. En als we er op een gegeven moment tóch een beetje klaar mee zijn, heeft Ramona Gebbink nog wel een mooie oplossing: "Mijn eigen favoriete vraag aan de kinderen is, of ze 5 minuten hun klep kunnen houden."

Jij op VROUW.nl

Wil jij een verhaal met ons delen? Dat kan!

Stuur een berichtje