Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Vivian (50) gebruikte 4 jaar anabolen:
'Ik wilde nog gespierder zijn'

journalist

Marjolein de Jong

W

Wanneer je denkt aan bodybuilding, roept dat waarschijnlijk beelden op van glimmende, gespierde lichamen. Of die spieren op een natuurlijke manier verkregen zijn, is vaak een mysterie. Vivian Hylkema (50) gebruikte jarenlang anabolen en is daar wel open over. 

Vivian is van nature sportief aangelegd maar op het moment dat zij overstapt van fitness naar bodybuilding, ontdekt ze dat de lat daar veel hoger ligt. "Ik had een vrouwelijke bouw, maar bij bodybuilding is het juist wenselijk dat je erg gespierd bent. Ik wilde ook zo'n gespierd lichaam! Ik heb in eerste instantie zo hard als mogelijk getraind. Met te weinig resultaat om aan de top te komen. Het lukte mij maar niet om op een natuurlijke wijze mijn doel te bereiken."

Spiegel

"Een aantal weken voor mijn eerste wedstrijd keek ik in de spiegel en hakte de knoop door. Ik dacht: 'als ik ervoor kies dit serieus te doen, dan wil ik er ook vol voor gaan'. Niet lang daarna kreeg ik mijn eerste injectie."

Er is nu veel te doen om het gebruik van anabolen, maar dat was toen wel anders. "In de tak van sport die ik beoefende was een bepaalde vertoning van de spieren vereist, die eigenlijk niet kon worden bereikt op een natuurlijke wijze. De concurrentie was moordend en omdat ik mijn ziel en zaligheid voor de sport gaf, wilde ik gewoon al het fysiek mogelijke op het podium laten zien ."

Injecties

"Voorafgaand aan een belangrijke wedstrijd nam ik twaalf weken voorbereidingstijd. Ik trainde me suf en kreeg elke week twee injecties. Die spuiten injecteerde ik gewoon zelf, dat went snel. Ik merkte dat mijn lichaam goed reageerde op de middelen." 

Het gebruik van bepaalde anabolen verhoogt lichaamseigen testosteronspiegels en kan dus een vermannelijkend effect hebben. "Al snel veranderde mijn lichaam. Wenselijk was natuurlijk dat ik veel gespierder werd, maar ook werden mijn handen groter en veranderde mijn gezicht. Op dat moment was ik daar niet mee bezig, ik was alleen maar gefocust op het krijgen van een gespierder lichaam. Daar trainde ik immers keihard voor."

Stoppen

In totaal gebruikt Vivian vier jaar lang anabolen. "Op het moment dat mijn dochter zwanger raakte, besloot ik resoluut te stoppen. Mijn kleinzoon was ziek en had veel zorg nodig, dus mijn prioriteiten lagen bij hem. Ik kan niet zeggen dat ik het ging missen, alhoewel dat gevoel van onoverwinnelijkheid natuurlijk best fijn kon zijn."

"Nadat ik stopte met het periodiek gebruik van anabolen, ben ik een paar kilo aan spiermassa kwijtgeraakt. Dit kwam ook doordat mijn aandacht niet op het trainen was gevestigd. Toen mijn focus niet langer op sterker worden lag, zag ik ineens wat het gebruik met mijn gezicht had gedaan. Gek genoeg was ik daar al die jaren blind voor geweest." 

Overdoen

"Toen ik ineens écht mijn gezicht zag, schrok ik heel erg. Ik durfde niet meer over straat en voelde me bekeken. Mijn lichaam was goed, maar mensen zien toch als eerste je gezicht. Het was een hele moeilijke periode."

"Ik heb me vaak afgevraagd of ik het terug zou willen draaien, maar dat is niet het geval. Het beoefenen van een serieuze carrière als bodybuildster met alles wat daarbij kwam kijken, heeft me gevormd tot wie ik nu ben. Met mijn opgedane kennis begeleid ik nu anderen als trainster. En onlangs heb ik fillers in mijn gezicht gekregen. Het voelt zo fijn dat ik nu weer volle wangen voel wanneer ik lach."

En, wat vind jij? Laat je horen!