Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Eigen foto
Verhalen achter het nieuws

Juliette's 17-jarige zoon werd zomaar in elkaar
geslagen door drie dronken huisvaders

journaliste

Hester Zitvast

J

Juliette (47) kreeg vorige week vrijdag op zaterdagnacht een verontrustend telefoontje. Haar 17-jarige zoon Björn was na een avondje 'chillen' met vrienden in elkaar geslagen. "In het begin was ik vooral blij dat hij nog leefde, maar ik word er steeds kwader om. De daders waren drie volwassen mannen, met een baan en een gezin. Wat bezielt je om een kind in blinde agressie op zijn hoofd te schoppen?"

Behoorlijk dronken

Björn heeft bij wat vrienden thuis gezeten als hij met de zeventienjarige Dion nog even probeert een kroeg binnen te komen. Maar de jongens vangen bot, ze hebben er nog net de leeftijd niet voor. "Ze besluiten naar huis te gaan en komen onderweg een man tegen die ze een jaar of 45 schatten. De man is behoorlijk dronken en zwalkt langs de weg.

Dion en Björn vragen of alles goed gaat en knopen een gesprek met de man aan. Ze hebben het over de jaarlijkse Pramenrace en de feestweek; allebei een begrip in Aalsmeer."

Blik in zijn ogen

Plotseling slaat de stemming van de man om. De blik in zijn ogen verandert en hij begint met zijn armen te zwaaien. De jongens vragen de man rustig te doen. "Dat deed hij niet. Daarop zei Björn dat hij de politie ging bellen. De jongens lopen weg van de man en observeren hem van een afstandje. Natuurlijk heb ik, toen ik dat hoorde, gezegd dat ze hem gewoon hadden moeten laten gaan. Maar ik begrijp ook wel dat je daar als 17-jarige naar kijkt. Misschien is er ook wel iets gezegd dat de man als provocerend heeft ervaren. Ik weet het niet. Het rechtvaardigt in elk geval op geen enkele manier wat er daarna gebeurt."

Er komen twee mannen, die allebei ook verre van nuchter zijn, op de man aflopen. Ze praten wat en dan ineens stormen ze op Björn en Dion af. Meteen belt Björn 112.

112

Inmiddels komt ook de 16-jarige Nick, een vriend en dorpsgenoot, aanfietsen. Nick is naar de film geweest.

"De mannen grepen Björn en begonnen op zijn hoofd in te schoppen. Op zijn hoofd! Kun je het je voorstellen? Het had zijn dood kunnen zijn. De telefoon was op de grond gevallen, de meldkamer hing nog aan de lijn; de telefonist hoorde het gevecht. Ondertussen belt Dion met zijn eigen telefoon ook 112. En Nick duikt op de man die het hardst op Björn in staat te schoppen. Ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als Nick niet was langsgekomen."

De meldkamer houdt Dion weg bij de mannen en vraagt hem aan de lijn te blijven en te omschrijven wat er gebeurt. Er worden vier politiewagens naar de plek des onheils gestuurd. Nick filmt de mannen met zijn telefoon. Ze komen dreigend achter hem aanrennen.

Drankrekening verdubbeld

De politie arriveert snel en de dronken mannen worden ingerekend. Björn is er beroerd aan toe, hij heeft een flinke hersenschudding en hij zit onder de bulten en blauwe plekken. Zijn jas, bril en telefoon zijn kapot.

"Toen we met hem in het ziekenhuis zaten, was ik vooral blij dat hij nog leefde, maar inmiddels zijn we een week verder en word ik er met de dag kwader om. We weten wie het zijn, het zijn drie volwassen mannen met een goede baan, een mooie koopwoning, vrouwen en kinderen. Ze waren uit eten geweest en hadden zoveel gedronken dat ze de eetrekening met drank hadden verdubbeld, hoorden we van de eigenaar van het restaurant waar ze vandaan kwamen."

Geen enkel excuus

"Ik ben deze week naar hun huizen gereden en heb er voor de deur gestaan. Ik heb niet aangebeld, ik ben er alleen maar even geweest. Ik voelde me sterk en machteloos tegelijk. Hier is geen enkel excuus voor. Misschien hebben Björn en Dion wel gelachen of iets gezegd waardoor de man boos werd."

"Maar de twee mannen die erbij kwamen, hadden geen woord met de jongens gesproken en hebben gewoon als wilden op ze in staan schoppen. Ik had misschien ook wel met een vriendin gekeken en wat gelachen als ik iemand zo dronken had zien zwalken. We hebben het hier over kinderen hè?"

Slachtofferhulp

Björn heeft veel last van hoofdpijn en is heel moe. "We gingen van de week even langs de opticien om zijn bril te laten maken en dan kijkt hij constant om zich heen. Aalsmeer is een dorp, iedereen kent elkaar en je komt elkaar heel vaak tegen. Hij is bang. Bang dat hij een van de mannen tegenkomt."

"Tegelijkertijd zou hij ook heel graag met ze willen praten, want hij wil weten waarom ze dit hebben gedaan. Ik ben ook samen met Björn langs hun huis gereden. Hij zei niets en keek alleen maar. Slachtofferhulp heeft al drie keer gebeld, maar daar heeft hij geen behoefte aan. Tja, zeventien hè, dan ben je natuurlijk hartstikke stoer…"

Zinloos geweld

Björn is normaal gesproken geen prater, maar praat gelukkig wel 24 uur per dag met zijn ouders over het incident. En het laat Juliette ook niet los.

"Ik heb er slapeloze nachten van. De nacht dat het gebeurde, heb ik een A-viertje volgeschreven met mijn emoties. Ik wilde het op Facebook posten, maar heb me ingehouden. Ik was toen zo emotioneel. Ik vraag me ook af wat deze mannen thuis of op hun werk hebben verteld. Ze hebben het weekend vastgezeten en ze moeten voorkomen. En van die drie volwassen kerels is er dus nog geen één geweest die het lef heeft getoond om contact op te nemen en zijn excuus aan te bieden. Ik begrijp daar niets van. Nicks filmpje laat beelden zien die er niet om liegen. De mannen zijn echt heel agressief. De politie heeft het beeldmateriaal als bewijslast."

"We hebben een letselschadeadvocaat in de arm genomen en ik hoop dat ze flink gestraft worden. Als je in staat bent dit te doen als je gedronken hebt… Het is gewoon zinloos geweld! Mijn man heeft bij Joes Kloppenburg op school gezeten en die heeft zo'n zinloze actie niet na kunnen vertellen. Ik word er misselijk van als ik denk dat het met mijn zoon net zo had kunnen aflopen."

Verklaring

Juliette wil de mannen hoe dan ook spreken. "Ik hoop dat ze uit zichzelf contact zoeken, maar als dat niet gebeurt, sta ik bij ze op de stoep. Ik ga geen ruzie maken, ik zal heel netjes blijven, maar ik wil een verklaring."

Ondertussen is het voorval in Aalsmeer het gesprek van de dag. "Ik weet dat twee van de drie mannen hier niet vandaan komen. Ik denk dat ze maar beter terug kunnen verhuizen naar hun oude woonplaats, want in een hecht dorp als Aalsmeer heb je geen leven meer als je je zo gedraagt. De eigenaar van het restaurant hoeft ze ook nooit meer te zien. Dit doe je gewoon niet met een kind."

Loslaten

Björn wil dit weekend weer, net als altijd, bij een vriend gaan chillen. "Ik ben blij dat hij dat weer durft, maar ik vind het ook wel heel moeilijk hem te laten gaan. Je weet als moeder dat je ze een keer moet loslaten en dat deed ik ook zonder problemen. Maar dan overkomt dit je en hou je ze het liefste weer dichtbij je."

"Zijn vrienden komen hem ophalen, zij fietsen met hem mee. Dat is een geruststellende gedachte. Het vertrouwen zal weer terug moeten komen en mijn woede moet zakken. Ik kook van binnen. Kom niet aan mijn kind."