Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Verhalen achter het nieuws

Deborah is dol
op haar kroeshaar

redacteur

Esther Derks

S

Steeds meer vrouwen met kroeshaar dragen hun haar 'naturel'. Deborah Cameron (34) - in 2016 bekroond tot Miss Black Hair Nederland - wil dat vrouwen lekker dicht bij zichzelf blijven en hun natuurlijke schoonheid omarmen. Ook als je van nature kroeshaar hebt. 

"Ik heb altijd van mijn haar gehouden, dat begon vroeger al toen mijn moeder vlechtjes zette met vrolijke kraaltjes erin. In mijn tienertijd begon ik te experimenteren met curly, een permanent voor kroeshaar."

Ware identiteit

"Mijn haar ging van rood, paars, blauw naar zuurstokroze en ik heb allerlei verschillende kapsels geprobeerd. Als ik door een bepaalde levensfase heen was veranderde ik mijn haar ook weer rigoureus." 

"Sinds zes jaar draag ik mijn haar helemaal 'natural'. Daarvoor zat ik een tijd erg slecht in mijn vel en was ik op zoek naar mijn ware identiteit. Wie wilde ik nou écht zijn? Tijdens die zoektocht stopte ik met alles wat nep was; mijn nepnagels gingen eraf en ik schoor mijn hoofd kaal. Echt een nieuw begin dus."

Ontdekkingsreis

Tijdens die ontdekkingsreis, ging ik terug naar mijn geboorteland. Ik verliet Suriname toen ik 6 jaar was, toen ben ik definitief in Nederland komen wonen. Er worden nog best weleens opmerkingen gemaakt over mijn haar."

"Ik weet nog toen ik tijdens mijn 'haarjourney' in Suriname was, mijn vader zei: 'Moet je je haar niet vlechten?' Hij was het niet gewend dat vrouwen hun haar natuurlijk, en dus ook los, droegen.

Het Europees ideaalbeeld

Het heeft ook te maken met de geschiedenis die erachter schuilt, waarom mensen vinden dat je je haar zou moeten invlechten of straighten. Mensen hebben heel lang geprobeerd (en soms nog) om aan het Europees ideaalbeeld te voldoen, waar glad haar bij hoort. Het was zogenaamd onverzorgd als je je haar natuurlijk zou dragen. Ook op werkplekken werd het niet gewaardeerd als je je haar natuurlijk droeg.

Toen ik zes jaar geleden mijn haar ook 'natural' ging dragen naar mijn werk zei een collega 'Heb je je vinger in het stopcontact gestoken?'. Ongemerkt kwetsend, puur omdat ze er niet bekend mee waren. Maar humor is mijn manier om te relativeren. Dus die zet ik dan in om het gesprek te openen. 

Van afrolook tot slag

"Inmiddels heb ik mijn draai gevonden wat betreft mijn identiteit maar ook wat betreft hoe ik mijn haar op z’n mooist kan laten uitkomen. Ik heb zo mijn routine om mijn haar goed te verzorgen zodat het mooi glanst en goed in model blijft."

"Ik maak mijn haar eerst nat met arganolie en water, vervolgens doe ik er sheabutter in en sluit ik het af met natuurlijke (kokos)olie. Dan twist of vlecht ik mijn haar in het model wat ik wil. Soms wordt het een echte afrolook, de andere keer wil ik er slag in."

Zondag droeg Deborah de Miss Black Hair Nederland-titel over aan Dionysa Elbers.