Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Sasja Spek in de keuken
Foto: Erna Faust
Verhalen achter het nieuws

Sasja viert kerst met haar 2 zoontjes
in de dak- en thuislozenopvang

Irene Westra

S

Sasja Spek (45) kwam een aantal maanden geleden met haar twee zoontjes van 4 en 7 op straat te staan. Inmiddels heeft ze een plek in de dak- en thuislozenzorg. ''Tuurlijk is het allemaal wat moeilijker, maar je moet gewoon creatief zijn!''

Soms kan je leven ineens een heel andere wending krijgen, bij Sasja gebeurde dit in mei dit jaar. "Een aantal jaar geleden werkte ik nog als lerares op een basisschool, totdat ik de kinderen kreeg, toen ben ik gestopt. Daarna merkte ik dat het niet zo makkelijk was om weer aan werk te komen. Mijn partner had gewoon een baan, dus leefden we een heel normaal leven."

"Als ik een nieuwe jurk wilde, dan kocht ik die. Daar hoorden dan ook nog nieuwe schoenen, een nieuw make-upje en een nieuw geurtje bij. Na een scheiding afgelopen jaar werd het huis aan mijn partner toegewezen en kwam ik met twee kleine kinderen op straat te staan. Dan verandert je leven en dat is dan even heel moeilijk."

Dak- en thuislozenopvang 

"Inmiddels woon ik samen met nog een vrouw en haar zoontje in een dak- en thuislozenopvang in Alkmaar. We delen het appartement, ik met twee slaapkamers op de eerste verdieping, zij met twee slaapkamers op de verdieping daaronder. Samen delen we de woonkamer, de badkamer en de keuken op de eerste verdieping."

"Het is zeker niet ideaal, maar we hebben het samen hartstikke gezellig. Zij is Vietnamees, dus leert ze mij loempia’s maken en ik haar andersom weer boerenkool. Laatst had haar zoontje een boekbespreking, daar kon ik hem dan weer makkelijk bij helpen. En uiteraard hebben we met z’n allen de kerstboom opgetuigd."

Voedselbankrecepten

In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, is Sasja druk bezig om haar eigen online platform op te richten. "Door mijn situatie op dit moment is het idee ontstaan een online magazine te maken voor mensen in de bijstand. Ik stond in de rij bij de Voedselbank en hoorde mensen praten over een 'oranje knolletje'. Ze hadden geen idee wat het was of wat ze er mee konden maken, terwijl het gewoon een biet was! Een biet!"

"Toen dacht ik: hier moet ik iets mee doen. In plaats van spullen te kopen voor een bepaald recept, kun je ook een recept verzinnen bij spullen die je al hebt of voor heel weinig geld kunt kopen. Op mijn blog en nu dus ook in mijn online magazine 'geluk uit een pakket' ben ik daarom gaan schrijven over wat je kunt maken met de producten uit het pakket van de Voedselbank."

Gelukkiger! 

"Ik kan me voorstellen dat de Kerst niet echt voelt als feest voor mensen die weinig geld te besteden hebben, maar met weinig kun je meer! Echt waar. Ik ben heel erg gaan relativeren: wat is er echt belangrijk in het leven? Zijn spullen belangrijk? Is geld belangrijk? Natuurlijk moet je kunnen voorzien in je basisbehoeften, maar het leven is verder zo simpel. Je hebt niet veel nodig om gelukkig te zijn.''

''Vroeger dacht ik hier nooit over na en liep ik vaak genoeg de winkelstraat in om iets nieuws te kopen. Nu wil ik ook iets nieuws, maar zoek ik gewoon een mooie jurk uit bij de kringloopwinkel. Ben ik hierdoor minder gelukkig? Absoluut niet!"

Lekker en goedkoop 

Ook als het om eten gaat, zijn er tal van mogelijkheden om toch de hele familie uit te nodigen. "Lekker hoeft niet duur te zijn. Ik vind het heel gezellig als iedereen blijft eten en daar heb je helemaal niet veel voor nodig. Zoek goed uit wat de groenten en fruitsoorten van het seizoen zijn, dat scheelt enorm in prijs.''

''Ook kun je voor heel weinig een paar lekkere hapjes op tafel toveren. Ik heb laatst een heel mooi dessert gemaakt van het meest simpele product wat er bestaat … vla! Een paar leuke glazen van de kringloop, slagroom voor 45 cent die je alleen even op moet kloppen, een leuk strikje om het glas, hageltjes bovenop en klaar. Dan heb je een heel gezellig gerechtje op tafel staan voor een leuke prijs.''

Sasja Spek

Kerstboom, check

"Een kerstboom ontbreekt ook zeker niet bij ons dit jaar. Gekocht voor nog geen tientje, een échte Nordmann. Ik had van een aantal mensen verschillende bonnen gekregen voor kleding en eten, waardoor ik dat geld aan de kerstboom kon uitgeven. Geloof mij, dat is de gouden tip: gooi het in de groep. Als mensen niet weten dat je iets nodig hebt en je je schaamt voor de situatie waarin je leeft, dan komt er niks naar je toe en kunnen mensen niet helpen. Als ik mijn mond had gehouden, had ik geen bonnen gekregen en dan stond er nu ook geen kerstboom bij mij thuis. Mensen willen helpen, laat ze je helpen."

Een eigen plek 

"De toekomst zie ik heel positief. Van mijn online magazine wil ik mijn eigen bedrijf gaan maken. Dat mensen uit de doelgroep ook bij het magazine kunnen werken. En natuurlijk wil ik dit jaar in een eigen appartementje gaan wonen met de kinderen. Denk groot, alleen dan kan het iets worden!"

Mijn moeders stoofpeertjes voor kerst 

Benodigdheden

Kilo stoofperen, zakje vanillesuiker, kaneelstokje, aardappelzetmeel

Erna Faust

Bereiding

Schil de kilo stoofperen. Halveer ze, haal het klokhuis eruit en het steeltje eraf. Breng de stoofperen met 1 vingerkootje water, het zakje vanillesuiker en het kaneelstokje aan de kook. Laat dit zachtjes stoven tot de peertjes rood kleuren, dit duurt twee tot drie uur. Het perenvocht kun je binden met aardappelzetmeel.

Bekijk voor meer inspiratie en tips het online magazine van Sasja Spek: gelukuiteenpakketvandevoedselbank.nl.