Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Huilend kind
Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

'Ik had veel liever de waarheid gehoord
over mijn vader en de scheiding'

Kiki van der Meijden

M

Moet je je kinderen wel of niet vertellen dat je vreemd bent gegaan? Vandaag biechtte een lezeres op dat zij wel aan haar kinderen heeft verteld dat hun vader is vreemdgegaan. De ouders van Isabella* (20) beschuldigden elkaar van vreemdgaan. Isabella had liever meteen de waarheid gehoord.

Haar ouders belandden in een vechtscheiding toen Isabella vijf jaar was. “Toen de dag was aangebroken dat mijn zusje, mijn moeder en ik mijn vader zouden achterlaten, kregen mijn ouders slaande ruzie. Ik weet nog heel goed dat mijn vader uit woede de pan, waar hij mee aan het koken was, richting mijn moeder wierp. Hij raakte net niet haar hoofd. Ook al was ik pas vijf jaar, dit heb ik altijd onthouden."

“Sindsdien heeft mijn moeder altijd tegen ons gezegd dat mijn vader super gevaarlijk is en ze bang voor hem is. Tegenwoordig weet ik wel beter; mijn vader doet echt geen vlieg kwaad. De andere leugen die ze tot op de dag van vandaag volhoudt, is dat mijn vader is vreemdgegaan.”

Nieuwsgierig

“Toen ik een jaar of acht was, raakte ik nieuwsgierig naar de scheiding. Je gaat je op die leeftijd afvragen waarom je ouders eigenlijk niet meer samen zijn. Mijn moeder heeft mij toen in kindertaal uitgelegd dat mijn vader op een feestje vreemd is gegaan met een andere vrouw. Dat was wel even schrikken.”

Isabella durfde pas twee jaar later te vragen aan haar vader of hij echt was vreemdgegaan. Ze kreeg een antwoord dat ze absoluut niet had zien aankomen. “Mijn vader zei dat hij nooit is vreemdgegaan en dat mijn moeder juist is vreemdgegaan, met de man die nu mijn stiefvader is. Hij was haar tennisleraar. Nog nooit had ik erover nagedacht dat mijn stiefvader al veel eerder in het leven van mijn moeder was.”

Bewijs op post-it

“Ik wist niet wie ik moest geloven, maar ik had wel het gevoel dat mijn vader de waarheid sprak. Mijn moeder zei namelijk ook altijd dat mijn vader gewelddadig is en ik wist na al die jaren dat dat ook niet waar was.” Op haar veertiende kreeg Isabella bewijs voor haar vaders verhaal onder ogen.

“Mijn vader heeft Post-its laten zien met mijn moeders handschrift waarop stond dat mijn moeder niet meer van hem hield en ze verliefd was op een ander. Mijn vermoedens dat mijn vader gelijk had, werden bevestigd. Ik was zo teleurgesteld in mijn moeder. Waarom heeft ze gelogen?”

De gevolgen

Isabella heeft nooit meer met haar moeder gepraat over het vreemdgaan. De scheiding van haar ouders heeft altijd voor ontzettend veel negativiteit gezorgd. Constant spanden haar ouders rechtszaken aan over de omgangsregeling en geldkwesties. “Ik ben zo blij als het even niet over problemen en de scheiding gaat, dat ik er niet aan moet denken om het vreemdgaan zelf te berde te brengen. Ik wil ook niet de band met mijn moeder verpesten.”

“Ik had liever gehad dat mijn moeder mij de waarheid had verteld toen ik het zo graag wilde weten. Je kunt best aan een kind uitleggen dat je op iemand anders verliefd werd en papa en mama daarom niet meer samen konden zijn. Natuurlijk is dat niet leuk, maar beter dan liegen.”

“Ik heb niet van mijn ouders meegekregen dat het beter is om de waarheid te vertellen. Ik denk ook vaak dat het beter is als ik m’n mond houd, omdat ik bang ben dat wat ik zeg grote gevolgen zal hebben. Ik ben me hier nu bewust van en probeer hieraan te werken."

Advies

“Ik heb zelf veel gehad aan Villa Pinedo, waar ik schrijf over de scheiding van mijn ouders. Ik vind het belangrijk om gescheiden ouders mee te geven dat je altijd moet denken aan het belang van je kind. Een vechtscheiding is niet in het belang van je kind. De omgangsregeling moet optimaal zijn voor de kinderen. Het gaat er niet om wie van de ouders meer dagen heeft.”

* De namen in dit artikel zijn gefingeerd, maar bekend bij de redactie