Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Willeke (26): 'Placenta weggooien?
Ik maakte er een smoothie van'

journaliste

Eline Doldersum

E

Een smoothie maken van je placenta? Inderdaad! Na de geboorte van haar dochtertje Tess besloot Willeke Linneman (26) haar moederkoek niet in de vuilnisemmer te deponeren, maar er een smoothie van te maken. Zou jij het doen?

"Je placenta opeten? Het eerste wat mensen vaak denken is: Bah, wat vies. Een natuurlijke reactie, omdat het ons in deze maatschappij is aangepraat dat je dat als kersverse moeder niet doet. Dat hoort niet. Maar waarom eigenlijk niet? Het is natuurlijk, komt uit je lichaam en heeft ervoor gezorgd dat je kindje je leeft, waarom zouden we daar zo krampachtig over doen?"

Natuurlijke bevalling

"Natuurlijk was het ook niet het eerste waar ik aan dacht toen ik in verwachting was van Tess. Sterker nog: ik wist tijdens mijn zwangerschap niet eens dat het mogelijk was om de placenta op te eten. Wél was ik meteen enthousiast toen ik het in mijn geboorteboeken tegenkwam. Het past helemaal bij mijn manier van leven.

Al jaren leef ik heel gezond en eet ik geen bewerkte producten. Ik vertrouw zoveel mogelijk op de natuur én dat wilde ik tijdens mijn bevalling voortzetten. Mijn dochter zou thuis geboren worden, op een natuurlijke manier én zonder pijnbestrijding. Het nuttigen van de moederkoek paste perfect in dat plaatje van die natuurlijke geboorte en zou de cirkel rondmaken."

Moederkoekhachee

"Wél moet ik bekennen dat ik even moest slikken toen ik dat stuk vlees in de koelkast zag liggen. Ga ik dat echt opeten? Het zag er niet heel smakelijk uit. Toch besloot ik door te zetten. Waarom zou ik het niet opeten? Kwaad zou het in ieder geval niet doen. De kraamhulp sneed een stukje af, maar het was zo taai dat we er een smoothie van hebben gemaakt. Erg lekker!

Van de overige placenta heeft mijn moeder samen met de kraamhulp hachee gemaakt. Ze was razend enthousiast. In haar 37-jarige carrière als kraamhulp had ze nog nooit gekookt met een placenta. Mijn vriend nam ook zonder nadenken een hap van de hachee. 'Waarom niet? Vlees is toch vlees?', is wat hij zei. Hij vond het écht lekker."

Kannibaal

"In mijn familie werd heel verbaasd gereageerd. Je placenta opeten, kan dat? Juist omdat er nog zoveel onwetendheid is, besloot ik een foto van mijn placentasmoothie te delen op mijn Facebookpagina. De helft van mijn volgers was heel enthousiast. Mensen vonden het bijzonder, dapper én een aantal heeft na het zien van mijn foto zelfs hetzelfde gedaan. 

De andere helft was iets minder te spreken over mijn smoothie. Zo werd ik door tientallen mensen ontvriend en vlogen de negatieve reacties mij om de oren. 'Hoe kun je dat nou doen?' 'Ben je wel goed bij je hoofd?' 'Je lijkt wel een kannibaal!' Persoonlijk vind ik dat heel ver gaan. Ik snap dat niet iedereen dezelfde keuze zou maken, maar als ik mij er goed bij voel, wat maakt het dan uit?"

Fijne kraamtijd

"Het eten van mijn placenta heeft mij alleen maar goed gedaan. Zo had ik verwacht dat ik na twee nachten niet slapen en een bevalling van vijftig uur helemaal gebroken zou zijn. Dit was helemaal niet zo. Sterker nog: ik was fit, mijn borstvoeding kwam meteen op gang en ook was ik in mum van tijd weer op gewicht. Het was een hele fijne kraamtijd.

Natuurlijk kan ik niet met zekerheid zeggen dat het komt door het eten van de placenta, maar ik ben er wel van overtuigd dat het heeft bijgedragen aan mijn herstel. Het bevat zoveel ijzer en vitamine B12, dat moet mijn lichaam wel goed gedaan hebben. Ik zou het bij een eventuele nieuwe zwangerschap dan ook zo weer doen. Zonder twijfel."

Zou jij na de geboorte van je kindje ook een placentasmoothie en placentahachee maken? Misschien heb jij iets anders gedaan met je placenta? Of heb je de nageboorte gewoon weggegooid? Praat hieronder met ons mee!

En, wat vind jij? Laat je horen!