Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | Sabine Joosten
Verhalen achter het nieuws

Wat elke ouder
met pubers herkent

journaliste

Hester Zitvast

O

Ouders van pubers begrijpen elkaar als geen ander. De uitspraak 'kleine kinderen, kleine zorgen, grote kinderen, grote zorgen' spookt te pas en te onpas door je hoofd. Speciaal voor ouders van puberende kinderen een lijstje met herkenbaarheden. Want gedeelde smart…

Wasmand = onhaalbaar doel

Was: Die kom je overal tegen; naast het bed, onder het bed, over een stoel, in de voetbaltas, precies naast de wasmand, maar zelden tot nooit erin. Zodra de hormonen door het lijf gieren en ze een leeftijd hebben waarop je zou mogen verwachten dat ze wel begrijpen hoe het principe was IN de wasmand werkt, lijkt het maar niet te lukken ze ook zover te krijgen het naar behoren uit te voeren.

 

Mam/mama = maham

Als je ze iets vraagt, is het antwoord negen van de tien keer 'Jaahaa!' of als je pech hebt 'Neehee'! En ook mama of mam hoor je zelden meer. Het is tegenwoordig maham! En dan het liefst voorzien van een vermoeide blik en rollende ogen. Laat het vooral duidelijk zijn dat jij de stoorzender in hun leven bent.

 

Oogcontact = verleden tijd

Waar ze jou een paar jaar terug nog vervloekten om je telefoongedrag, halen ze nu zelf de schade aardig in. De ogen zijn voortdurend op hun schermpje gericht en oogcontact is er nog nauwelijks. Je zegt er maar niets van. De keren dat je dat gedaan hebt, kreeg je 'm breed uitgemeten 'Jij zit toch ook vast aan je beeldscherm?'

Rug = kont

Pubers zitten niet, ze hangen. Op hun rug. Waar voorheen (en gelukkig ook later in het leven weer) de kont als zitvlak dient, neemt zo ergens tussen de 12 - 16 de rug die functie volledig over. Het ziet er extreem ongeïnspireerd uit. Probeer er maar niet teveel naar te kijken.

Hun leven = hun geheim

Deuren gaan ineens op slot, telefoons zijn voorzien van codes: wat zich in hun leven afspeelt wordt niet langer met je gedeeld. Extreem frustrerend natuurlijk. Waar onze moeders zo nu en dan even door onze dagboeken bladerden om te kijken of we niet doodongelukkig waren, zit de moderne moeder met telefooncodes. En leg maar eens uit waarom jij vindt dat die code eraf moet… Daar trappen ze niet in. Accepteren dat ze geheimen hebben dus, er zit niets anders op. En eerlijk is eerlijk: dat hadden onze ouders destijds ook moeten doen.

Vrienden = alles

Ze willen niet meer mee wandelen in het bos. Of theedrinken bij oma. Ze gaan duizend maal liever chillen met vrienden. Chillen ja, dat is hoe hangen en nietsdoen genoemd wordt. Op nummer 1 staan hun vrienden en ergens onderaan bungelt de rest. Ze kunnen overigens ook prima alleen zijn. Het komt regelmatig voor dat je je dochter of zoon uren niet ziet of hoort. Dat jij je alleen in je huis waant en er ineens een toilet boven wordt doorgetrokken. Ah, ze zijn er toch!

Puber = Klein Duimpje

Ken je dat sprookje van Hans en Grietje nog? Over het spoor van brood? Nou, zo'n spoor laten pubers ook achter. Je loopt hun gangen zo na dankzij het achtergebleven bewijsmateriaal. De fiets staat niet in de schuur, er staan enorme schoenen op de mat waar je bij binnenkomst je nek over breekt, er ligt een besmeurd mes op het aanrecht met allemaal broodkruimels er omheen. Het licht op het toilet brandt nog. De schooltas is nog dicht - er is dus nog niet geleerd. Je hoeft geen volleerd CSI'er te zijn om deze case op te lossen: De puber is thuis.

Wat eten we vanavond = hoofdvraag

Ze hebben de ogen nog nauwelijks open of de vraag is al gesteld. Wat eten we vanavond? Menig puberouder wordt er speciaal voor opgebeld. Waar je moederhart dan een sprongetje maakt (Ah, ze zoeken contact!), ebt dat gevoel al snel weg. Het gaat wéér om eten…

Mama = niet hip

Je was in de veronderstelling dat je best aardig meedraaide qua trends en hipheid, maar dat gevoel wordt je door de puber heel snel afgenomen. Je bent hopeloos ouderwets, je bent stokoud en wat je al aan hipheid tracht te uiten is ronduit gênant. Probeer dus maar niet mee te praten over vloggers. En ga nou niet dezelfde kleding dragen als je dochter. Reserveer liever een plek in een verzorgingshuis.

Coolcat = heaven

Je liep er vroeger met een grote boog omheen; voor jouw dochter geen fake-leer, fake-fur, glanslegging of kanten jurkje. En dat zou ook nooit gebeuren. Maar de eerste jaren van een meisjespuberteit ontkom je er gewoon niet aan. Je staat er toch. In de Coolcat. Tussen alle hysterisch fluorescerende topjes en truitjes met tenenkrommende teksten. En als je het zielsgelukkige gezicht van je dochter ziet, ben je al je bezwaren vergeten. Je ziet later wel hoe je aan haar vader uitlegt waarom ze met een leren rokje thuiskomt.

En jullie?

Het was maar een greep uit alle pubereigenaardigheden. Er zijn er natuurlijk nog veel en veel meer. We nodigen jou uit de puberperikelen met ons te delen. Want ook wij hebben zo nu en dan behoefte aan een steuntje in de rug!