Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Ouders van Jona (12) met zeldzame chromosoomaandoening:
'Wij gaan altijd mee op schoolreisje'

journaliste

Daphne van Rossum

D

Dat Bianca van der Veen uit Assen (12) niet mee mocht op schoolkamp door haar gedragsstoornis, zorgde voor veel verontwaardiging. Ramon Dekkers, zelf docent, heeft een dochter met een rugzakje. "Ik kan me voorstellen dat het stressvol is voor een docent als een kind veel aandacht vergt en je ook nog verantwoordelijk bent voor de veiligheid van 22 tot 28 andere kinderen." Daarom zorgen Ramon en zijn vrouw Josefien altijd dat er iemand meegaat als de klas van zijn dochter Jona (12) op stap gaat.

Ramon: "De term rugzakje bestaat niet meer sinds het concept ‘passend onderwijs' is gestart. Onze dochter heeft het syndroom van Williams. Dat is een zeldzame chromosoomafwijking, waardoor ze een disharmonisch leerprofiel heeft. Zo kan ze zich heel goed uitdrukken, maar rekent ze op het niveau van groep 4 of 5. Eigenlijk zou ze naar het speciaal onderwijs moeten, maar daar is ze te talig voor."

 

"De situatie met Bianca is natuurlijk niet te vergelijken en dat wil ik ook niet doen, omdat onze dochter geen gedragsuitdaging heeft. In die zin gaat de vergelijking niet op. School gaat ook over plezier en ik gun juist dit meisje een leuk uitstapje, maar nogmaals: ik ken de afweging niet die school heeft gemaakt om haar niet mee te nemen."

Dialoog met school

"Wat ik wel weet, is dat wij altijd de dialoog aangaan met school. Jona verdwaalt snel, en we willen het school niet aandoen dat ze haar kwijt zijn. Jona kan in dit soort situaties extra begeleiding goed gebruiken en we kunnen dat niet alleen van de leerkracht verwachten. Het is ons kind. Waarom zouden we school 100 procent verantwoordelijk maken?"

"Daarom zorgen we dat er altijd iemand meegaat. Mijn vrouw, ik of een begeleider die we zelf betalen. Vanaf haar kleutertijd ondersteunen we zo de school. Het is fijn als je kind een leuke dag heeft, maar we voelen dat we daar zelf ook een steentje aan bij moeten dragen. Zowel wij als de school investeren in ons kind."

 

 

En, wat vind jij? Laat je horen!