Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Eigen beeld
Foto: Eigen beeld
Verhalen achter het nieuws

Eefje kan geen kinderen krijgen:
Verwerken zal ik het denk ik nooit

journaliste

Eline Doldersum

D

Dat een kindje krijgen alles behalve vanzelfsprekend is weten de Brabantse Eefje (27) en Patrick (32) helaas maar al te goed. Doordat Eefje vervroegd in de overgang is geraakt kan ze niet op de natuurlijke manier zwanger raken. Om hun kinderwens tóch in vervulling te laten gaan, is het jonge stel op zoek naar een eiceldonor.

Al twee jaar lang was het jonge stel bezig om zwanger te raken. Zonder succes. "Daarom trokken we in het ziekenhuis aan de bel."

Onvruchtbaar

"Ik was gek genoeg totaal niet zenuwachtig voor de onderzoeken", vervolgt Eefje. "Ik dacht 'Ik heb gewoon alleen even een klein zetje in de rug nodig. Dan gaat het ons vast lukken'. Dat ik uiteindelijk naar huis ging met het bericht dat ik onvruchtbaar was, had ik dan ook totaal niet zien aankomen. Dat was een enorme klap."

De onderzoeken wijzen uit dat Eefje vervroegd in de overgang is beland. "Ik had het gevoel dat de grond onder mijn voeten werd weggeslagen. Ineens kon ik geen kinderen meer krijgen, spatte mijn grote droom uiteen. Zo verdrietig..."

Onzekerheid

"Het voelt zo gek, zo ongrijpbaar dat ik niet in staat ben om mezelf voort te planten. Ik werd er - vooral in het begin - dan ook heel onzeker van. De relatie tussen mij en Patrick zit al jaren héél goed, maar ineens ging ik twijfelen: wat als hij toch de benen zou nemen omdat ik hem geen kind kan bieden? Het maakte mij heel kwetsbaar en klein."

"Die kwetsbaarheid begreep ik heel goed", vult Patrick aan. "Het is natuurlijk niet niks als je zoiets te horen krijgt. Al is er voor mij nóóit iets veranderd aan mijn gevoel voor Eefje. Dat we onze kinderwens misschien niet via de natuurlijke weg in vervulling kunnen laten gaan, betekent natuurlijk niet dat we helemaal geen kindje meer kunnen krijgen."

Eiceldonatie

"Aan die kinderwens is niets veranderd", beaamt Eefje. "We zijn dan ook meteen gaan kijken welke opties er nog zijn. Drie zo bleek: onze kinderwens laten varen, adopteren óf een kindje verwekken middels eiceldonatie. Voor die laatste optie voelden we het meest omdat die het dichtst in de buurt komt van een natuurlijke zwangerschap."

Al blijkt het vinden van zo'n eiceldonor moeilijker dan gedacht. Patrick: "In onze eigen kring vielen veel mensen op basis van leeftijd, een eventuele kinderwens en erfelijke aandoeningen af. Via via kwamen we onlangs wel in contact met een vrouw die ons wilde helpen, maar helaas liep dit traject na een aantal weken ook op niets uit."

Oproep Facebook

Toch laat het stel de moed niet zakken. Via Facebook deden ze een oproep voor een eiceldonor waar - tot hun grote verbazing - honderden reacties op binnenkwamen. "Het was echt hartverwarmend hoeveel mensen ons wilden helpen. Mensen die ons nog nooit hadden ontmoet."

Het Brabantse duo is inmiddels met drie vrouwen serieus in gesprek. Patrick: "We hebben bij de selectie heel erg ons gevoel gevolgd. We hebben gekeken hoe de vrouwen in het leven staan, wat ze belangrijk vinden, hoe ze in elkaar zitten... Deze drie vrouwen lijken verreweg het meest op Eefje. Voor ons heel belangrijk."

Start traject

Eefje: "Helemaal verwerken zal ik het denk ik nooit, maar het is natuurlijk wel heel mooi dat we dankzij deze lieve vrouwen tóch de kans krijgen om onze kinderwens in vervulling te laten gaan. Ik hoop dan ook dat we binnenkort kunnen starten met het traject. Dat we alsnog kunnen beginnen aan onze grote droom. Ik kan niet wachten."

Wij zullen Eefje en Patrick de komende maanden volgen in hun traject van eiceldonatie. Houd de site in de gaten voor een update over dit jonge koppel!

En, wat vind jij? Laat je horen!