Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

'Mijn kinderen zijn
seksueel misbruikt'

Maren Verbunt

D

De verhalen van de 24 vrouwen die seksueel zijn misbruikt, raakten moeder Annette Smit (57) recht in haar hart. Haar zoon werd op 10-jarige leeftijd verkracht. Ze vecht om haar gezin met vijf kinderen bij elkaar te houden. Totdat gebeurt wat ze voor onmogelijk hield: ook haar dochter wordt slachtoffer van seksueel geweld. 

"Onze zoon was 10 jaar, toen ik hem voor een boodschap erop uit stuurde", vertelt Annette. "Pas drie uur later stond hij weer voor de deur. Intuïtief voelde ik gelijk dat er iets vreselijk mis was. Na lang trekken en sjorren deed hij zijn verhaal; hij was meegenomen door een onbekende man en verkracht."

"Ik stond perplex. Eerst kwam de ontkenning, daarna de woede en pijn. Overspoeld door emoties nam ik hem op schoot waar hij zijn verhaal deed. Die blik in zijn ogen zal ik nooit meer vergeten; die immense schaamte. Ik heb hem toegefluisterd dat ik trots op hem was, dat hij dapper was dat hij het had verteld. Samen met mijn man ging ik naar de politie en deed aangifte."

"De andere kinderen voelden dat er iets ergs was gebeurd. We besloten de volgende dag om het onze andere kinderen van 11, 9, 7 en 5 jaar oud, te vertellen. De dagen en weken daarop lagen mijn man en ik in puin. We vroegen ons constant af: 'Hoe houden we het gezin bij elkaar? Hebben we het juiste gedaan? Hoe moeten wij ons sterk houden?'"

Rouw

"We leefden in een soort permanente rouw. Voor mijn ogen zag ik mijn zoon veranderen. Van het extraverte vrolijke kind was niks meer over. Hij werd onbereikbaar en stil. Buiten voetballen durfde hij niet meer."

Dat er nog meer gruwelijke dingen zijn gebeurd, komt pas tijdens de gesprekken met de therapeut naar boven. "Een jaar eerder bleek hij ook in contact te zijn gekomen met een pedofiel. Een oudere man in de buurt die jongentjes ronselde. Samen met vijf andere vriendjes, waar hij altijd mee voetbalde, is hij meegenomen. Gelukkig werd deze pedofiel opgepakt en veroordeeld voor misbruik. Hij kreeg 36 maanden cel met aftrek."

Bakker

Eenmaal vrij gekomen, loopt Annette hem op een dag tegen het lijf. "Hij woonde boven mijn bakker. Toen ik hem zag werd ik misselijk. Het liefste wilde ik hem wurgen, wilde ik gillen en tieren. Maar dat deed ik niet. In plaats daarvan liep ik met een grote boog om hem heen."

Het gezin besluit om te verhuizen naar de andere kant van het land. De rust komt terug. Maar een jaar later gaat het opnieuw mis. "Mijn dochter ging in de herfstvakantie zwemmen met twee vriendinnen en haar grote zus. Ze is toen bijna verdronken bij een poging tot penetratie in het zwembad. De grond zakte onder mijn voeten vandaan."

Zwart gat

"Ouders en omgeving worden vaak vergeten. Hoe gek het ook klinkt: wij hebben ook een posttraumatische stressstoornis. Met alle gevolgen van dien; de terugkerende gedachtes, concentratieproblemen, angsten... Mijn wereld werd heel klein; prikkels van buitenaf nam ik niet meer op. Ik belandde in een diep zwart gat. Er is te weinig aandacht voor de gevolgen van misbruik. Die zijn namelijk enorm. Niet alleen op het emotionele vlak, ook financieel."

Smit werkt inmiddels bij de website www.seksueelgeweld.nl. "Ik wist gelukkig al veel over hulpverlening. Mijn zoon en dochter zijn er allebei bovenop gekomen. Hoewel het nu goed met ze gaat, zijn de gevolgen nog steeds merkbaar."

En, wat vind jij? Laat je horen!