Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

'Sorry SGP dat ik geen kinderen kan krijgen!'
Foto: Eigen beed
Verhalen achter het nieuws

Lieke: 'Sorry SGP dat ik geen
kinderen KAN krijgen!'

journaliste

Eline Doldersum

A

Als het aan de SGP ligt krijgen alle ouders bij de geboorte van hun eerste kindje een geldbedrag van 1000 euro cadeau. Een idee dat in het verkeerde keelgat schiet bij de 27-jarige Lieke Pennings Klerks. Zij probeert al vier jaar lang haar kinderwens te vervullen. 

Al jaren dromen Lieke en haar man Jeroen van gezinsuitbreiding, maar als na twee jaar proberen hun kinderwens nog niet in vervulling is gegaan besluiten ze hulp in te schakelen. "Om ons heen werden steeds meer neefjes en nichtjes geboren, maar bij ons wilde het maar niet lukken. Dat deed pijn. Helemaal omdat het verlangen naar een kindje bij ons alleen maar groter en groter werd ..."

Rouwproces

Een lange periode van onderzoeken volgt. "Al vrij snel was duidelijk dat de oorzaak bij mij lag, alleen wát er precies aan de hand is? Dat weten ze nog steeds niet. Al anderhalf jaar lang krijg ik het ene na het andere onderzoek. Krijg ik Clomid toegediend, wat ervoor zorgt dat de eicellen rijpen en de eisprong in gang wordt gezet én blijven we proberen in de hoop dat onze kinderwens toch een keer in vervulling zal gaan."

Helaas, zonder succes. "Iedere maand hoop je toch weer dat het gaat lukken. Als ik dan na vier weken tóch weer ongesteld word, gaat al mijn hoop in rook op én verdwijn ik het liefst in de badkamer om minutenlang alleen maar te huilen. Het is toch een soort rouwproces waar je iedere maand weer doorheen moet. Soms twijfel ik ook wel eens of het ons überhaupt ooit gaat lukken om een kindje op de wereld te zetten."

Als Lieke getroffen wordt door een bloeding in haar baarmoeder besluiten ze hun kinderwens even te parkeren. "Ik belandde op de spoedeisende hulp en was er niet best aan toe. Voordat Jeroen en ik over zouden gaan op een nieuw medisch traject, besloten we even tijd voor onszelf te nemen. Je wereld draait toch maandenlang alleen maar om het krijgen van een kindje. Het neemt je hele leven in beslag ..."

Diepe dalen

"Jeroen en ik hebben in de afgelopen jaren dan ook hele diepe dalen gekend. Ik was door de hormonen totaal mezelf niet meer en Jeroen wist niet hoe hij nog maar iets goed kon doen. Daarnaast hield hij zich altijd erg groot als het wéér niet was gelukt, terwijl ik juist verlangde naar iemand die ook verdrietig en boos was. Tóch deed hij dat alleen uit liefde, zodat ik iemand had om mij aan vast te houden, bij wie ik even kon 'instorten' als ik daar behoefte aan had."

"Ondanks het verdriet en de frustratie, hebben we elkaar gelukkig wel weer weten te vinden. Door naar elkaar te luisteren en ons te verplaatsen in de gevoelens van de ander. Nu hoef ik alleen maar in zijn ogen te kijken om te weten dat iets hem te veel is én weet ik dat hij mij steunt als hij een liefdevol gebaar maakt tijdens een kinderfeestje waar ik het dan ineens weer even moeilijk heb. We begrijpen elkaar en zijn hechter dan we ooit zijn geweest."

Strijden

Ondanks de pauze zijn Jeroen en Lieke dan ook niet van plan om de handdoek in de ring te gooien. Begin volgend jaar zetten ze opnieuw alles op alles om hun kinderwens in vervulling te laten gaan. "Wat we gaan doen of welke behandelingen ik moet ondergaan weten we nog niet precies, maar opties als ivf en icsi liggen nog open, dus al onze hoop is nu daarop gevestigd. We hebben nu even rust, maar opgeven doen we zeker niet. We blijven strijden ..."

"Al is dat niet makkelijk. Het vergt zowel geestelijk, fysiek, relationeel als financieel heel veel van je. Natuurlijk hebben we dat er allemaal voor over, alleen zo'n plan van de SGP schiet mij dan wel echt even in het verkeerde keelgat. Júist omdat wij er middenin zitten. Mensen die zonder problemen een kind op de wereld kunnen zetten krijgen 1000 euro toegestopt en mensen die het nét zo graag willen maar er een heel traject voor moeten afleggen, krijgen niets. Dat voelt zo oneerlijk."

"Helemaal omdat wij dit zelf ook niet hadden gewild. Als we de keuze hadden gehad, dan hadden we ook het liefst op de natuurlijke manier een kindje op de wereld gezet. Maar dat gaat helaas niet. Nu voelt het alsof wij daar min of meer voor worden gestraft. De SGP geeft mij  – én ik denk heel veel vrouwen met mij – een enorme trap na met dit belachelijk voorstel. Dus ik zou zeggen: heroverweeg dit plan én geef het eerlijke, rechtvaardige invulling voor iedereen met een kinderwens."

En, wat vind jij? Laat je horen!