Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Nicole heeft maat 56:
Ik boek altijd 2 stoelen in het vliegtuig

journaliste

Daphne van Rossum

O

Op de volslanke passagier in Leven van een stewardess kwamen veel reacties. Dat vliegen voor sommige mensen niet zo heel vanzelfsprekend is blijkt wel uit het verhaal van Nicole Raymakers (48). Nicole is enorm zenuwachtig voor ze een vliegtuig istapt. Nicole heeft maat 56 en past niet in één stoel. Daarom boekt ze graag een tweede stoel als ze reist. "Vooral omdat ik anderen niet tot last wil zijn. Er zijn al zo veel negatieve verhalen over vliegtuigen en dikke mensen. Ik wil niet dat mensen dat van mij denken."

De laatste keer dat ze alleen vloog had Nicole een zeer slechte ervaring. "Ik had drie jaar non-stop 56 uur per week gewerkt en had een weekje in mijn uppie naar Vulcano, een eilandje nabij Sicilië, geboekt. Lekker verwend worden in een kuuroord."

Comfortabel vliegen

Nog nooit eerder had Nicole met haar confectiemaat 56 en 1.83 meter lengte alleen gevlogen. "Normaal ga ik samen met mijn man of een vriendin. Dan kan ik de leuning tussen de twee stoelen omhoog doen, zodat ik net dat beetje extra ruimte heb om min of meer comfortabel te vliegen."

 

"Op de site van KLM zag ik dat er voor 'corpulente passagiers' (alleen het woord al! Vreselijk! Waarom gaat het niet over volslanke mensen?) tegen een kleine reductie twee stoelen gereserveerd kunnen worden. Opgelucht boek ik twee stoelen; dan ben ik mijn medepassagiers niet tot last en heb ik een zee van ruimte."

Nicole op vakantie

De overstap in Milaan

"Maar één week voor vertrek begint mijn vrouwelijke intuïtie te knagen als ik op mijn bevestiging zie dat er alleen twee stoelen gereserveerd staan op de vlucht van Amsterdam naar Milaan. Vooral bij de overstap in Milaan maakte ik me zorgen. En mijn voorgevoel blijkt juist..."

"Links en rechts van mij komen twee passagiers te zitten en ik krijg - zoals verwacht - de armsteun niet naar beneden. Inmiddels heeft iedereen plaatsgenomen en houd ik een stewardess aan om mijn probleem uit te leggen. De stewardess haalt er een purser bij en die zegt vrij luid dat ik maar twee tickets had moeten kopen als ik niet in de stoel pas."

Uitgeprinte vluchtgegevens

"Inmiddels luistert het hele vliegtuig mee en laat ik in wanhoop mijn uitgeprinte vluchtgegevens zien. Inmiddels heb ik het schaamrood op de kaken, wordt de persoon naast mij verplaatst en heb ik het gevoel dat alle ogen op mij gericht zijn. Een week lang heb ik spanningshoofdpijn over de terugreis. Ik ben totaal niet ontspannen op mijn vakantie."

En wat ik vrees, gebeurt. Op de terugweg wordt het nog gekker. Ik heb tot Milaan wéér twee passagiers naast mij. De tranen zitten hoog als ik de stewardess vraag hoe dit mogelijk is. Ze haalt haar schouders op en zegt dat ik maar één stoel op mijn ticket heb staan. Ik barst in tranen uit en van schrik regelt de stewardess dat de passagier in het midden weg moet, wat voor mij opnieuw een vernedering is."

Twee stoelen áchter elkaar

"Maar het kan nog erger. Op het laatste stukje van Milaan naar huis krijg ik twee stoelen áchter elkaar. Naast de stoelen staat een Italiaanse grondmedewerker die schijnbaar een half uur bezig was geweest om de stoel plat te krijgen. Kennelijk dachten ze dat er iemand met een gebroken been kwam."

"In Engels met een zware Italiaanse tongval vraagt hij 'You don’t need space for your leg?' Sarcastisch antwoord ik in het Engels 'No, I need space voor my big behind!' Twee passagiers schieten in de lach. De Italiaan rolt met zijn ogen omhoog, 'Madremia' roept hij en begint de stoel weer omhoog te schroeven. Eindelijk zit ik op twee stoelen: de twee stoelen waarvoor ik betaald heb!"

Hoewel Nicole een florerend lingeriebedrijf in Eindhoven heeft - 'Ik heb van grote maten mijn werk gemaakt' - wil ze echt nooit meer alleen vliegen. "Mijn man heeft mij verrast met tickets naar Rome, maar ik moest echt de tickets zien om zeker te weten dat die derde stoel er bij stond. Hoewel ik veel voor mijn werk moet reizen, pas ik er voor om alleen te gaan. Ik neem altijd iemand mee. Dan maar extra kosten, in plaats van de onzekerheid over die extra stoel..."

En, wat vind jij? Laat je horen!