Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Ramona en Ron| Beeld: Jean Counet
Verhalen achter het nieuws

Ramona (34) en haar gezin werden uit huis gezet:
'Mijn vriend wist niets van onze schulden'

journaliste

Daphne van Rossum

D

Dat Ramona en Ron het niet breed hadden, was geen geheim. Ron zat in de WW en ook Ramona had geen werk. "Op een gegeven moment was er vanwege onze schulden beslag gelegd op de WW van Ron. Toen hadden we nog maar 900 per maand over om van te leven. De huur alleen was al 585 euro."

Vanavond is het eerste deel te zien van de zesdelige serie 'Schuldig'. Regisseurs Sarah Sylbing en Ester Gould volgden hiervoor mensen met schulden in Amsterdam-Noord. Eén van hen is Ramona (34), die samen met haar gezin uit huis werd gezet vanwege een hoog opgelopen huurschuld. Op dit moment woont ze met man Ron (50) en hun twee kinderen bij haar ouders in huis.

De uithuiszetting kwam voor iedereen als een verrassing - behalve voor Ramona: "Ik wist het wel. Er was al een paar keer uitstel verleend, maar deze keer kreeg ik het niet. Het was ook niet dat ik maanden de huur niet betaalde. Het was een maandje wel, dan weer een maandje niet. We hadden zo weinig geld, dan kies je er toch voor om te eten. Soms kan het niet anders."

 

EINDE VAN DE RELATIE?

"Ik had niemand iets verteld. Ik dacht altijd dat ik het nog op kon lossen. Ik wilde Ron er ook niet mee lastig vallen. Ik dacht dat het het einde van onze relatie zou zijn."

Ramona| Beeld: Jean Counet

Inmiddels gaat het veel beter met het stel: "Ron werkt weer als schilder en ik in de thuiszorg. We wonen nu bij mijn ouders. We hebben de zolder helemaal opgeknapt, waardoor we wel een plekje voor onszelf hebben. Omdat we uit huis moesten en naar een andere buurt zijn gegaan, konden de kinderen ook niet op de oude school blijven. Maar dat was ook beter. Mijn dochter werd gepest op de oude school. Dat is nu niet meer zo. Het gaat hartstikke goed. En mijn zoon doet zelfs de havo."

SCHULDEN AFBETALEN

"Toch is mijn droom een eigen huis. Met meer privacy en een eigen kamer voor de kinderen. Dat gunnen we ze heel erg. Bij die droom hoort ook dat onze schulden afbetaald zijn. Daar zijn we druk mee bezig. We betalen nu de kleine schulden en dan straks, hop, gaan de grotere schulden ook weg."

Precies op de dag dat Ramona en Ron - op 19 mei -  hun huis werden uitgezet, kwamen ze regisseurs Sarah en Ester tegen. Ramona: "Ze liepen mee met de deurwaarder. In eerste instantie moest ik er niets van hebben. Het is toch de slechtste dag van je leven, maar ik vind het ook belangrijk om te laten zien hoe het zover kan komen."

"Het is niet zo dat wij een huurschuld van 12000 euro hebben. Er zijn veel kosten bijgekomen."

"Een groot gedeelte van onze schuld zijn proces-, aanmanings-, ontruimings- en deurwaarderskosten. De eigenlijke huurschuld is denk ik de helft. Maar het begint ermee dat je het eerste bedrag al niet kan betalen, laat staan als er nog allerlei kosten bovenop komen. Ik had daar al een paar keer over aan de bel getrokken, maar kreeg niet de juiste hulp."

 

"In die zin is de overheid ook verantwoordelijk. In deze serie zit ook een oma die een bedje kocht bij de Wehkamp. Dat bed was 1200 euro. Door rente en aanmaning is dat bedrag 7300 euro geworden. Dat moet stoppen. Van een kale kip kun je niet plukken."

De relatie is sterker dan ooit

Ook vindt Ramona het belangrijk om te zeggen dat je altijd eerlijk moet blijven naar je partner: "Ron wist niet van onze problemen. Die had ik verzwegen omdat ik bang was om hem kwijt te raken. De dag van uitzetting moest ik hem bellen. Ik dacht: dat is het einde van onze relatie, nu gaat hij bij mij weg. Hij nam de telefoon op en zei: 'Ik kom naar je toe, samen staan we sterk.' Ik moest huilen. We hebben samen heel goed gepraat. We zijn nu veertien jaar samen en sterker dan ooit."

"Als er nu iets is, dan loop ik naar hem toe en zeg ik het. Nu is ons doel alles af te lossen, om hard te werken. We wonen nu samen met mijn zus en haar dochter bij mijn ouders in. Dat is natuurlijk niet ideaal."

Schuldig is vanaf vanavond wekelijks op maandagavond om 22.10 te zien bij Human op de NPO1.