Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Fauzia en  Syed
Foto: Beeld uit de HUMAN-documentaire 'Ongelovig. Vrijdenkers op de vlucht'
Verhalen achter het nieuws

Fauzia nam afstand van de islam:
Ik zie mijn dochtertje (9) al 5 jaar niet

journaliste

Eline Doldersum

A

Als Fauzia Ilyas (27) na een huwelijk van vijf jaar zowel haar man als de islam de rug toekeert, verandert haar leven compleet. Ze verliest haar dochtertje en vriendinnen en wordt door familie met de dood bedreigd. Vanavond vertelt ze haar verhaal in de docu Ongelovig. Vrijdenkers op de vlucht.
 

Fauzia groeide op in een zeer religieus gezin in Pakistan en wordt op haar zestiende uitgehuwelijkt aan een zakenman. "Ik had die man nog nooit gezien, maar zou heel gelukkig worden, zei mijn vader."

Gevangenschap

Fauzia's huwelijk verloopt echter alles behalve gelukkig. "Mijn vader had mij beloofd dat ik mijn studie tijdens mijn huwelijk mocht voortzetten, maar van mijn echtgenoot mocht ik helemaal niets: niet zonder hem naar buiten, niet met mijn vriendinnen praten en vooral niet mijn hoofddoek afdoen. Afschuwelijk!"

Vijf jaar lang zit Fauzia gevangen in een huwelijk vol seksuele en lichamelijk mishandeling. Ze is doodongelukkig, maar durft niet tegen haar man in te gaan. "Op het moment waarop ik met hem trouwde, was ik mijn leven kwijt. In de islam hebben vrouwen geen poot om op te staan; mannen hebben de macht en vrouwen moeten gehoorzamen. Altijd."

Schreeuw om hulp

Steeds vaker wordt Fauzia door haar man in elkaar geslagen. Ze vlucht meerdere malen naar haar ouders, maar die houden keer op keer de deur dicht. "Mijn tranen deden mijn vader niets. Ik moest terug naar mijn man. Hem gehoorzamen. Zoals dat hoort in de islam. En mijn moeder? Die had thuis ook niets te zeggen."

Als moslima zoekt Fauzia steun bij haar geloof. Vijf keer per dag bad ze Allah om hulp. "Ik dacht als iemand mij kan helpen, dan is het Allah wel. Elke dag weer hoopte ik dat hij mij zou verlossen maar opnieuw werd ik in de steek gelaten."

De voogdij over mijn dochter

Steeds vaker bekruipt Fauzia het gevoel dat er helemaal geen Allah is. "Als Allah werkelijk zou bestaan, dan zou het hij het toch niet toelaten dat mannen vrouwen zó toetakelen, slaan en misbruiken? Na een huwelijk van vijf jaar en de geboorte van onze dochter besloot ik mijn twijfels over de islam op te biechten aan mijn echtgenoot die mij meteen op straat zette."

Het was een moeilijke stap voor Fauzia omdat veel moslims vinden dat mensen die de Islam de rug toekeren, gedood moeten worden. "Maar ik trok het niet langer en wilde niet dat mijn dochter over tientallen jaren hetzelfde zou gebeuren. In mijn hoofd had ik alles gepland: eerst moest ik mezelf redden om vervolgens de voogdij over mijn dochter te regelen."

Intens verdriet

Maar haar echtgenoot kan het niet verkroppen en zet alles op alles om haar uit de ouderlijke macht te zetten. Met succes. "De rechter stond compleet achter mijn ex. Hoe kon ik als ongelovige vrouw, die geen hoofddoek draagt en haar man niet gehoorzaamt, een kind opvoeden? Mijn ex kreeg de voogdij en ik mocht mijn dochter niet meer zien."

Inmiddels heeft Fauzia al vijf jaar geen contact meer met haar dochtertje. "Ze was 4 toen ik haar voor het laatst heb gezien. Dat is een intens verdriet. Nog steeds denk ik iedere seconde van de dag aan haar, maar of ik haar ooit nog zal zien? Ik hoop het. Ik moet wel, want hoop doet leven ..."

Doodsbedreigingen

Ook haar sociale leven verandert compleet: "Mijn vriendinnen wilden niets meer met mij te maken hebben en door mijn familie werd ik met de dood bedreigd. Of ik nou familie ben of niet, moslims gaan heel ver voor hun geloof. Zo ver dat ze in staat zijn om afvalligen te vermoorden. Ik was mijn leven dan ook niet meer zeker."

Fauzia staat er alleen voor. Totdat ze - een aantal maanden later -  Syed tegen het lijf loopt. Een man die om dezelfde reden was verstoten en inmiddels haar partner. Al vrij snel komen de twee op het idee om een organisatie op te richten om andere ex-moslims te steunen. "Het is zo moeilijk als je nergens terecht kunt. Dat wisten Sayed en ik als geen ander. We wilden anderen dit leed besparen."

Tirades

Uiteraard was het oprichten van een organisatie in een islamtisch land waar op blasfemie, het negatief uitlaten over de Islam, de doodstraf staat, niet zonder risico. "We hielden onze identiteit geheim en hadden in mum van tijd honderden leden. We móesten door."

Toch werd de identiteit van Fauzia achterhaald. "Er kwam een religieuze menigte die ons huis bekogelde met stenen. 'Je hebt geen recht om te leven, je móet dood', is wat ze schreeuwden. Nóg nooit ben ik zo bang geweest. Ik dacht echt dat het die dag goed mis zou gaan."

Op de vlucht

Fauzia en Sayed weten te ontkomen, al wordt er wel een aanklacht ingediend bij de politie tegen Fauzia wegens godslastering, afvalligheid en het oprichten van een organisatie voor ongelovige ex-moslims. "Als ze mij te pakken zouden krijgen, dan hing de doodstraf boven mijn hoofd. We hadden geen ander keus dan Pakistan ontvluchten."

Het tweetal vlucht via Dubai naar Nederland waar ze nu al een jaar verblijven in een asielzoekerscentrum. Vanuit hier strijdt ze opnieuw voor vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst in een land als Pakistan. "De situatie in mijn geboorteland gaat steeds verder achteruit. Er móet gewoon iets veranderen."

Fauzia en andere gevluchte ongelovigen zijn vanavond te zien in de HUMAN-documentaire 'Ongelovig. Vrijdenkers op de vlucht' om 22.55 op NPO2.