Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Mishandeld en misbruikt door zijn moeder: 'De blauwe plekken waren het minst erg'.
Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Mishandeld en misbruikt door zijn moeder:
'De blauwe plekken waren niet het ergst'

journaliste

Daphne van Rossum

E

Eriks moeder werd altijd geprezen. Dat ze het zo uitstekend deed als alleenstaande moeder met twee opgroeiende jongens. Dat haar kinderen zo goed presteerden op school en sportgebied. Maar niemand wist dat er achter de voordeur van het vaderloze gezin geweld en misbruik plaatsvonden. Dat de kinderen blauwe plekken hadden - en een gebutste ziel. In de Week tegen Kindermishandeling doet Erik (38) zijn schrijnende verhaal. 

 "Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik 1 was. Tot mijn 3e was er een bezoekregeling voor mijn vader, maar daarna raakte hij uit beeld. Thuis heb ik met mijn moeder veel geweld meegemaakt. Mishandeling was er altijd."

"Mijn moeder ging harder slaan naarmate ik harder ging huilen. Dan leer je het huilen wel af, dan word je stil. Mensen denken dat het probleem is opgelost zodra het kind uit een onveilige situatie wordt gehaald, maar dat is niet zo. Het probleem is daarmee niet opgelost. Het geweld verdwijnt, maar de angst zit er voor altijd ingeslagen."

"Om deze reden is het ook juist zo van belang dat er openheid komt over de gevolgen. Dit om slachtoffers de ruimte te geven zichzelf serieus te nemen en te kunnen gaan verwerken. Want door verwerking ontstaat de mogelijkheid de cirkel te doorbreken."

Onder de blauwe plekken terug naar het internaat

De mishandeling kwamen aan het licht toen Erik op een internaat terechtkwam. "In de weekenden ging ik naar huis. Op een gegeven moment zagen ze de blauwe plekken, elke keer als ik terugkwam. Toen mocht ik niet meer naar huis. Ik ben vanuit het internaat heel jong op mezelf gaan wonen, op mijn 16e."  

"Ik heb me in de schulden gestoken om spulletjes voor mijn huis te kopen, later om een rijbewijs te halen. Ik kreeg ook foute vrienden, gebruikte het geld eerlijk gezegd ook om vrienden te kopen. Ik wilde altijd aardig gevonden worden. Deed mijn best om erbij te horen, deed me beter voor dan ik was. Gelukkig ben ik nooit in de criminaliteit beland, maar ik ben uiteindelijk wel vastgelopen. Inmiddels zit ik door mijn oude schuld nog steeds in de schuldsanering.”  

Misbruik door moeder

"De blauwe plekken waren nog het minst erg", vertelt hij. Er was ook sprake van misbruik, tussen zijn 8ste en 14de. Een jongen die misbruikt wordt door zijn moeder; het komt niet zo heel vaak voor, ondervond Erik op zoek naar lotgenoten.

"Ik heb nu contact met 1 man. Het zijn vaker vrouwen die misbruikt worden door familie. Mannen overkomt het vaker door priesters of in de kerk, maar door een moeder hoor je gelukkig zelden. Het heeft veel impact gehad, verstrekkende gevolgen voor mijn volwassen leven. Ik had moeite met binden, met kwetsbaar zijn. Had moeite intieme relaties aan te gaan. Vooral oudere vrouwen joegen mij schrik aan.”

Tegenstrijdige gevoelens

“Mijn moeder was heel vaak boos. Ik was bang voor haar blik. Ze volgde me altijd met haar ogen. Als we naar een verjaardag gingen, kreeg ik van te voren te horen met wie ik mocht praten. Elk woordje woog ik. Als het anders liep, niet naar haar smaak, kreeg ik later klappen. Tijdens het misbruik werd haar blik zachter, dan was ze meer ontspannen."  

"Het was voor mij moeilijk te rijmen en verwarrend. Ik kreeg er hele tegenstrijdige gevoelens door. Enerzijds wilde ik er zo min mogelijk bij zijn op het moment van misbruik en probeerde ik ervan ‘weg’ te gaan, mezelf uit te schakelen, anderzijds kan je dat niet helemaal en gebeuren er dus dingen met je die je niet wil en waar je geen controle over hebt."  

Vloek doorbroken

Aanvankelijk wilde Erik geen kinderen. “Ik was vroeger bang dat ik met mijn kinderen hetzelfde zou gaan doen, als mijn moeder met mij. Maar inmiddels weet ik dat het niet zal gebeuren. Ik ben veel in de buurt van kinderen geweest en die angst heb ik losgelaten. Ik vind kinderen nu leuk en ik kan ervan genieten. Ik ben hard beziggeweest om mijn problemen aan te pakken, ben uit een ongezonde situatie weggekomen. Kindermishandeling wordt van generatie op generatie doorgegeven en ik heb die vloek weten te doorbreken." 

Erik volgt al een tijdje traumatherapie, waarin hij teruggaat naar zijn jeugd: "Het is zwaar, maar wel helend", vertelt hij daarover. "In het verleden ben ik vastgelopen toen ik hulp zocht. Ik heb het gevoel dat deze EMDR-therapie echt helpt, al is het confronterend. Je gaat echt terug naar de pijn van je jeugd."

Helen wat kapot is

Steun van zijn vader heeft Erik nooit gehad. “Hij is hertrouwd en heeft gekozen voor zijn nieuwe gezin. In de periode dat ik in het internaat zat, heeft hij wel geweten over mijn situatie, over wat er thuis gebeurde, maar gekozen om er niks mee te doen. Inmiddels is hij overleden."

"Wel ben ik close met mijn broer. Hij heeft hetzelfde meegemaakt als ik. Dat geeft een band. Ik heb amper contact met mijn moeder. Tot op de dag van vandaag ontkent ze alles. Mijn weg is nu om te helen wat kapot is. Ik schrijf er blogs (www.stopkindermishandeling.wordpress.com) over en probeer zo mijn stem te laten horen. Ik vind het belangrijk dat mensen hun kwetsbaarheid durven laten zien, dat ze vertellen wat ze hebben meegemaakt of steun vragen."