Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

'Als ik er niet meer ben,
willen jullie dan andere kindjes helpen?'

journalist

Marjolein de Jong

V

Vlak voordat Luuc Plönes overleed, sprak hij uit hoe fijn het zou zijn als alle terminaal zieke kinderen een iPad zouden krijgen. Moeder Jolanda (46) en haar man zetten zich nu samen in om die wens werkelijkheid te maken.

"Luuc was ondanks zijn lichte autisme al vanaf jongs af aan een hele sociale jongen. Hij dacht altijd aan andere kinderen en zou bij wijzen van spreken het laatste ijsje in de doos nog aan iemand anders geven.”

Leukemie

"Luuc was 11 toen hij de diagnose acute myloïde leukemie kreeg. "Hij moest in korte tijd volwassen worden en was daardoor heel wijs voor zijn leeftijd. Hij deed soms uitspraken waarvan ik versteld stond. Als ik verdrietig was om de situatie zei hij: 'Mam alles komt wel weer goed!''

Wanhoop

Maar helaas kwam het niet meer goed, want nadat Luuc voor de derde keer ziek werd, zou hij niet meer beter worden.

"Toen de dokter ons het slechte nieuws gaf, was Luuc ontzettend verdrietig. In de wachtkamer moest hij ontzettend huilen en werd hij heel boos. Ik zag de wanhoop in zijn ogen; het brak mijn hart..."

"Nadat we thuis samen hadden gehuild, droogde hij zijn tranen en vroeg: "Mam, als ik dood ben, word ik dan begraven of gecremeerd?" Doordat hij er op zo’n volwassen manier mee omging, was het voor ons makkelijker om over alles eerlijk met hem te zijn."

Omgeving

“Het lukte Luuc wel om te praten over wat er met zijn omgeving zou gebeuren als hij er niet meer zou zijn. Hij vroeg bijvoorbeeld of zijn kamer hetzelfde zou blijven en of ik de schilderijen zou laten hangen."

"Maar over wat er met hem zelf zou gebeuren, kon hij niet praten. Na een gesprek met een psychologe leek hij hier mee vrede mee te hebben. Hij verkondigde ineens dat hij naar de hemel zou gaan en daar thee zou gaan drinken met Freddy Mercury. Het is zo bijzonder hoe kinderen kunnen denken ..."

Anderen

"Nadat we wisten dat Luuc niet meer beter zou worden, liepen we op een dag langs een poster van een stichting voor onderzoek naar kanker. Terwijl ik dat zelf enorm confronterend vond, zei Luuc: 'Bij mij helpt onderzoek niet meer, maar hopelijk wel voor anderen.' Zo’n klein mannetje die dat zo zegt! Ik wist even niet meer waar ik het zoeken moest ..."

Stichting

"Op een dag zat Nico, mijn man, bij Luucs bed en Luuc zei hem dat het toch fijn zou zijn als andere zieke kinderen ook een iPad zouden kunnen hebben. Mijn man zei daarop dat dat toch wel heel duur zou worden. Luuc antwoordde: "Ja maar pap, dat lukt jou wel". Met die positieve gedachte zijn we onze stichting begonnen."

Zwembad

Naast het inzamelen van de iPads hopen Jolande en Nico over enkele maanden te beginnen aan de bouw van een groot zwembad achter hun huis. Hier kunnen terminaal zieke kinderen nog een keer genieten van waterpret.

"Vaak is het voor deze kinderen te vermoeiend om naar een regulier zwembad te gaan, daarom willen wij dit graag doen. Voor Luuc was het toen helaas niet meer mogelijk. Maar ik weet zeker dat hij apetrots is wanneer hij samen met Freddy Mercury kan zien dat andere zieke kinderen nog wel een keer kunnen zwemmen!"

Wil je meer weten over Stichting Tikkie jij bent hem? Of wil je doneren voor hun crowdfundingsactie

Jij op VROUW

Heb je een ander verhaal dat je met ons wil delen?

Dan kan dat hier!

En, wat vind jij? Laat je horen!