Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Janneke was 17 toen ze zwanger raakte:
'Ik zat op een roze wolk, ik was zo naïef'

journaliste

Hester Zitvast

J

Jonge meisjes schrik voor het moederschap aanjagen door ze een levensechte babypop te geven, werkt niet. Uit Australisch onderzoek blijkt dat deze preventiemethode averechts werkt: het leidt tot meer tienerzwangerschappen. Janneke (37) had zich er als tiener ook niet door laten afschrikken. "Integendeel. Ik was toen zo naïef, ik zag alles rooskleurig in. Zo'n pop had mijn interesse alleen maar meer gewekt." En hoewel ze dolblij is met haar nu 19-jarige zoon Bart, had ze hem liever een paar jaar later gekregen.

Geweldig

"Ik was het ouderlijk huis ontvlucht. Mijn ouders en ik botsten nogal. Ik kon op m'n 17e met mijn vriend bij een vriendin gaan wonen. En toen werd ik zwanger. Ik gebruikte de pil wel, maar die werkte blijkbaar niet. Ik ontdekte het vrij snel en vond het geweldig. Wij allebei trouwens, we zaten op een roze wolk. Ik vond het alleen lastig dat ik het ook mijn ouders nog moest vertellen…"

Veel steun

"Ik riep al vanaf mijn zesde dat ik later moeder wilde worden. Die kinderwens zat er dus al heel vroeg in. Verder had ik geen idee welke richting ik met mijn leven uit wilde. Mijn ouders reageerden gelukkig heel positief op het nieuws, we mochten bij ze komen wonen en ik heb aan mijn moeder heel veel steun gehad."

"Tot de dertigste week van mijn zwangerschap was er geen vuiltje aan de lucht. Ik was gestopt met school en zou me volledig op mijn kindje richten. Maar toen scheurden mijn vliezen en kletterde ik van de roze wolk af."

Falen

"Er was paniek, ik kreeg weeënremmers en een injectie om de longen van ons kind te rijpen. Het was heel heftig allemaal."

"Mijn naïviteit heeft me achteraf gezien gered. Ik dacht 'dit doen we wel even'. Onze zoon Bart moest direct na zijn geboorte geopereerd worden en daarmee begonnen de zorgen. Het zijn niet eens de praktische zorgen die zo zwaar vallen, het is de verantwoordelijkheid. Dat besef je totaal niet als je nog zo jong bent. Ik was een moederkloek en wilde er voor 100% voor mijn kind zijn. Als er iets niet lukte of het liep anders dan gepland, dan had ik het idee dat ik gefaald had."

Relaxter

"Ik was te jong. Ik heb nog vier kinderen van 12, 11, 6 en 5 en dat past veel meer bij mijn leeftijd. Zeker van de jongste twee heb ik heel intens kunnen genieten, dat komt echt door mijn leeftijd. Barts eerste jaren zijn aan mij voorbij gevlogen, vooral omdat ik nog zo druk met mezelf bezig was." 

"Ik zie nu veel meer in wat écht belangrijk is. Toen Bart klein was, kon ik me nog druk maken om wat ze in het dorp wel niet van mij dachten. En ik was constant bang dat ik het verkeerd deed. Ik heb wat onzeker bij de huisartsenpost met hem gezeten. Tegenwoordig ben ik veel relaxter, wat ook stukken beter voor je kind is."

Niet gezond

"Ik heb me toen ik net zwanger was ontzettend op het moederschap verkeken. Dat kinderen ook ziek worden bijvoorbeeld, daar had ik nooit bij stilgestaan. Als Bart zich niet lekker voelde, zat ik letterlijk dag en nacht met hem op schoot. Dat was niet gezond." 

"Mijn tienerzwangerschap heeft mijn leven een compleet andere wending gegeven. Je jeugd is in één keer klaar. Ik heb met Barts vader nog twee kinderen gekregen, mijn jongste twee kinderen zijn van mijn huidige partner. Die scheiding voelde ook als falen. Ik moest voor mezelf kiezen, terwijl mijn gevoel zei dat ik voor mijn kinderen moest gaan."

Als…

"Ik merk nu pas hoeveel ik door mijn tienerzwangerschap niet heb meegemaakt. Een studietijd, heb ik bijvoorbeeld nooit gehad. En ik had zo graag veel van de wereld gezien. Ik was nooit zo van het uitgaan, maar wie weet had ik dat ook wel meer gedaan als ik niet zo vroeg moeder was geworden."

"Zeven jaar geleden heb ik een studie aan de kunstacademie opgepakt. Als ik dat destijds meteen had gedaan, was ik misschien wel fotografe geweest en had ik de hele wereld wel over gereisd."

Niet verstandig

"Ik had Bart natuurlijk voor geen goud willen missen, ik ben ontzettend gek op hem. Maar ik denk dat heel jong zwanger worden gewoon niet verstandig is. Als mijn oudste dochter zou vertellen dat ze een kind zou krijgen, zou ik haar wel steunen. Maar inwendig zou ik toch wel tranen laten om de streep die daarmee definitief door haar jonge onbezorgde jaren wordt gezet."

En, wat vind jij? Laat je horen!