Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Zwarte telefoon
Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Praten over zelfmoordgedachten:
'Je bent niet alleen!'

journaliste

Daphne van Rossum

B

Bij 113Online - de lijn die je belt of chat als je rondloopt met zelfmoordgedachten - is het druk sinds gisteravond het nieuws bekend werd over de zelfverkozen dood van Tharukshan Selvam (15).

“We hebben code oranje”, vertelt Judith de Heus, GZ-psycholoog in opleiding tot klinisch psycholoog en manager hulpverleners bij 113, “dat betekent dat er veel extra mensen op de lijnen zitten, omdat we meer bellers en chatters hebben. Je ziet dat de dood van deze jongen heel veel effect en impact heeft op iedereen.”

“Vóór gisteravond 12 uur hadden we al 88 bellers en 105 chatgesprekken. Normaal zitten we op de helft of driekwart daarvan. Er bellen duidelijk meer jongeren onder de 20; vooral aan het begin van de avond was er een flinke toename.”

Nooduitgang

Als mensen contact zoeken moeten ze eerst een kort lijstje invullen. Hoe oud ze zijn, hoe ze zich voelen en hoe radeloos ze zijn. “Aan de hand daarvan kunnen onze medewerkers gelijk het gesprek aangaan. We proberen echt goed contact met de beller of chatter te krijgen. Het zijn vaak mensen die zich terugtrekken, bij ons kunnen ze anoniem hun verhaal doen, dat neemt een drempel weg.

We proberen het probleem te achterhalen, hebben het over het 'waarom' en of er een oplossing voor hun zorgen zou kunnen zijn. Je wilt de nooduitgang, die zelfmoord eigenlijk is, niet per se blokkeren, maar je zoekt naar andere oplossingen. Dat doe je ook door te stimuleren dat er contact wordt gemaakt met anderen. Door anderen erbij te betrekken. Dat kan voor een kind bijvoorbeeld de ouder zijn.”

Pesten en depressie

Hoe kun je als ouder zien dat je kind met zelfmoordgedachten rondloopt? “Het is belangrijk om te weten dat het nooit aan één ding ligt. Vaak spelen meerdere factoren een rol. Pesten is een risicofactor, maar niet alle jongeren die gepest worden doen een zelfmoordpoging. Je kunt dus niet zeggen: het komt door het pesten. Vaak speelt er meer mee: een verlieservaring of sociaal moeilijk meekomen. Ook speelt soms meer achterliggende psychische problematiek mee. Daar kun je niet zo veel aan doen: depressie bijvoorbeeld kan genetisch bepaald zijn. Dat krijg je door van je ouders, maar het kan je wel een knauw geven.”

 “Vaak zijn er wel al signalen, maar durven kinderen er niet over te praten. Vooral als ze weten dat hun ouders emotioneel zullen reageren. Ze willen anderen niet tot last zijn. Soms zijn kinderen eenzaam. Soms hebben kinderen wel vrienden, maar hebben ze toch niet het gevoel dat ze erbij horen.”

Bespreek zelfmoord

“Probeer het onderwerp zelfmoord bespreekbaar te maken. Bijvoorbeeld aan de keukentafel; het nieuws van Tharukshan zou daarvoor een aanleiding kunnen zijn. Bied op die manier een opening voor een gesprek, laat ze het uitspreken als ze die gedachten weleens hebben. Misschien praten ze makkelijker met een opa of oma, of met hun vader. Misschien hebben ze een goede vriend of vriendin met wie ze kunnen praten. Praten is dus heel belangrijk. Neem iemand in vertrouwen! Je bent niet alleen.”

Merk je dat iemand in je omgeving hulp nodig heeft, en wil je zelf graag een keer je verhaal kwijt? Kijk dan op de website of bel of 0900-0113.