Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Wat kost
een kind eigenlijk?

D

De luiers, de oppas, de verzekeringen en de tijd die je in je kind steekt, het kost allemaal geld. Maar hoeveel? Die vraag werd beantwoord tijdens een 'financiële Tupperware Party' in een Amsterdamse huiskamer. Journaliste Lorraine Marlisa schoof namens VROUW aan.

Niet dat de vrouwen die zich in een kring rond snacks en glazen wijn hebben verzameld, helemaal niets van geld weten. Organisator van het geheel is Jante Parlevliet die bij De Nederlandsche Bank (DNB) werkt en in haar vrije tijd avonden als deze verzorgt. Eerder kwamen onder meer salarisonderhandelingen en beleggen aan bod.

'Vooral de crèche'

De moeders, bijna-moeders met een buikje en vrouwen die (misschien) kinderen willen, hebben bijvoorbeeld werkgevers als DNB, een rechtsbijstandsverzekering en een vakbond. Ook zij vragen zich af en toe af waar het geld in verdwijnt. "Het zijn zoveel kosten, vooral de crèche. En het gaat maar door", verzucht een collega van Jante, moeder van een 2-jarige.

Het gaat in ieder geval door tot het 18e levensjaar, tot die leeftijd heeft Nibud berekend wat een kind ongeveer kost. "Te laat", grapt Lucie, moeder van twee, als ze een blik op de lijst met bedragen werpt die Anna van der Schors van budgetvoorlichtingsinstituut Nibud aan ons overhandigt.

Wegwerpluiers

"Volgens het CBS kost een kind 17% van het besteedbaar inkomen", valt Anna met de deur in huis. Wie modaal verdient (netto tussen 2000 en 2500), is gemiddeld tussen de 340 en 425 euro per maand kwijt. Er zijn kosten waarop ouders zich verkijken. "Mensen vergeten dat het gebruik van gas, water en licht toeneemt, niet alleen omdat er een kind in huis is, maar ook omdat je daardoor zelf meer thuis bent."

Gelukkig kan er bespaard worden. Zo tipt Anna Watkostenluiers.nl om op aanbiedingen van luiers te jagen. Die dingen kosten doorgaans 0,16 eurocent per stuk en een kind maakt er al snel vijf per dag vies. Hester slaakt een zucht van verlichting als Anna vertelt dat een herbruikbare luier niet veel goedkoper en bovendien niet milieuvriendelijker is, omdat je deze moet wassen. "Nu hoef ik me niet meer schuldig te voelen tegenover het milieu met mijn Kruidvat-wegwerpluiers."

Kinderopvang

Maar de grootste kostenpost voor kroost tussen 0 en 4 jaar is de kinderopvang. De moeders strooien met hun oppastarieven als Anna vertelt dat het Nibud tussen de 3 euro en 4,60 euro per uur als richtlijn aanhoudt voor een babysitter ’s avonds. "In Amsterdam is het veel meer: 10 euro overdag en 6,50 euro ’s avonds", zegt een moeder. "Ik betaal 7,50 euro maar dat voelt soms alsof ik te weinig geef, daarom rond ik vaak af naar boven", vertelt Lucie. Alleen een moeder uit Houten is aardig goedkoop uit met een uurtarief van 3,50 euro.

De crèche is nog veel duurder, als snel 7 euro per uur. Maar werkende ouders krijgen een inkomensafhankelijke vergoeding. Dat gebeurt via de kinderopvangtoeslag, en zoals met alle toeslagen van De Belastingdienst, kan het daar fout gaan. "Ik moest een keer terugbetalen omdat het inkomen toch hoger was dan we hadden opgegeven", vertelt Hester. Tijdig elke wijziging doorgeven, voorkomt dit. Maar wie is zo gedisciplineerd? "Het is beter om je inkomen te hoog dan te laag in te schatten", zegt Petra die bijval krijgt van de groep. "Liever een meevaller dan een tegenvaller."

Minder werken?

Een moeder van een 8 maanden oud kindje vraagt zich af of zij nu minder moet werken. Die vraag is door verschillende inkomensafhankelijke fiscale regelingen niet makkelijk te beantwoorden. "Vrouwen nemen vaker de beslissing om te stoppen met werken omdat ze denken dat hun salaris vooral opgaat aan de kinderopvang", weet Suzan Steeman van vrouwennetwerk Women Inc. "Maar je moet kijken naar het gezinsinkomen." Het kan zijn dat je samen meer overhoudt als je beiden werkt.

