Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Ex-kankerpatient Claudia
ontwerpt taboedoorbrekende kaarten

journaliste

Eline Doldersum

K

Ken je dat: je staat voor het kaartenrek in de supermarkt te speuren naar een goede kaart voor een vriendin met kanker. Je komt er maar niet uit, want welke kaart is gepast? Claudia Helmons (40), die zelf borstkanker heeft gehad, heeft de oplossing: speciale kaarten voor kankerpatiënten.

In september 2013 stond de wereld van Claudia compleet op de kop: ze ontdekte een knobbeltje in haar borst. "Borstkanker, was de diagnose. Mijn leven en dat van mijn gezin werd in een klap helemaal overhoop gegooid. Wat stond ons te wachten? We hadden geen idee."

Bloei van het leven

Maanden van intensieve behandelingen volgen. "Mijn borst werd geamputeerd en ik kreeg zes preventieve chemobehandelingen. Dat was een hele heftige periode. Je bent in de bloei van je leven, hebt twee prachtige kinderen en wil genieten. Niet ziek in een bed liggen."

Tijdens de behandelingen wordt Claudia overspoeld met kaartjes. "Het is hartverwarmend dat er zoveel mensen met je meeleven. Alleen had ik wel moeite met de beterschapskaartjes. Want wie zegt dat ik weer beter word?"

IJs breken

"Het is heel moeilijk om een goede kaart te vinden voor iemand die strijdt tegen deze vreselijke ziekte. Dat snap ik heel goed. Ik merkte tijdens mijn ziekteperiode dan ook dat sommige mensen het écht niet wisten, en daarom maar niets van zich laten horen. Met als gevolg dat het contact verwatert."

"Zonde, want juist deze mensen heb je heel hard nodig tijdens zo'n moeilijke periode. Na mijn ziektebed had ik ook heel sterk het gevoel dat ik hier iets mee móest doen. Niet veel later is postvannummer48 geboren, mijn eigen kaartenlijn. Kaarten met lef en soms een vette knipoog die het ijs breekt bij (kanker)patiënten."

Vloeken

Tijdens haar ziekteperiode merkte Claudia dat er anno 2016 nog steeds een taboe heerst op kanker. "Mensen durven niet te praten over de ziekte en het zeker niet aan te halen bij kankerpatiënten. Maar waarom niet? Maak het gewoon bespreekbaar! Met mijn kaarten hoop ik daar een steentje aan bij te dragen."

"De teksten zijn echt gebaseerd op mijn eigen ervaring. Wat wilde ik horen tijdens mijn ziekteperiode? Ik wilde opbeurende woorden, maar ik wilde af en toe ook eens lekker vloeken. Het is een rotziekte en ik wilde niet ziek zijn. Dat zie je ook terug op de teksten van de kaarten."

Groot gebaar

"Met mij gaat het op dit moment heel goed. Ik ben kankervrij en kan samen met mijn gezin weer genieten van het leven. Wél hoop ik dat ik met mijn kaarten voor andere kankerpatiënten echt iets kan betekenen. Want ik weet als geen ander: het juiste kaartje kan voor iemand met kanker al zo'n groot gebaar zijn."

En, wat vind jij? Laat je horen!