Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte
Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Het is Valentijnsdag! Zo (her)ontdek je
de sensuele vrouw in jezelf

journaliste

Eline Doldersum

H

Het is vandaag Valentijnsdag. Een dag die wij aangrijpen om niet alleen de liefde voor elkaar te vieren, maar óók om onze eigen sensualiteit te (her)ontdekken. Hoe je dat doet? Wij kropen om de tafel met Pauline Schueler.

De Groningse Pauline verdient haar geld als verleidkundige, initmiteitscoach en sensualiteitstrainer. Wij vroegen haar het hemd van haar lijf om - op deze dag van De Liefde - antwoord te krijgen op de vraag hoe je die sensuele vrouw in jezelf (her)ontdekt. En welke rol de liefde voor jezelf daarin speelt.

Spiegelbeeld

Veel vrouwen lijken het contact met hun sensualiteit te verliezen naarmate ze ouder worden. Hoe dat komt? "Allereerst is het ouder worden an sich natuurlijk al best lastig. Het spiegelbeeld verandert, de huid wordt slapper, rimpels duiken op. Dan is het best lastig om in de spiegel te kijken en te denken: 'Wát staat daar een geweldige vrouw!'"

"Tóch is dat juist wat je moet doen. Iedere vrouw wordt ouder, ieder lichaam verandert. Het is de kunst om de zogenaamde fuck radio - die alleen maar negatieve gedachtes uitzendt - uit te zetten en op zoek te gaan naar de love radio in jezelf. Hiermee focus je op de positieve gedachtes en kijk je met een liefdevolle blik naar jezelf."

Pauline Schueler

Pikant lingeriesetje

Liefde voor jezelf is volgens Pauline essentieel als je in contact wilt komen met je eigen sensualiteit. "Sensualiteit is zoveel meer dan het aantrekken van een pikant lingeriesetje. Natuurlijk is mooie kleding, sexy lingerie en uiterlijke verzorging belangrijk om je sensueel te kunnen voelen, maar nog véél belangrijk is de liefde voor jezelf."

"Als jij namelijk niet geniet van je eigen spiegelbeeld, dan doet zo'n lingeriesetje echt helemaal niets. In zo'n geval is het belangrijk om te achterhalen waarom je niet bij die sensualiteit kunt komen. Wat houdt je tegen? Het kan enorm helpen om op zoek te gaan naar de sensuele vrouw in jezelf. Hoe ziet ze eruit? Wat vindt ze fijn? Waar droomt ze van?"

Jouw verlangens

Het belangrijkste tijdens deze zoektocht is volgens Pauline dat je de vrijheid opzoekt. "Je kunt je pas sensueel voelen als je je helemaal vrij voelt. Als jij erachter komt dat de sensuele vrouw in jou nieuwsgierig is naar andere vrouwen, maar je niet durft omdat je denkt dat anderen hier een mening over zullen vormen, is dat de absolute dood in de pot."

"We hebben er in Nederland heel erg een handje van om elkaar te veroordelen, maar waarom? Daar schiet je helemaal niets mee op. Als jij al járen een relatie hebt, maar ineens heel erg de behoefte hebt om met een ander te vrijen, dan is daar in mijn ogen helemaal niets mis mee. Het zijn jóuw verlangens, jóuw gevoelens."

Dubbele relaties

"In plaats van ze diep weg te stoppen óf ze stiekem te bevredigen door je partner te bedriegen, zou je het ook open kunnen gooien. Maak die gedachtes niet meteen 'fout' voor jezelf maar ga op onderzoek uit. Waarom heb je die gevoelens, zou je er iets mee willen en hoe? In mijn ogen zijn er altijd meer wegen die naar Rome leiden."

Pauline, die zelf al jaren een liefdesrelatie heeft náást haar vaste relatie, snapt dat dit voor veel mensen lastig is. "Laat ik voorop stellen dat ik dubbele relaties absoluut niet wil promoten. Alleen, ik ben wél voor het doorbreken van het taboe van een dubbele relatie. Ik vind dat het bespreekbaar moet zijn als je een relatie hebt."

Bespreekbaar maken

"Ik denk dat het je uiteindelijk alleen maar dichterbij elkaar kan brengen als je open en eerlijk kunt zijn tegenover je partner. Natuurlijk betekent dit niet dat je partner het maar moet slikken dat jij het bed zou willen delen met een ander, maar het is wel goed om met elkaar in gesprek te gaan. Je verlangens kenbaar te maken."

"Dat kan best lastig zijn als je al een langere tijd een relatie hebt, maar het belangrijkste is om het bij jezelf te houden. Vertel je partner wat hij voor je betekent, maar vertel hem ook wat je voelt, wat je verlangens zijn, waar je van droomt. Die openheid is essentieel om de sensualiteit in jezelf te ontdekken. Wat je er vervolgens mee doet is aan jou."

Openheid

"Als je als vrouw sensualiteit wil voelen moet je alle remmen los gooien. Ga op avontuur. Op avontuur met jezelf. Ontdek waar je opgewonden van raakt, wat je prettig vindt in de slaapkamer en waar je diepste verlangens liggen. Durf te vragen en uit te spreken waar je behoefte aan hebt. Durf die sensuele vrouw te vinden én belangrijker nog: haar te laten zien!"

Jij op VROUW.nl

Onderhoud jij ook meerder liefdesrelaties? En wil je daarover vertellen?

Dan kan dat hier!

Beeld: Iris Plantinga Dutch en Famous