Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen Beeld
Verhalen achter het nieuws

Kiki's broer werd slachtoffer van zinloos geweld:
De dader is nooit gevonden

journaliste

Daphne van Rossum

B

Begin deze maand raakte op de Wallen in Amsterdam een jonge vader (32) dodelijk gewond. Vanavond geeft Opsporing Verzocht de beelden vrij van de laatste uren van het leven van Robert Gerritsen, in de hoop de daders te vinden. Hij is het zoveelste slachtoffer van zinloos (uitgaans)geweld. Toen Kiki Akkal (28) hoorde over zijn dood kreeg ze kippenvel; haar halfbroer Justus Hertig (destijds 28) kwam op eenzelfde manier om het leven. Zijn uiteindelijke dood in de zomer van 1997 - een paar dagen nadat Meindert Tjoelker tijdens een soortgelijk incident het leven liet - heeft nog altijd veel impact op haar leven en dat van haar familie. 

"Justus stond bruisend in het leven, was altijd vrolijk en had een groot gevoel voor humor. Maar hij was vooral erg behulpzaam en hield niet van onrecht. Die eigenschap is hem fataal geworden. Hij leefde met de dag, was een knappe vent. Lang, zo’n 1.90. Een broer waar ik letterlijk en figuurlijk tegenop keek." 

"Ook was hij gek met zijn zoon Ricardo. Inmiddels is hij 24, toen 6. Hij was een echt papa-kindje en mist zijn vader nog elke dag. Hij heeft het heel moeilijk gehad;  naast dat hij op jonge leeftijd zijn vader verloor, werd hij vervolgens ook nog gepest op school."

Eigen Beeld
Eigen Beeld

Stichting Tegen Zinloos Geweld

"Justus was 28 toen hij overleed. Ik was destijds 10. 28 leek me toen heel oud, nu ben ik het zelf en besef 'Die leeftijd is niks, dan begin je pas!' Toen ik 28 werd, was ik me daar heel erg bewust van. Ik had mijn broer graag langer gekend. Hij hield van uitgaan en ik ook. We hadden veel plezier kunnen hebben samen."

Teruggaan naar die 30e augustus 1997 is moeilijk voor haar. Toch wil ze vertellen wat er is gebeurd. "Het is belangrijk dat het onder de aandacht blijft, dat de Stichting Tegen Zinloos Geweld blijft bestaan. Dat er voorlichting op scholen wordt gegeven. De boodschap is 'Met geweld los je niets op'. Dat begint al in het klein, met pesten. Los het met woorden op, niet met geweld!"

Eigen Beeld

Op stap

"Op de bewuste avond was mijn broer op stap met zijn neef en twee vrienden. Rond één uur ‘s nachts passeerde het viertal Café Bolle op het Piusplein. Het was geen stamkroeg, ze kwamen er zelden. Het publiek was veel te jong. Toch stelde juist Justus voor er naar binnen te gaan."

"Eenmaal binnen kreeg neef Audy een woordenwisseling met een onbekende man. Audy was in het café in botsing gekomen met deze man, die juist naar buiten wilde lopen. Audy zei later dat de man behoorlijk hard tegen hem aan liep. Volgens Audy zou de man daarna heel fel hebben gereageerd, en hem hebben voorgesteld om naar buiten te gaan. Justus en hun vriend Raymond volgden."

Eigen Beeld

Een stekende beweging

"Op het terras van Café Brandpunt - vlak naast Café Bolle - begonnen Audy en de man elkaar uit te dagen. Dat duurde een seconde of twintig. Toen deed de man zijn blouse open en trok vanaf zijn rechterheup een mes. Hij maakte meteen een stekende beweging naar Audy ter hoogte van zijn borst. Audy pakte de man vast."

"Toen sprong Justus vanuit het niets tussen Audy en de man. In het gevecht dat volgde gaf Justus de onbekende man een vuistslag, waar hij alleen maar agressiever van werd. Hij zwaaide met zijn mes in alle richtingen en ook richting Justus, die daarbij werd geraakt."

Al snel zeer ernstig

"De toestand van Justus was al snel zeer ernstig. Het mes van de man had hem van boven in zijn schouder geraakt, had zijn sleutelbeen gebroken en een grote slagader bij het hart geraakt. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht. Ik heb die nacht nog de ambulance gehoord. Justus belandde in coma en na enige tijd was hij hersendood. Op 17 september besloot onze familie de apparatuur die Justus kunstmatig in leven hield, uit te schakelen."

Voor Kiki is het moeilijk te verteren dat de messentrekker nooit is gevonden: "Nadat hij mijn broer had neergestoken is hij weggerend. Verschillende mensen renden hem nog achterna, maar het lukte niet om hem te pakken te krijgen. Er is niemand die de dader kent of hem heeft herkend. En dat terwijl heel veel mensen op het Piusplein in Tilburg zijn ondervraagd en er op basis daarvan een compositietekening is gemaakt."

Hopen op een wonder

"Een rechercheteam van 25 man speurde met alle macht naar de moordenaar. Maar tot op de dag van vandaag is de dader niet gevonden. Niet alleen mijn broer raakte gewond, ook een glazenophaler van Café Brandpunt die kwam helpen raakte gewond aan zijn borst. Alleen leeft hij gelukkig nog."

"We hopen altijd nog dat er een wonder gebeurt. Dat de dader zich meldt, of het meisje dat bij hem was. Niet dat we mijn broer ermee terugkrijgen, maar het zou een pleister op de wonde zijn. Een wond die eigenlijk nooit heelt. Ook mijn moeder heeft er nog altijd veel verdriet van. Ze is ook angstig geworden. Als mijn zus en ik uitgaan is het altijd nog 'Kijk je uit?'. Dat blijft."

En, wat vind jij? Laat je horen!