Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Marjolein Jonker alias 'Marjolein in het klein' woont in een Tiny House in Alkmaar
Foto: Aline Bouma
Verhalen achter het nieuws

Marjolein in het klein:
Als het niet regent, kan ik niet douchen

journalist

Marjolein de Jong

E

Een idyllisch huisje middenin de natuur. Het klinkt als dé ideale vakantieplek, maar Marjolein Jonker (41) wordt er elke ochtend in wakker. Marjolein, ook wel bekend als 'Marjolein in het klein', woont sinds mei in een Tiny House in Alkmaar.

"Ik woonde eerst in een rijtjeshuis, met hoge woonlasten en een heleboel ruimte die ik niet nodig had. Ik realiseerde me dat ik alleen maar aan het werk was om die woonlasten te betalen en besloot het roer om te gooien. Ik wilde meer vrijheid en het leek me heerlijk om mijn eigen groenten en fruit te kunnen verbouwen."

Braakliggend terrein in Alkmaar

"Ik kwam op het spoor van de Amerikaanse Tiny House-beweging en besloot het concept ook naar Nederland te halen. Ik liet een milieuvriendelijk huisje van 20 m2 ontwerpen en bouwen." Sindsdien staat Marjoleins huisje op een braakliggend terrein in Alkmaar.

 

"Het is echt een sprookje om hier te wonen. Doordat het middenin de natuur staat, bén je ook één met de natuur. Zodra het maar even kan, staan mijn deuren wagenwijd open. Ik ben echt zó gelukkig als ik ’s avonds op de bank zit en enkel natuurgeluiden hoor. Of als ik, zoals nu met het koude, weer binnen bij de houtkachel zit. Zo'n kachel wilde ik al sinds ik een klein meisje was."

WhatsApp-groep van de buurtpreventie

"Het is soms een uitdaging om nieuwe manieren te vinden voor dingen die heel normaal zijn, maar het lukt altijd. De was doe ik met een camping-wasmachine en mijn beddengoed breng ik naar iemand toe. Maar juist daardoor waardeer ik andere dingen ook weer meer. Laatst regende het dagenlang, maar toen kon ik wel heerlijk lang douchen. En als het niet regent dan ga ik gewoon douchen bij een vriendin!"

"Veel mensen willen graag terug naar eenvoud, maar durven dat uiteindelijk toch niet. Ze zijn vaak bang dat ze allerlei spullen gaan missen, maar geloof me, dat is echt niet het geval! Ik heb zelf de Marie Kondo-manier toegepast. Ik gooide alles op een hoop en testte of het mij gelukkig maakte of niet. In dat laatste geval ging het direct de prullenbak in. Opgeruimd staat netjes en maakt een stuk gelukkiger."

Absoluut niet eenzaam

"Vaak vragen mensen of ik hier niet bang of eenzaam ben, maar dat is absoluut niet het geval. ’s Avonds zit mijn deur gewoon op slot en ik zit in een WhatsApp-groep van de buurtpreventie. En eenzaam zeker niet; binnenkort komt hier zelfs een heel dorp aan kleine huisjes. Super gezellig en dan kunnen we ook gemakkelijk een wasmachine en een auto delen."