Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Eigen beeld
Foto: Bram Petraeus
Verhalen achter het nieuws

Leven zonder afval?
Emily-Jane doet het!

journalist

Marjolein de Jong

H

Het is vast herkenbaar: het gevoel hebben dat je nog maar net de vuilnisbak geleegd hebt en dat 'ie alweer vol zit. Emily-Jane Lowe-Townley (37), moeder van drie jonge kinderen, leeft al sinds 2013 zonder afval.

"Al zo lang ik mij kan herinneren probeer ik duurzaam te leven. Maar pas toen ik kinderen kreeg, realiseerde ik me hoe bizar veel afval ons gezin produceerde. Daar zat ik dan met mijn goede gedrag alles zo duurzaam mogelijk te doen, terwijl de kliko wekelijks aan alle kanten uitpuilde."

1 Liter afval per jaar

"Toen zag ik op tv een uitzending over een Amerikaanse vrouw die leefde met 1 liter afval per jaar. Dat inspireerde mij om hetzelfde te gaan doen. Ik kook nu alleen nog maar met verse producten en koop alles groot in."

"Daarnaast maak ik alles zelf; van deodorant tot wasmiddel! Mijn man moest in het begin wel even wennen maar weet inmiddels niet beter. Ik stuur hem er regelmatig op uit met glazen potten om koffie te halen."

 

Zwerfafval

"Mijn kinderen zijn nog jong dus weten eigenlijk niet beter dan hun mama hiermee bezig is. De toekomst zal uitwijzen hoe ze er over een paar jaar over denken, maar ik ga ze niets opdragen. Als ze 16 zijn en chips willen, dan krijgen ze die gewoon. Het moet wel leuk blijven. Maar laatst pakte mijn oudste uit zichzelf zwerfafval op. Dus ik denk dat dat wel goed komt."

"In de dagelijkse boodschappen probeer ik secuur te zijn, maar als ik op visite ben doe ik heus niet moeilijk. Daarbij weten mijn goede vrienden allang waar ik mee bezig ben, dus houden zij er al rekening mee. De cadeaus voor mijn verjaardag worden bijvoorbeeld niet met drie lagen inpakpapier verpakt en daarbij geven zij vaak zelfgemaakte cadeautjes. Stiekem veel leuker ook."

Laagdrempelige tips

Emily-Jane, die ook haar eigen webshop heeft: "Wat ik het meeste mis is chips! Het was toch altijd wel heel prettig om thuis te komen en op de bank te ploffen met een zak chips. Het is vrij veel werk om zelf chips te maken dus dat doe ik niet zo snel. Ook mis ik M&M’s weleens, maar daar heb ik nu gelukkig een goede vervanger voor gevonden; biologisch gebakken chocoladedrupjes."

"Ik kan me voorstellen dat het voor veel vrouwen een ver-van-je-bedshow is om helemáál zonder afval te leven. Maar ik heb zeker wat laagdrempelige tips! Neem bijvoorbeeld altijd een tas met wat kleine tasjes en netjes mee als je boodschappen gaat doen. Hierin kun je in de supermarkt dan losse groenten en fruit in doen. Of recycle de bakjes als je bijvoorbeeld weer olijven gaat kopen. Zulke kleine dingen maken al een verschil!"

Jij op VROUW

Maak jij ook, net als Emily-Jane, een verschil? En wil je daarover je verhaal kwijt?

Dan kan dat hier!

Beeld: Bram Petraeus

En, wat vind jij? Laat je horen!