Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Wen Xin (18)
werd te vondeling gelegd

journaliste

Eline Doldersum

D

De documentaire van André van der Toorn over de keerzijde van adoptie greep Wen Xin (18) aan. Zij werd geadopteerd uit China nadat ze door haar ouders te vondeling was gelegd. 

Wen Xin was amper 5 dagen toen ze door haar biologische ouders in een park te vondeling werd gelegd. Een voorbijganger bracht haar vervolgens naar een kindertehuis, waar ze de eerste anderhalf jaar van haar leven woonde. 

Eenkindpolitiek

"Het moeilijkste vind ik dat ik niet weet waarom ik te vondeling ben gelegd. Al is de kans groot dat de eenkindpolitiek een grote rol heeft gespeeld. Júist omdat Han-Chinese koppels (tot 29 oktober 2015, red.) maar 1 kind mochten krijgen, werden meisjes vaak te vondeling gelegd. Mannen hebben in China namelijk betere kansen dan vrouwen."

"Mocht dat inderdaad de reden zijn, dan zou ik dat enorm kwetsend vinden. Als je een kind te vondeling legt omdat je er (financieel) niet voor kunt zorgen is dat erg maar nog enigszins te begrijpen. Maar als je afstand doet van je eigen vlees en bloed omdat het een meisje is, vind ik heel pijnlijk..."

Bindingsangst

Wen Xin herinnert zich weinig van die periode, maar ondervindt nog dagelijks last van het feit dat ze is afgestaan. "Ik voel me enorm in de steek gelaten door mijn biologische ouders en vind het daardoor heel moeilijk om mij te hechten, een band op te bouwen. Ik ben diep van binnen toch altijd bang dat ze mij weer in de steek zullen laten."

"Daarnaast heb ik er moeite mee als mijn adoptieouders een weekendje of weekje weggaan. Dan slaap ik nauwelijks. Ik ben inmiddels 18 en weet dat ik op een dag op mijn eigen benen moet staan, maar ik merk dat ik die veiligheid van mijn adoptieouders nog erg nodig heb."

Eenzaam en alleen

Desondanks is ze heel benieuwd naar haar biologische ouders. "Ik kan mezelf met niemand uit mijn omgeving vergelijken. Er is niemand met dezelfde neus, karaktertrekjes of gelaatsuitdrukking. Dat maakt mij soms best weleens eenzaam; ik voel totaal geen verwantschap."

Tóch vindt Wen Xin het moeilijk om contact te zoeken met haar biologische ouders. "Er gaat een heel pittig en intensief traject aan vooraf waarbij ik rekening moet houden met teleurstellingen. Wat als mijn ouders niet meer leven of mij niet meer willen zien? Ik moet wel echt klaar zijn voor zo'n stap."

Broers en zussen

"Maar misschien zijn ze wel dolblij om mij na al die jaren weer te zien. Misschien heb ik nog wel meer broers of zussen? Dat zou natuurlijk héél bijzonder zijn. Al zou ik het al geweldig vinden als ik in contact kom met iemand uit mijn familie. Iemand waarmee ik verwant ben."

"Mocht ik er klaar voor zijn, dan staan mijn adoptieouders voor honderd procent achter mij en zullen ze er alles aan doen om mijn ouders te vinden. Al zal het geen gemakkelijke opgave zijn; over mijn biologische ouders is vrijwel niets bekend."

Onder de boom 

"Van mijn ouders zelf kan ik me niets herinneren, maar vijf jaar geleden ben ik met mijn adoptieouders voor de tweede keer afgereisd naar China. Toen hebben we naast het kindertehuis en mijn geboorteplaats het park bezocht waar ik ben neergelegd."

"Ik heb onder de boom gestaan, waar mijn ouders achttien jaar geleden stonden. Het is de plek die bij verbindt met mijn ouders. De plek waar ik voor het laatst contact heb gehad met mijn ouders. Ik werd overvallen door emoties. Die boom heeft mijn leven voorgoed veranderd."

Een thuis

Ondanks de heftige start van haar leven is Wen Xin dankbaar dat ze uiteindelijk bij haar Nederlandse adoptieouders is terecht gekomen. "Zij geven mij zoveel liefde, warmte en steun. Ik ben heel blij dat ik bij deze ouders terecht ben gekomen en hier kansen heb gekregen op een beter leven."

Jij op VROUW.nl

Heb jij een bijzonder adoptieverhaal dat je met ons wil delen?

Vertel het dan hier!