Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Een bijzonder kijkje in het hoofd
van ex-kankerpatiënte Phyleen (26)

journaliste

Eline Doldersum

S

Stel je beste vriendin, zusje of collega krijgt kanker: wat doen je dan? Welke vragen stel je wel en welke absoluut niet? Problemen waar veel dierbaren tegenaan lopen en waar ex-kankerpatient Phyleen Mattaar (26) met haar boek een einde aan wil maken. "Ik wil ze een kijkje geven in het hoofd van een patiënt."

Phyleen stond volop in het leven, toen in mei vorig jaar het noodlot toesloeg: lymfeklierkanker. Ze werd opgenomen en moest direct worden behandeld. Acht lange maanden met zware chemokuren volgen. Een heftige periode voor Phyleen, maar ook voor haar familie en vrienden. 

 

 

Handelen uit je hart 

Phyleen merkt tijdens haar ziekteperiode dat de band tussen familie en vrienden verandert. "Mensen weten niet hoe ze zich moeten gedragen. Zo waren er mensen die niet langs durfden te komen. Want wat als ik daar helemaal niet op zat te wachten?"  

"Of mensen die niet meer durfden te vragen hoe het met mij ging, want dat vraag je toch niet aan een kankerpatiënt? Dat terwijl ik daar nóóit mee bezig ben geweest. Ik heb nooit gedacht: 'Jemig wat een domme vraag'. Weet je: als je handelt vanuit je hart, dan is het altijd goed."

Schaamte

"Mensen zijn al heel snel bang om iets fout te doen. Zo zag ik een vriendin een keer rood aanlopen omdat ze vroeg of ik misschien een elastiekje bij de hand had. Die ik - met een kaal hoofd - natuurlijk niet meer op zak had. Zij voelde zich schuldig terwijl ik er alleen maar om kon lachen."

"Wat ik ook heb gemerkt is dat vriendinnen niet meer durfden te klagen over een baaldag, griepje of vervelende collega. Dat was immers niets in vergelijking met mijn ziekte! Dat terwijl ik juist dacht: 'Klaag lekker! Ik ben en blijf gewoon dezelfde Phyleen, de vriendin waarbij je altijd terecht kunt'."

Kankeretiquette

"Mensen hebben het idee dat er ineens allemaal regels zijn als iemand ernstig ziek is. Een vriend zei tijdens mijn ziekteperiode heel mooi: 'Het lijkt wel alsof er een kankeretiqutte is, maar er is niemand die weet waar het handboek is'. Juist voor die mensen wil ik een boek schrijven."

"Ik wil ze een kijkje geven in het hoofd van een kankerpatiënt. Ze laten voelen wat er op zo'n moment door je heen gaat, waarmee je worstelt en hoe de behandelingen in zijn werk gaan. Maar ook hoe je er als familie of vrienden kunt zijn voor iemand die ernstig ziek is."

Samen overwinnen

"Mijn dierbaren zijn namelijk mijn grootste steun geweest. Zonder mijn familie, vriendinnen en vriend had ik het nooit gered. Ze hebben mij er echt doorheen gesleurd en het gevoel gegeven dat ik er niet alleen voor stond, dat we de ziekte sámen zouden overwinnen." 

"Ze waren er altijd voor mij, allemaal op hun eigen manier. Zo was de ene vriendin altijd vrolijk als ze bij mij kwam, waardoor ik de hele middag in een deuk lag en even niet ziek hoefde te zijn. Terwijl ik met een andere vriendin juist hele bijzondere diepgaande gesprekken heb gevoerd."

Wees niet bang

"Je hebt die mensen écht nodig tijdens je ziekte. Ik hoop dat ik met mijn boek familieleden, vriendinnen en collega's van een kankerpatiënt handvatten kan bieden, maar vooral kan laten zien dat er geen regels zijn. Dat je niet bang hoeft te zijn en dat alles wat je doet op zo'n moment goed is."

Om het boek op de markt te brengen is Phyleen een crowdfundingactie gestart. "Met de donaties hoop ik van mijn ziekte iets positiefs te maken. Als het boek er komt, dan gaat de opbrengst naar Bewegen Tegen kanker,  een organisatie die (ex-) kankerpatiënten helpt bij zowel het herstellen als verwerken van kanker."

Nieuw begin

Om haar herstel te bevorderen én nog meer aandacht te vragen voor haar project, bewandelt Phyleen in juni een berg in Corsica, een jaar naar haar eerste chemo. "Ik ben sinds februari schoon verklaard. Dit leek mij wel een mooie, symbolische afsluiting van een heftig jaar. Een persoonlijke overwinning. Een nieuw begin."

En, wat vind jij? Laat je horen!