Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

huiselijk geweld
Verhalen achter het nieuws

'Huiselijk geweld gaat
niet vanzelf over'

journaliste

Daphne van Rossum

J

Jaarlijks overlijden 21 vrouwen, 13 mannen en 13 kinderen aan de gevolgen van huiselijk geweld. Redacteur Daphne van Rossum liep een dagje mee in een opvanghuis voor mishandelde vrouwen en hun kinderen op een geheime locatie in Den Haag. 

"Als eenmaal de grens over wordt gegaan van fysiek geweld dan moet daar vaak een geforceerde stop op gezet worden, door bijvoorbeeld een politiemelding. Het gaat niet vanzelf over. Wij adviseren: bel zo snel mogelijk met ons of een professioneel hulpverlener en maak het zo veel mogelijk bespreekbaar met familie en vrienden."

Als er een verzoek voor opvang is kijken wij wat we kunnen doen, waar de vrouwen terecht kunnen. Soms is dat voor een noodbed voor drie dagen. Als ze maar even uit de situatie zijn", aldus de manager van de locatie.

Wachten

"Soms wachten vrouwen lang met bellen, gaan ze pas actie ondernemen als het nog erger wordt, als de kinderen ook worden geslagen. Vaak volgt na psychisch geweld vaak ook fysiek en/of seksueel geweld."

"De eerste tekenen dat het mis gaat is vaak dat een man een vrouw begint te isoleren. Ze mag niet meer werken, geen familie of vrienden meer zien en niet met bepaalde mensen omgaan." 

Geld

"Ook wordt er soms mondjesmaat geld gegeven. Dan krijg je een volgt er een vicieuze cirkel van geweld met uitbarstingen, gevolgd door de zogenaamde wittebroodsweken waarin er het geloof heerst dat het allemaal weer goed komt", vertelt de manager.

Als de cirkel doorbroken wordt zie je vaak opluchting in alle twee de kampen, vervolgt ze. "Iemand heeft vaak nog wel leuke kanten. Die mannen zijn niet alleen maar slecht. Bij mannen is vaak ook veel schaamte over hun gedrag. Bovendien, niet alleen vrouwen worden mishandeld; we hebben ook een opvanghuis voor mannen."

Asbak

De vrouwen die in het opvanghuis zitten, hebben de sprong in het diepe al gemaakt. Zij hebben al aan de bel getrokken. De manager: "Meestal resulteert het in een scheiding, maar in een derde van de gevallen wil het stel het nog eens proberen. Dan begeleiden wij nog een half jaar met onze Veilig Verder teams. Om zo'n gezin wordt ook een netwerk aangelegd."

Bij Astrid (63) was de breuk onherstelbaar. "Ik kom uit een hele nare relatie en lig nu in scheiding. Mijn ex is gezagvoerder, hij dacht dat ik een van zijn matroosjes was. Ik werd geestelijk en lichamelijk vernederd. Toen hij een asbak naar mijn hoofd gooide en het bloed er uit spoot was het klaar voor mij. Ik heb 112 gebeld en hem aangegeven. Hij heeft nu twee jaar reclassering."

Twee gezichten

Astrid heeft ruim drie maanden in de opvang gezeten en heeft nu een eigen huisje. "Ik ben best een sterke vrouw en toch kon dit gebeuren. We begonnen als een leuk en aardig stel, maar hij heeft twee gezichten. Een naar buiten toe en een binnenhuis. Hij verprutste het met drank. Daar ga je helemaal aan kapot, op het einde woog ik nog maar 54 kilo."

Ook Helouise (48) spreekt van een man met twee kanten. Voor haar duurde de nachtmerrie 22 jaar. "Hij heeft mij vele malen mishandeld en gedreigd mij te vermoorden. Omdat wij niet getrouwd waren, heeft hij mij zelfs gedwongen met zijn broer te trouwen voor een verblijfsvergunning, ik was toen zwanger."

Buitenland

Toen hij een keer naar het buitenland vertrok heb ik direct hulp gezocht. Ik heb een advies: kom voor jezelf op, wees niet bang. Je kunt er uit komen. Het is nooit te laat. Zorg ook dat je een netwerk hebt. Het maakt niet uit wat je doet, maar je moet iets doen. Het gaat niet zomaar over."

Jaarlijks zijn naar schatting 1 miljoen Nederlanders slachtoffer van huiselijk geweld. Daartussen zitten 120.000 kinderen. Slachtoffers en plegers vinden het moeilijk om er over te praten. Kinderen zijn vaak ook te jong om voor zichzelf op te komen.

Hulp van buiten is hierdoor bijna altijd nodig om het geweld te stoppen. Daarom is het belangrijk dat omstanders bij vermoedens van huiselijk geweld actie ondernemen. De eerste stap naar een oplossing is erover praten. Of te bellen voor hulp en advies naar Veilig Thuis op 0800- 2000 (gratis) 

 

En, wat vind jij? Laat je horen!