Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

'Ik heb 18.000 volgers op Instagram
maar voel mij toch vaak eenzaam'

journalist

Marjolein de Jong

H

Het is deze week de Week tegen de eenzaamheid. Waarschijnlijk denk je daarbij niet zo snel aan jonge mensen. Want jong en eenzaam zijn gaat toch niet samen? Lezeres Janne Schuijn (27) ervaart het wel zo en wil dat taboe graag doorbreken.

Janne: "Men zal van mij waarschijnlijk niet zo snel verwachten dat ik mij soms eenzaam voel. Ik ken namelijk ontzettend veel mensen, heb meer dan 1700 vrienden op Facebook en bijna 18.000 volgers op Instagram. Maar dat zegt toch niet altijd alles."

Echt contact

"Ik heb een eigen coachingsbedrijf, waardoor ik veel tijd thuis achter mijn laptop doorbreng. Ik spreek mensen wel via Skype of de mail, maar echt contact is er minder. Daarnaast heb ik ook geen collega's. De enige die ik tegenkom bij het koffiezetapparaat ben ik zelf."

 

"Nu de meesten van mijn vriendinnen een partner of gezin hebben, zijn er steeds vaker momenten waarop ik op de bank zit en denk 'Goh, eigenlijk voel ik mij best eenzaam'. Soms wil ik wel eens naar een terras of festival, maar weet dan niet zo goed met wie. Het lijkt bijna not done om dat toe te geven, maar toch is het zo."

Verlies

"Die gevoelens verergerden nadat mijn moeder overleed. Wij ondernamen veel dingen samen en zij was een goede vriendin. Door dit verlies merkte ik wie mijn echte vrienden waren; die bleven namelijk vragen hoe het met mij ging." 

"Gek genoeg kreeg ik in die tijd meer steun van mensen online dan in het echt, op een paar vrienden na. Ondanks die steun, zie ik het grootste deel van mijn online contacten niet in het echt. Het blijft in het algemeen toch een vluchtige en oppervlakkige manier van contact."

Falen

Dat er nog zo'n taboe op eenzaamheid bij jonge mensen ligt, wijt Janne aan het feit dat er een trieste bijsmaak aan lijkt te zitten. "Door hardop uit te spreken dat je je wel eens eenzaam voelt, krijg je bijna het gevoel dat je iets mankeert. Alsof het ontbreken van een grote vriendengroep gelijkstaat aan falen. In mijn geval is het meer toeval dat ik niet veel mensen om mij heen heb."

"Door mijn werk als ZZP'er ontmoet ik nu eenmaal minder mensen en maak ik veel uren om een droom na te jagen die anderen vaak niet zien. Het lijkt wel wanneer mannen elkaar mogen, zij veel makkelijker zeggen 'Joh, laten we samen een biertje doen'. Bij vrouwen lijkt dat toch minder gepast. Ik zou het tof vinden als wij als vrouwen onder elkaar daar ook wat makkelijker in zouden worden."

Jij op VROUW

Herken jij je in het verhaal van Janne? En wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier!

Van de partners van VROUW