Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

'Mijn kind ging bijna dood
omdat anderen niet inenten'

Nicole Gommers

I

In een aantal Europese landen is de mazelen uitgebroken. Met name in Roemenië en Italië rapporteren artsen veel patiënten met mazelen, vooral in gebieden waar weinig mensen zich laten vaccineren. het nieuws doet onze collega Nicole Gommers sidderen. In 2014 raakte ze bijna haar zoontje kwijt na een mazelenuitbraak in Den Haag, veroorzaakt door een kind dat niet ingeënt was.

"Je moet voorkomen dat deze mensen een podium krijgen", vertelt ze. "Je wil niet dat ze andere ouders inspireren hetzelfde na te laten. Het is op internetfora tegenwoordig een hype om allerlei dingen te roepen tegen vaccineren. Het zijn vaak vrouwen die elkaar opjutten en zeggen dat kinderen er ADHD van krijgen, of autistisch van worden."

Indianenverhalen

"Het zijn indianenverhalen, waarmee mensen bang worden gemaakt. Daarom is het belangrijk om ons verhaal te vertellen. Het verhaal van mijn zoontje Micha dat met 8 maanden in kritieke toestand verkeerde, omdat andere mensen ervoor kozen om hun kind niet in te enten."

"Micha ging naar de crèche in Den Haag. Een crèche waar alle voorzorgsmaatregelen worden genomen. Stootkussens tegen het vallen en getrakteerde rozijntjes in bewaarbakjes, omdat niet iedere ouder wil dat zijn of haar kind rozijntjes eet. Maar de crèche kon niet ingrijpen tegen de grootste risicofactor: dat een baby ziek wordt van een niet-ingeënt kind. In Nederland mogen crèches deze niet-ingeënte kinderen namelijk niet weigeren."

Mazelen onder de leden

"Mijn zoontje zat op een locatie waar ook een naschoolse-opvang was. Een meisje van deze BSO van een jaar of 8 is iets komen brengen op de babygroep, een speeltje. Ze is misschien een paar minuutjes binnen geweest. Zij had de mazelen onder de leden, maar was zelf nog niet ziek. De besmetting vindt meestal plaats voordat de ziekte zich openbaart, dan heb je het zelf nog niet door dat je het al hebt. Je komt er pas een paar dagen na de besmetting achter dat je ziek bent."

"Toen bekend werd dat ze mazelen had, is er groot alarm geslagen. De GGD raakte erbij betrokken en iedereen is gebeld. Bij ons op de groep waren er baby’s die gezien hun leeftijd nog niet ingeënt waren. Inenten voor mazelen gebeurt met 14 maanden, daarvóór is het zinloos. Deze baby’s waren jonger, onze zoon was pas 8 maanden. Na het telefoontje van de crèche hadden we direct contact  met een arts. Die zei dat we moesten afwachten, omdat de ziekte mild kan verlopen."

Binnnen een paar uur

"Micha werd al vrij snel ziek en uit een test bleek dat het mazelen waren. In het begin was hij echter nog niet zo heel erg ziek en zelfs nog vrolijk. Maar dat veranderde binnen een aantal uur; al snel was hij doodziek. Alle alarmbellen gingen af toen hij apathisch werd.'

"Hij kreeg hele hoge koorts en had overal snot. Zelfs uit zijn ogen. Bij het aankleden moest hij braken. We gingen naar het ziekenhuis, maar mazelen is zo besmettelijk dat we dat moesten doen met een kap over de wandelwagen. In het ziekenhuis is hij in quarantaine gegaan. Wat begon als 'verkoudheid' bleek een zware, dubbele longontsteking. Hij was een baby van 8 maanden met een zware 'rokershoest'."

Pijnprikkel van het infuus

"Wij hebben steeds aan zijn bedje gezeten, maar zijn na een tijdje uitgeput naar huis gegaan om een paar uurtjes  te rusten. Vrij snel werden we gebeld. Dat is natuurlijk nooit een goed teken. De arts zei dat we meteen moesten komen. Onze zoon was koud geworden en reageerde niet op de pijnprikkel van het infuus."

"Hij had een hele hoge hartslag en de artsen waren bang dat hij een infectie van zijn hartje zou hebben. We konden merken dat de artsen nerveus waren. Je kunt de gevolgen van mazelen hooguit bestrijden, een echte behandeling is er niet. Als een kind ernstig ziek wordt van mazelen, is het dus altijd afwachten hoe het afloopt."

Uit overtuiging niet ingeënt

"Artsen waarschuwden ons dat Micha hersenvliesontsteking zou kunnen ontwikkelen. Terwijl onze zoon in kritieke toestand in het ziekenhuis lag, onderhield ik steeds contact met de crèche, waar ze erg meeleefden met ons. Een leidinggevende heeft me toen verteld dat het kind dat andere kinderen besmet had, uit overtuiging niet was ingeënt door de ouders. Daar was en ben ik zo boos over: niet op het kind natuurlijk, maar op de ouders. Dit kon verkeerd aflopen en dat hadden we aan hen te danken."

"Uiteindelijk heeft intraveneuze antibiotica geholpen en is Micha na een week opgeknapt en ontslagen uit het ziekenhuis. Maar het is kantje boord geweest, met alle complicaties erbij. Meerdere baby's uit dezelfde crèchegroep zijn ziek geworden; ik geloof dat twee van hen in het ziekenhuis beland zijn. Het was dus een mini-epidemie in Den Haag."

Opnieuw witheet

"Inmiddels is Micha een sterk kereltje van 3. Hij heeft er gelukkig geen restschade aan overgehouden. Maar de column van Pauline maakt me opnieuw witheet. Dat ze zegt dat ze zelf ook de mazelen heeft gehad en dat dat niet zo erg was, raakt kant noch wal. Mazelen kan inderdaad mild verlopen, maar ook zeer ernstig." 

"Pauline had dus geluk, maar heeft blijkbaar geen benul van hoe ernstig de ziekte kan verlopen, dat kinderen kunnen sterven of een blijvende handicap oplopen. In haar column schrijft ze dat  een arts haar heeft verteld dat ouders vaccineren omdat ze geen tijd hebben om voor zieke kinderen te zorgen. Dat kinderen wel een paar weken moeten uitzieken en dat in moderne gezinnen de opa’s en oma’s dan 'op' zijn."

Gevaarlijke onzin

"Vaccineren zou dus vooral het gemak van de ouders dienen. Ik durf te stellen dat er in Nederland geen arts te vinden is die dit beweert met betrekking tot ziekten in het Rijksvaccinatieprogramma. Dit zijn ernstige ziekten waar we niet licht over moeten denken. De artsen met wie ik over de mazelen en mijn zoon heb gesproken, en dat zijn er veel, zijn op z’n zachtst gezegd geïrriteerd over de vaccinatiehysterie."

"Zij krijgen te maken met kinderen met levensgevaarlijke infecties, die gewoon vermijdbaar zijn. En dat loopt niet altijd goed af, tot grote frustratie van deze artsen. Zij willen dus graag dat ouders vaccineren. Wat Pauline beweert, is gevaarlijke onzin!" Ook Nicole roept alle ouders op vooral wél te vaccineren: "Besef dat je door niet te vaccineren niet alleen je eigen kind blootstelt aan risico’s, maar ook andere kinderen. En daar staan veel ouders niet bij stil." 

En, wat vind jij? Laat je horen!