Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Sonja: Ik vernam via Facebook
dat mijn zoon was verongelukt

journaliste

Eline Doldersum

M

Meteen na het verkeersongeluk maandag in Almelo, waarbij een 16-jarige jongen om het leven kwam, circuleerden online foto's en video's van het drama. Een doorn in het oog van moeder Sonja Geerdes (46). Zij kreeg in 2014 soortgelijke foto's onder ogen na het verongelukken van háár zoon. "Ik slaap er gewoon écht niet meer van."

Dat de politie in Almelo mensen oproept om deze beelden niet te delen, vindt Sonja een goede zaak. "Stel je eens voor dat je als moeder in de veronderstelling bent dat je zoon veilig is aangekomen op z'n bestemming en vervolgens via zulke afschuwelijke beelden moet vernemen dat hij een dodelijk ongeluk heeft gehad. Dat is toch vreselijk?"

Dodelijk ongeval

Iets waar de Groningse helaas over kan meepraten. "Mijn 16-jarige zoon Rick was twee jaar geleden bij één van zijn beste vrienden, Danny. Via Facebook zagen mijn man en ik laat op de avond ineens foto's van een ongeval met een rode trekker. Mijn maag draaide zich om; Danny had ook zo'n trekker."

"Meteen had ik een heel naar onderbuikgevoel maar drukte dat op dat moment weg omdat ik dacht 'Ik zal toch niet via Facebook moeten vernemen dat mijn zoon een ongeluk heeft gehad?' Wel dus. Een kwartier later stond de politie aan de deur. Danny en Rick waren met de trekker in de sloot beland. En Rick had het niet overleefd."

Het gezin van Sonja in gelukkige tijden

Onverteerbaar

"Danny heeft zichzelf nog kunnen bevrijden, maar Rick was onder een wiel terechtgekomen. Hij kon geen kant op en is verdronken. Die details zijn al afgrijselijk, maar die foto's hebben het voor ons echt onverteerbaar gemaakt omdat we ons er zo een beeld bij konden vormen. Beelden die voor de rest van mijn leven op mijn netvlies gebrand staan."

"Zonder die foto's hadden we afscheid van Rick kunnen nemen zoals hij was, maar nu flitsen steeds opnieuw die beelden van het ongeval door mijn hoofd. Van de trekker die uit het water wordt getakeld. De trekker waar hij minutenlang onder lag, die hem het leven heeft gekost. En van de duikers die tevergeefs zijn leven probeerden te redden."

Getuigen van weinig respect.

"Als ik de keus had gehad, had ik die foto's nooit gezien. Alleen die keus had ik niet. Dat maakt mij nog steeds heel boos. Dat die mij zijn opgedrongen. Dat andere mensen voor mij hebben besloten dat ik die afgrijselijke foto's te zien kreeg. Dat vind ik echt getuigen van zo weinig respect."

"Mensen slingeren alles met een simpele druk op de knop op Facebook, maar hebben geen idee wat ze aanrichten bij nabestaanden. Dat ze mensen pijn en verdriet doen. Dat ze trauma's kunnen aanrichten.Of ze een kick krijgen van het plaatsen van dit soort dingen of uit zijn op sensatie; ik weet het niet, maar in mijn ogen is het gewoon walgelijk."

Slapeloze nachten 

"Na het ongeluk van Rick heb ik wekenlang mijn Facebookpagina niet meer geopend. Ik kon het gewoon niet. Elke keer opnieuw werd ik geconfronteerd met die foto's. Foto's van mijn overleden kind. Geloof mij; die wil een ouder echt niet zien. En al helemaal niet tegenkomen op een Facebookpagina."

"Ik slaap er gewoon écht niet meer van. Vooral vlak na zijn dood zag ik iedere avond in bed die beelden verschijnen. Nu nog weleens. Op een slechte dag komen ze zo weer - tot in detail - in mijn gedachten tevoorschijn. Ik raak ze gewoon nooit meer kwijt."

Oneerbiedig

Dat het bij de 16-jarige jongen uit Almelo weer is gebeurd, maakt Sonja opnieuw heel boos. "Ik heb enorm te doen met die ouders en snap eerlijk gezegd ook niet dat het nog steeds gebeurt. Dat het mogelijk is. Waar is ons respect voor de medemens? Natuurlijk begrijp ik dat het nieuws is, maar moeten we dat echt op zo'n oneerbiedige, sensationele manier verspreiden?"

"Moeten we niet eerst ouders de tijd geven zodat ze dit hartverscheurende nieuws op een 'normale' manier te horen krijgen? Ik snap best dat het echt niet altijd bewust gebeurt, maar ik hoop daardoor des te meer dat mijn verhaal mensen aan het denken zet. Dat we eerst nadenken over de gevolgen voordat we iets online zetten. Want geloof mij: de gevolgen van een kind verliezen zijn al heftig genoeg."