Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Julia Feller
Foto: Eigen Beeld
Verhalen achter het nieuws

Julia had B12-tekort:
Ik voel me soms net een bejaarde

journaliste

Daphne van Rossum

V

Vijf jaar geleden ging Julia (33) dubbelzien. Ze kwam moeilijk uit haar woorden en ging gekke dingen doen. "Ik gooide mijn portemonnee in de prullenbak en moest er vervolgens heel lang naar zoeken, omdat ik niet meer wist waar ik ‘m neer had gelegd." Uiteindelijk bleek dat Julia een B12-tekort had. Iets waarover ze nooit eerder had gehoord, maar wat vaker voorkomt dan we denken.

"Ik voelde dat er iets niet goed zat in mijn hoofd. En kwam bij de neuroloog terecht. Daar volgde onderzoek, zo moest ik over een lijntje lopen. Uit dat onderzoek kwam eigenlijk niks, maar bij een onderzoek bij de maag- en darmspecialist bleek in combinatie met een bloedtest dat ik de intrinsieke factor mis om B12 uit mijn eten te halen."

Tekort

"Ik had inmiddels een vrij ernstig tekort opgebouwd en kreeg elke week een prik B12. Inmiddels is dat een keer in de 6 weken. Ik ben superblij dat het ‘slechts’ dit was, en niet iets echt ergs! En dat er dus eenvoudig iets aan te doen is én ik me inmiddels stukken beter voel."

Eigen Beeld

"De eerste twee weken na de prik voel ik me altijd alsof ik ADHD heb, daarna ben ik twee weken normaal en dan ben ik twee weken vermoeid. Vooral in combinatie met alcohol en weinig nachtrust voel ik me dan slecht, heb ik last van zware handen en benen. Dan is filerijden echt een ramp met de koppeling."

 

'Net een bejaarde'

"Ik heb weleens het idee dat mijn geheugen aangetast is door het tekort. Mijn korte termijn geheugen is bijvoorbeeld slecht, misschien is dat in de loop van mijn leven opgebouwd door dat B12-tekort. Ik moet vaak namen en dingen opschrijven, anders vergeet ik het. Ik voel me qua geheugen soms net een bejaarde. Maar ik ben natuurlijk wel blij dat ik er nog redelijk op tijd bij was, ik heb gelezen dat als je het te lang negeert je bijvoorbeeld in een rolstoel terecht kunt komen."

"Ik heb weleens gehoord dat Madonna een B12-injectie krijgt voor een optreden. Ik weet niet wat het doet als je het niet nodig hebt, maar ik ben altijd heel blij en voel me weer energiek als ik mijn prik weer gehad heb. Al voel ik me soms ook wel net een junk die verlangt naar haar shot. Ik doe mijn verhaal omdat ik het vooral heel belangrijk vind dat artsen er alert op zijn dat dit steeds vaker bij jonge vrouwen voorkomt, en dat als je dezelfde klachten hebt als ik, beter even bloed moet laten prikken."

Ook Anja had klachten. Ze begonnen in 2007. "Ik was onvoorstelbaar moe, kwam zelfs na tien, twaalf uur slapen nog moe uit bed. Zag erg wit. Ook had ik neurologische klachten, ik was bijvoorbeeld heel vergeetachtig. Had moeite met op woorden komen, of als ik wat las kon ik de verbanden niet meer leggen."

Bloedonderzoek

"Via mijn huisarts ben ik bij een neuroloog beland en heb kreeg ik na bloedonderzoek de diagnose B12-tekort. Na de opstartdosering van tien injecties binnen vijf weken werd ik terugverwezen naar mijn huisarts. Deze zei dat er veel om B12 is te doen. Ik begreep dat het door veel huisartsen als een 'hype' wordt afgedaan. Inmiddels zet ik zelf injecties en voel ik me veel beter. Ik prik niet op een vaste tijd, meer op gevoel. Bij patiënten verschilt deze behoefte. De ene patiënt zet de injectie bijvoorbeeld om de twee weken, de andere een keer per twee maanden."

'Vrouwen zoeken eerder hulp'

Anja is verbonden aan de Stichting B12 Tekort als woordvoerder: "Het is lastig cijfers te noemen hoeveel mensen dit hebben, want er is weinig onderzoek naar gedaan. Maar naar schatting heeft wel 5 tot 10% van de bevolking een tekort. Het is niet duidelijk of het vrouwen vaker treft, maar zij zoeken wel eerder hulp of informatie. Verschillende oorzaken zijn er voor een tekort. Bijvoorbeeld door de auto-immuunziekte pernicieuze anemie, een maagverkleining of door het gebruik van maagzuurremmers of metformine bij diabetes."

Tintelingen

Volgens Anja zijn symptomen als tintelingen in handen en voeten, krachtverlies, ernstige vermoeidheid en vermindering van het geheugen of concentratievermogen altijd reden om eens een dokter op te zoeken: "Laat je bloed testen op vitamine B12. Mocht er aanleiding zijn dan kan de internist een vervolgonderzoek doen. De schade kan onomkeerbaar worden als er te lang gewacht wordt met de diagnose en het behandelen van het tekort." 

En, wat vind jij? Laat je horen!