En een baan is misschien wel wat je nodig hebt om je schoolgaande puber te kunnen bekostigen. Die ouders hebben het zwaar", zegt Anna "De kosten gaan hier naar volwassen prijzen. Duurdere kleding, sport en meer eten. De boeken zijn gratis maar veel scholen hebben allerlei extra activiteiten, of computer- of –iPad-klassen. En er moet een mobiel bij." Dat laatste ziet een moeder van een 5 maanden oud kindje nog niet echt voor zich. "Echt waar!" "Het zijn wel vaak afdankertjes hoor", sust Anna. "Van ouders die dan een reden hebben om een iPhone 7 te kopen", lacht Jante.

Spaarrekening

Kinderen mogen blij zijn als hun ouders wat voor ze hebben opgepot, want ook dat kost geld. "Als je een rekening op naam van je kind opent, wordt dat geld tot zijn 18e jaar opgeteld bij jouw vermogen. Dat geldt ook voor de spaarrekening die opa en oma voor je kind openen", vertelt Anna. Wie wil voorkomen dat zijn kind niet meteen bij het geld kan, opent een rekening op eigen naam. "Dan moet je letten op wat je maximaal vrijgesteld mag schenken per jaar", tipt Anna.

Met deze kosten en een karig rendement (ongeveer 2%), is sparen opeens niet zo aantrekkelijk. Terwijl Lucie bedenkt dat haar kinderen misschien een maand kunnen studeren als ze spaart, besluit Jante dat haar zoon Adriaan later 'gewoon gaat werken', ook al heeft hij spaargeld. "Heb ik ook altijd gedaan." Joyce ziet wel een alternatief voor sparen. "Beleggen in indextrackers, veel goedkoper." Dit moet nog even landen in de groep. "Geen idee waar je het over hebt."

Tips voor ouders

1. Zo goed als nieuw

Niet alle babyspullen hoef je al voor de geboorte in huis te hebben. Denk aan een box of kinderstoel. Misschien kun je deze spullen overnemen van vrienden of familie? Of een tweedehands product kopen? Vaak krijg je tijdens de kraamtijd babykleding cadeau. Je kunt de kosten drukken door zelf te wachten met kleertjes kopen totdat je ze echt nodig hebt. En verkoop het spul weer nadat je het niet meer nodig hebt
!

2. Let op je water- en energieverbruik


Met kinderen ben je vaak meer thuis en verbruik je meer energie. Allerlei energietips vind je hier.

3. Zorg

Meld je kind aan bij de zorgverzekeraar met het meest uitgebreide aanvullende zorgverzekeringspakket. De zorg die daaruit wordt vergoed, geldt dan ook voor je kind.

4. Combinatiekorting

Ben je een alleenstaande ouder die werkt? Of werken jij en je partner allebei? Dan heb je recht op inkomensafhankelijke combinatiekorting tot je jongste kind 12 jaar is. Dat is een bedrag tussen de 1.403 en 2.778 euro dat je minder aan belasting hoeft te betalen. Normaal krijg je het 1 keer per jaar in 1 keer uitbetaald. Je kunt het ook maandelijks gedeeltelijk laten uitbetalen.

Dat doe je door een voorlopige aanslag in te vullen. 
Wordt je inkomen hoger? Of ga je minder uren kinderopvang afnemen? Of verandert er iets anders in je persoonlijke situatie (werk, woonsituatie of relationeel)? Geef dit dan door via mijn.toeslagen.nl. Anders moet je aan het einde van het jaar geld terugbetalen.  

5. Ouderschapsverlof stopzetten

Krijg je ouderschapsverlof voor het eerste kind en is de tweede op komst? Vergeet het ouderschapsverlof dan niet stop te zetten als je met zwangerschapsverlof voor de tweede gaat. Het ouderschapsverlof is een wettelijke regeling om minder te kunnen werken voor de zorg van je kind, maar dit betaal je meestal wel uit eigen zak. Omdat je al zwangerschapsverlof krijgt (wel betaald) is het onnodig om ook de kosten voor ouderschapsverlof te maken.

Tekst: Lorraine Marlisa

En, wat vind jij? Laat je horen!