Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Daisy en Marc
Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Daisy (23) werd verliefd op een man van 50:
'Ik ben gevallen op z'n karakter, niet op z'n leeftijd'

journaliste

Eline Doldersum

H

Henk Bleker (1953) die weer vader wordt, net als Peter Jan Rens (1950) die met zijn piepjonge vriendin Virginia een tweede kindje verwacht.  'Het had je vader kunnen zijn,' die opmerking krijgt ook Daisy Tel (23) maar wat vaak naar haar hoofd geslingerd als ze vertelt dat de vader van haar pasgeboren zoontje ruim 27 jaar ouder is. Een vooroordeel waar ze voorgoed mee wil afrekenen. 

Daisy is begin twintig als ze de dan 48-jarige Marc leert kennen. "We werkten samen en konden het eigenlijk meteen goed met elkaar vinden. Marc is heel open, spontaan én heeft precies dezelfde humor als ik. We hadden dan ook altijd de grootste lol samen. Al zag ik Marc destijds niet als een geliefde, maar meer als een hele goede vriend."

Smoorverliefd

Dat verandert als Marc en Daisy steeds meer tijd met elkaar doorbrengen. "Op een gegeven moment merkten we allebei dat we toch wel gevoelens voor elkaar begonnen te krijgen: we waren verliefd. Zijn leeftijd heeft daarin voor mij nooit een rol gespeeld. Ik ben op zijn persoonlijkheid gevallen en niet op zijn leeftijd."

"Leeftijd is maar een getal, dat zegt mij niet zoveel. Ik vind het dan ook heel jammer dat vooral onbekenden mijn geliefde altijd meteen afvallen puur en alleen op z'n leeftijd. Ze hebben geen idee hoe hij eruit ziet, wat een geweldig karakter hij heeft of wat voor een man het in werkelijkheid is. Dat blijft frustrerend."

Vooroordelen

"Vooral omdat mensen altijd meteen hun woordje klaar hebben als ik ze vertel dat mijn vriend een stuk ouder is. Van 'wat moet je nou met zo'n oude vent' tot 'het had je vader kunnen zijn' en 'dan zit je over een paar jaar met zo'n oude man op de bank ...' Ik heb het allemaal al tientallen keren voorbij horen komen."

"Terwijl mijn vriend dus allesbehalve een saaie, oude man is met een grijze baard die in het weekend alleen maar op de bank wil zitten. Hij staat juíst volop in het leven. Hij heeft energie voor tien, ziet er goed uit en vindt het net als ik hartstikke leuk om er in het weekend samen op uit te gaan."

Met open armen

Ondanks de negatieve reacties wordt Marc bij de familie van Daisy wel met open armen ontvangen. "Mijn moeder had er totaal geen problemen mee dat Marc ouder was, maar mijn vader vond het in het begin wel wat lastig. Al had hij er al snel vrede mee toen hij zag hoe gelukkig ik was met Marc. Als ik gelukkig ben, dan zijn zij dat ook."

"Hoewel ik zelf compleet achter mijn relatie met Marc stond, was het voor mij wel belangrijk dat ook mijn familie hem zou accepteren. Niet dat het iets had veranderd aan mijn relatie, maar het maakt het natuurlijk wel moeilijk als je familie je partner niet accepteert, maar dat was gelukkig totaal niet het geval."

Boze stiefmoeder

Bij die leuke partner krijgt Daisy echter ook nog twee kinderen cadeau. "Marc heeft al twee kinderen uit een vorig huwelijk. Een zoon van zeventien en een dochter van dertien. Ik had ze al eens ontmoet voordat we een relatie kregen, dus het was niet heel vreemd toen ze bij ons over de vloer kwamen."

"Het is ook niet zo dat ik de boze stiefmoeder uithang, die ze vertelt wat ze wel en wat ze niet mogen. Absoluut niet. Natuurlijk zijn er wel regels als ze van maandag tot woensdag bij ons verblijven, maar de opvoeding laat ik verder aan Marc over. Daar bemoei ik me niet mee en dat werkt eigenlijk voor ons allemaal heel goed."

"Met het geringe leeftijdsverschil denk dat ik voor zijn kinderen meer de rol van een oudere zus vervul, dan die van een moeder. Juist omdat ik nog wat jonger ben en altijd zin heb om van alles te ondernemen, neem ik ze regelmatig mee op sleeptouw. Dan gaan we shoppen, karten of het bos in. Dat zijn heerlijke middagen!"

Eigen beeld

Een wolk van een zoon

Ondanks haar twee fantastische stiefkinderen had Daisy zelf ook een grote kinderwens. "Aan het begin van onze relatie heb ik Marc mijn wens wel meteen kenbaar gemaakt. Als hij geen kinderen meer had gewild, dan was dat voor mij wel een serieuze reden geweest om onze relatie te heroverwegen, omdat die wens bij mij wel heel sterk aanwezig was."

Tot haar grote vreugde is de wens voor nog een kindje bij Marc aanwezig. Een kleine 11 weken geleden werd hun zoontje Senn geboren. "Het is natuurlijk heel bijzonder dat we naast zijn twee kinderen ook samen nog een kindje hebben. We zijn ontzettend gelukkig met Senn. Hij doet het erg goed en is een fantastisch lief ventje."

Oudere vader

Dat het mannetje opgroeit met een oudere vader is iets waar Daisy zich niet zo druk over maakt. "Ik leef met de dag en we hebben toch allemaal geen idee wat het leven ons brengt? Ja, Marc is over twintig jaar zeventig, maar misschien is hij dan nog hartstikke fit en staat hij nog iedere week met Senn op het voetbalveld."

"Leeftijd is maar een getal. Ik zeg altijd maar: je bent zo oud als je je voelt. Marc is hartstikke gek op Senn en altijd met hem in de weer. Dat is toch prachtig? Daar geniet ik van. We zullen vanzelf wel zien wat de tijd ons brengt. Ik kan me in ieder geval echt nog niet druk maken over hoe mijn leven er over twintig jaar uit zal zien."

Eigen beeld

Ideaalplaatje

Wél hoopt Daisy, door het delen van haar verhaal, en einde te maken aan alle voordelen die mensen over haar hebben. "Ik snap enerzijds best dat mensen het vreemd vinden dat ik een relatie heb met een oudere man. Het past niet binnen het ideaalplaatje, want je 'hoort' immers een relatie te hebben met iemand van je eigen leeftijd."

"Anderzijds vind ik dat mensen niet meteen een oordeel hoeven te vellen. Ze kunnen die verbaasde blik ook achterwege laten en eerst luisteren naar mijn verhaal. Liefde valt niet te sturen, soms komt het gewoon op je pad. Wij passen dan misschien niet binnen dat ideaalplaatje, maar wij zijn wél heel gelukkig. Dát is waar het volgens mij echt om draait."