Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Barbara: 'Ik val op mannen en
op vrouwen, nou en?!'

journaliste

Eline Doldersum

H

Het nieuws over de geaardheid van Douwe Bob ging in hoog tempo het hele internet over. Bizar, vindt de 27-jarige Barbara Oud, die zelf ook biseksueel is. "Waar maken we ons in hemelsnaam zo druk over?"

Barbara was negentien toen ze ontdekte dat ze niet alleen op mannen, maar ook op vrouwen valt. "Het grappige is dat ik op dat moment een relatie had met een jongen en juist hij met de vraag kwam of ik me ook aangetrokken voelde tot vrouwen. De manier waarop ik naar vrouwen keek en over ze sprak, had hem aan het twijfelen gebracht."

Biseksueel

"Daarna is het balletje gaan rollen. Zijn vraag spookte steeds vaker door mijn hoofd, in het uitgaansleven zocht ik vrouwen steeds vaker op én ik merkte inderdaad dat er aantrekkingskracht was. Toch begint het hele proces dan pas. Want dan ga je twijfelen: ben ik lesbisch? Val ik überhaupt wel op mannen?

Daar heb ik heel lang mee geworsteld. Pas na twee jaar bedacht ik dat er natuurlijk een middenweg mogelijk was én wist ik zeker: ik val op mannen én op vrouwen. Ik ben biseksueel. Toch durfde ik het toen nog niet aan de grote klok te hangen. Was bang voor wat mensen zouden denken. Biseksualiteit wordt toch gezien als iets vreemds."

Groot geheim

"Nadat ik maandenlang mijn lippen stijf op elkaar hield, moest ik mijn geaardheid wel opbiechten. Ik zat niet lekker in mijn vel, had elke dag opnieuw het gevoel dat ik geen lucht kreeg en kon niet meer normaal leven. Ik droeg zo'n groot geheim met me mee. Ik kon én wilde het niet langer voor mij houden.

Na lang twijfelen heb ik alle moed verzameld en mijn moeder verteld over mijn biseksualiteit. Mijn zorgen bleken voor niets, want mijn moeder had er totaal geen problemen mee. Ze had al langer gemerkt dat er iets niet goed zat, maar kon de vinger er niet opleggen. Ze was alleen maar blij dat de lucht geklaard was. Voor haar én voor mij een enorme opluchting."

Negatieve reacties

"Behalve mijn moeder, familie en directe vrienden weten maar weinig mensen iets van mijn geaardheid. Het is natuurlijk ook niet iets wat je meteen vertelt als je iemand ontmoet. Al ben ik de afgelopen jaren ook wel iets voorzichtiger geworden, want er wordt niet altijd even positief gereageerd.

Zo vertelde ik een groepje collega's in mijn vorige baan dat ik biseksueel ben en het leuk vindt om met vrouwen om te gaan. Vervolgens ging er in hele bedrijf rond dat ik wekelijks het bed zou delen met een andere vrouw. Dat vind ik dan zo jammer."

Afwijken

"Al kijk ik niet meer op van dat soort reacties. Het feit dat de geaardheid van Douwe Bob het hele internet over ging, zegt al genoeg. In Nederland lijkt het alsof we heel vrij en open zijn, maar ondertussen word je wel vreemd aangekeken als je afwijkt van de standaardnorm. Oftewel: heteroseksualiteit.

Ik begrijp ook nog steeds niet waarom mensen zich daar zo druk over maken. Als Douwe Bob, ik of wie dan ook zich aangetrokken voelt tot mannen én vrouwen en zich daar prettig bij voelt, wat is dan het probleem? Waarom zouden we daar dan een mening over moeten hebben? Dat gaat er bij mij nog steeds niet in."

Taboesfeer

"Aangezien ik nu een relatie heb met een hele lieve man, word ik vrijwel nooit vreemd aangekeken. Aan de buitenkant kun je immers niet zien dat ik op mannen en vrouwen val. Al pleit ik als biseksueel juist wél voor zichtbaarheid. Ik ben ervan overtuigd dat dit bijdraagt aan het doorbreken van het taboe. 

Zelf doe ik dat bijvoorbeeld door het organiseren van de European Bisexual Conference (EuroBiCon): een evenement waarbij biseksuelen samenkomen, ervaringen en problemen kunnen uitwisselen en waarmee we biseksualiteit positief onder de aandacht willen brengen."

Relatie

"Met mij gaat het inmiddels heel goed. Ik weet wie ik ben, wat ik voel en waar ik voor sta. In mijn vorige relatie had ik, naast mijn vriend, nog regelmatig contact met andere vrouwen. Mijn vriend had daar geen problemen mee en we hadden tevens goede afspraken gemaakt over dat contact, dus dat werkte voor ons allebei prima.

In mijn huidige relatie heb ik daar andere afspraken over. Ik ben dolgelukkig met mijn vriend, voel me goed en ben trots op waar ik nu sta in mijn leven. Ik hoop dat ik hiermee ook andere vrouwen kan inspireren om hun hart te volgen, wat de maatschappij ook denkt. Je bent, wie je bent."

En, wat vind jij? Laat je horen!