Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Buiten-Beeld / Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Goed nieuws...
Geluk herkennen kun je trainen!

Simone Lenkens

W

Wat maakt jou gelukkig? Zijn het de eerste zonnestralen van het jaar, een tekening van je kind of tot over je oren verliefd zijn? Patrick van Hees (47) alias 'De geluksprofessor' heeft onderzoek gedaan naar het fenomeen geluk en brengt woensdag zijn boek Geluk is D.O.M. uit. "Een simpel 'hallo' zeggen, draagt al bij aan geluk."

"Uit onderzoek blijkt dat 99% het leuk vindt als iemand ze gedag zegt." Waarom is het zo belangrijk? "Het gaat erom dat je even stil staat bij de mensen om je heen, en door 'hallo' te zeggen, erken je deze mensen. Behalve dat je er zelf vrolijker van wordt, maak je de dag van iemand anders ook beter.’" Om meer te weten over geluk legden wij Patrick vier stellingen over geluk voor.

 

Geluk is…

"Een blijvend verlangen naar dat wat je al hebt." Geluk bestaat volgens Patrick uit doelen, oplaadpunten en mensen (D.O.M.). "Bij doelen gaan veel mensen de fout in dat ze te veel aan langetermijndenken doen: Als ik ergens kan wonen, dan ben ik pas gelukkig; Als ik promotie maak, dan ben ik gelukkig; Als ik meer verdien, dan ben ik pas gelukkig."

 

"Het is belangrijk dat je accepteert dat het leven niet perfect is. Tegenslagen horen bij het leven. Het gaat erom dat je met alle tekortkomingen de mooie dingen kunt zien en daar heel gelukkig mee bent. Jezelf doelen stellen is enerzijds dus wel goed voor de toekomst, maar het gaat er vooral om dat je nú lekker bezig bent met dingen die bij jou passen."

Oplaadpunten

"Oplaadpunten zijn momenten waarop je jezelf letterlijk weer oplaadt. Of dat nu even sporten (actief) of een boek lezen (passief) is, dat maakt niet uit. Als je iets doet wat je leuk vindt dan gaat je stress omlaag waardoor je veel meer positieve emoties ervaart. Vaak gaan mensen pas iets leuks doen voor zichzelf wanneer ze het gevoel hebben dat alles wat ze gedaan moeten hebben af is. Zo kom je er nooit aan toe. Het is belangrijk dat je deze momenten echt inplant."

"Het allerbelangrijkste om écht gelukkig te kunnen zijn, is dat je in verbinding staat met mensen in je omgeving. Niet alleen met vrienden en familie, maar met nieuwe contacten. Behalve dat je regelmatig iemand goedendag wenst, kan je ook andere dingen doen. Neem na je ontbijt even de tijd om iemand een kort berichtje te sturen, om te laten weten dat je aan iemand denkt, zomaar. Vaak krijg je dan ook een reactie en zo sta je toch weer even in contact met iemand."

Geluk is een keuze

"Daar ben ik het tot op zekere hoogte mee eens, maar je hebt niet alles in de hand. Door bepaalde keuzes te maken kun je wel geluk creëren. Het is belangrijk dat je nadenkt over verschillende doelen in het leven, niet alleen qua werk, maar wat je wilt betekenen voor iemand. Je kunt jezelf afvragen 'Wat voor dochter of vriendin wil ik zijn?'"

"Als je vriendin door een moeilijke periode heen gaat, geef haar dan bijvoorbeeld een bos bloemen of doe wat leuks met haar. Daardoor ben je er voor haar en wordt niet alleen zij gelukkiger maar jij ook. Want jij hebt (tijdelijk) een belangrijk doel. En bedenk: het mooiste wat je iemand kan geven is tijd."

Geld maakt gelukkig

"Dat klopt tot op zekere hoogte. Mensen die aan de armoedegrens leven en er geld bij krijgen worden en er echt gelukkiger van. Als een alleenstaande bijstandsmoeder met twee kinderen maandelijks meer geld krijgt, waardoor ze de verjaardag van haar kinderen ineens wel kan vieren, dan zal zij daar zeker veel gelukkiger van worden."

"Tegelijkertijd zie je dat zo gauw je voldoende hebt om aan de maatschappij deel te kunnen nemen - denk aan een dak boven je hoofd, eten en drinken, misschien een vakantie - dat daarboven het effect van meer geld hebben heel snel afneemt. Voor veel mensen heeft het dus weinig tot geen effect. Maar je kunt niet zeggen dat geld niet gelukkig maakt."

Geluk kun je herkennen

"Ja dat kan zeker. Het is wel iets dat je zelf moet aanvoelen. Positieve emoties zitten in de kleinste dingen, je hoeft niet constant te lachen, maar het kan ook iets zijn waar je trots op bent of als je je ergens op verheugt. Geluk herkennen kun je wel trainen. Dit doe je bijvoorbeeld door twee kleine zakjes bij je te houden, een donker- en een lichtgekleurd zakje."

"In het donkere zakje doe je zo’n tien kleine steentjes (of iets anders). Elke keer wanneer je iets positiefs ervaart, hoe klein ook, of dat nu lekker weer is of dat je een complimentje hebt gekregen, dan haal je een steentje uit het donkere zakje en stopt dat in het lichte zakje."

"Aan het eind van de dag haal je alle steentjes eruit en kijk je even terug op die leuke momenten. Op deze manier ben je heel bewust bezig met positieve emoties. Als je dit een tijdje doet, herken je die kleine geluksmomentjes steeds beter. Wat je ook kunt doen, is elke dag iets leuks opschrijven van die dag, en dat in een pot of vaas stoppen. Aan het eind van het jaar kun je dan al die briefjes teruglezen. Grote kans dat je heel veel bent vergeten en weer veel vrolijke herinneringen ophaalt."

Jij op VROUW

Waarvan word jij nou echt gelukkig? En wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier!