Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte
Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

'Vijf jaar na de bevalling lijk
ik nog steeds hoogzwanger'

journaliste

Eline Doldersum

A

Als je Annet Schriemer (34) voor het eerst ziet, zou je denken dat ze hoogzwanger is. Toch is haar laatste zwangerschap al meer dan vijf jaar geleden. Annet lijdt aan rectus diastase. 

Vlak na de bevalling van haar zoontje kwam Annet tot de ontdekking dat ze nog steeds een flinke zwangerschapsbuik had. "Iedereen zei dat ik me niet zo druk moest maken, ik was immers net bevallen van een flinke zoon. Toch wist ik meteen dat het niet goed zat."

Bolle buik

Een voorgevoel dat blijkt te kloppen, want als Annet een paar weken na de bevalling nog steeds hoogzwanger oogt, besluit ze op onderzoek uit te gaan. "Ik móest weten wat er aan de hand was, want het kon toch niet zo zijn dat mijn bolle buik nooit meer zou verdwijnen?"

Op internet stuit Annet al snel op de term rectus diastase. "Dit houdt in dat de buikspieren tijdens de zwangerschap zo ernstig zijn beschadigd of gescheurd, dat ze niet meer in staat zijn om in de oude vorm terug te keren, waardoor je buik niet verdwijnt."

Grote paniek

De paniek slaat toe bij de moeder van twee. "Een zwangerschapsbuik is prachtig, maar niet als je al maanden geleden bevallen bent. Je moet er toch niet aan denken om de rest van je leven met zo'n enorme buik rond te lopen?! Ik kon niet eens normale kleding aan!"

De enige optie voor Annet is een buikwandcorrectie, maar tot haar grote verdriet wordt die tot drie keer toe afgewezen door haar zorgverzekeraar. "Ik val buiten alle regels; ik heb geen loshangend vel, ben niet veel afgevallen en heb ook geen smetplekken."

Schaamte

Annet besluit op den duur zelfs een advocaat in de arm te nemen, maar ook dit loopt op niets uit. "Ik kan indienen wat ik wil, maar ik voldoe - in de ogen van de zorgverzekeraar - niet aan de eisen voor een correctie. Helaas heb ik zelf ook het geld niet om een operatie te bekostigen."

Met als gevolg dat Annet al vijf jaar rondloopt met een bolle buik. "Psychisch gezien ga ik er echt compleet aan onderdoor. Ik schaam me zó voor mijn buik. Ik ben dagelijks alleen maar bezig om mijn buik te verstoppen. Dat brengt zoveel stress met zich mee."

Verdriet

"Ik word er echt heel verdrietig van. De wintermaanden kom ik nog wel door, maar zodra het voorjaar aanbreekt, slaat mijn humeur om. Dan moet mijn dikke vest uit, moet ik mijn kinderen wéér teleurstellen omdat ik niet naar het zwembad durf en is mijn buik zichtbaar."

"Dat vind ik nog het ergste. In de zomermaanden krijg ik vrijwel wekelijks de vraag hoeveel maanden ik al onderweg ben. Heel pijnlijk omdat je elke keer weer met die buik geconfronteerd wordt. Die buik zie ik zelf natuurlijk ook het liefst vandaag nog verdwijnen."

Ander mens

"Meestal leg ik uit waar ik mijn buik aan dank, maar soms laat ik het gewoon gaan. Zo vroeg een oudere dame onlangs welk babypakje ik als zwangere vrouw zou adviseren. Dan geef ik antwoord en loop ik door. Na vijf jaar heb ik ook niet altijd de puf om wéér alles te vertellen."

"Mijn buik heeft een enorme invloed op mijn leven, heeft mij als mens de afgelopen jaren érg veranderd. Waar ik voorheen graag onder de mensen was en met veel plezier op pad ging, blijf ik nu het liefst thuis. Puur omdat ik niet wil dat mensen mijn buik zien."

Zelfbeeld

"Van mijn zelfbeeld is inmiddels niets meer over. Ik kijk niet graag naar mezelf in de spiegel, draag alleen nog maar wijde mannenkleding en schaam me. Tegenover mezelf, maar ook tegenover mijn man. Ik ben niet meer de vrouw die ik altijd geweest ben."

Ondanks de afwijzingen van de verzekering, laat Annet de moed niet in de schoenen zakken. Via dream or donate doet de Drentse moeder nog één laatste poging om voorgoed af te rekenen met haar zwangerschapsbuik. "Ik wil en kan de hoop niet opgeven."

"Zelf heb ik het geld voor zo'n kostbare operatie niet liggen, maar ik hoop dat ik het aan de hand van donaties toch bij elkaar krijg. Dat ik eindelijk een buikwandcorrectie kan ondergaan en dat ik weer kan genieten. Van mezelf, mijn gezin en van het leven."