Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Foto: Hollandse Hoogte | VisionsPictures & Photography
Verhalen achter het nieuws

9 x hieraan herken je
dat je toe bent aan de lente

journaliste

Hester Zitvast

H

Het is mooi geweest met de winter, we hebben het hartstikke koud gehad, er heeft zelfs sneeuw gelegen én er is geschaatst; wat wil een mens – los van de Elfstedentocht – in de winter nog meer? We zijn toe aan het voorjaar, en hoe! Goed nieuws: dit weekend gaat de temperatuur de goede kant op. Negen keer 'hieraan herken je dat je toe bent aan de lente'. Vink je mee?

1. Boodschappenwagen vol groenten

Je hebt een intense behoefte om een hartige taart met groene asperges te maken. Je werkt hele stengels bleekselderij in je lunchpauze naar binnen, in je fietsmand hangt weer standaard en heel decoratief een bos wortelen te shinen en je verslindt de nieuwe magazines van de diverse supermarkten. "Lentegroenten zijn fantastisch", gil je enthousiast tegen man en kinderen, die voorlopig het patatje met de kroket wel op hun buik kunnen schrijven. O, wat ben je gezond bezig.

 

2. Weegschaal uit het vet

Je had het er maar druk mee, afgelopen winter, met jezelf warm houden. Koppen chocolademelk, een paar flinke glazen rode wijn... En dan moest je natuurlijk nog een laagje vet kweken tegen de ijzige temperatuur. Dat heb je keurig gedaan met alle lekkere happen, kerstkransen, oliebollen en gourmetsessies, maar nu, met de zomer weer in aantocht, moeten de reservekilo's er weer af. De weegschaal wordt uit het vet gehaald en krijgt weer een prominente plek in de badkamer.

3. Tulpen en narcissen

Je kan de lente wel naar je toe trekken, zo zin heb je er in. Om de sfeer optimaal in huis te halen, staan her en der door je huis vazen met tulpen, narcissen en heb je ook nog wat van die glazen bakken met bollen neergezet. Met het oog van een bioloog kijk je de bloemen uit de knoppen. En de vuurrode kerststerren? Die heb je allang je huis weer uit verbannen.

4. Groene vingers

En van de flora in huis naar de flora buitenshuis: je ergert je groen en geel aan je tuin. De heg is bruin, het tuinmeubilair is bedekt met aanslag en de perken liggen er gitzwart bij. Je loopt er regelmatig wat onrustig doorheen met een bezem of je hangt nog maar een vetbol op. Dan maar een leuk vogeltje lokken. Je weet dat het nog weinig zin heeft nu iets kleurrijks te planten; dat vriest dood. Het is een kwestie van geduld, maar dat heb je niet!

5. Plannen

Je maakt duizend-en-één leuke plannen, want je bruist na je winterdip weer van de energie. Je wilt van alles. Van een eigen bedrijf starten tot een nieuwe kleur op de muur en van een nieuw kapsel tot een korte stedentrip met de liefde van je leven. O, was het maar altijd lente…

6. Gek op geel

Normaal gesproken háát je geel, maar zo in de aanloop naar de lente heeft deze kleur een bijna bovennatuurlijke aantrekkingskracht op je. De rekken met paas-spullen in de winkels werken als een magneet en je betrapt jezelf er voor de zoveelste keer op dat je verliefd naar een geel met lichtgroen tafelkleed staat te kijken.

7. Ramen en deuren open

Het kan eigenlijk nog niet, maar als de zon zich even laat zien, klap je meteen demonstratief de tuindeuren open. Wat voelt je huis toch anders als er een vrije doorgang naar buiten is. En als er dan ook nog eens, zoals dit weekend het geval is, zicht op mooi weer is, kan het wel eens echt feest worden. Dan ga je met dikke trui aan in de tuin of op een terras zitten. Met je rug naar de winter toe!

8. Verliefd

In mei leggen alle vogels een ei en je bent zelf ook hormonaal in de war aan het raken. Je zou wel willen trouwen of iets heel romantisch samen willen doen. Hij ziet er sowieso ineens weer een heel stuk leuker uit dan in dat dikke vest. Je bent gewoon weer hartstikke verliefd!

9. Enorme koopdrift

Je kledingkast zou er zo eentje uit Siberië kunnen zijn en daar moet hoognodig verandering in komen. Wat je vorig jaar rond deze tijd aanhad, weet je echt niet meer. Er hangt in elk geval niets meer in de kast waar je gelukkig van wordt. Je wordt voortdurend overvallen door een enorme koopdrift. Je moet een jurkje. En een lichte jeans. En een leuke roze blazer. Wat zijn die nieuwe collecties toch leuk…