Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Kitty van Dijk aan het werk als uitvaartondernemer
Foto: NTR
Verhalen achter het nieuws

Kitty (53) heeft al 180 kindjes
naar hun laatste rustplaats begeleid

Eva van Riet

J

Jarenlang deelde Kitty van Dijk (53) de gelukkigste momenten met ouders toen zij als verpleegkundige op de verloskamer werkte. Sinds 2009 begeleidt zij ouders juist in hun diepste verdriet. Momenteel werkt ze namelijk als uitvaartondernemer. Ze heeft inmiddels al zo'n 180 kinderuitvaarten gedaan.

"Ik heb dertig jaar lang in het ziekenhuis op verloskamers gewerkt. Daar trok ik me het lot van de ouders van doodgeboren kindjes vaak erg aan," vertelt Kitty over haar carrièreswitch.

"Juist de keren dat het fout ging bij een geboorte, vond ik het fijn om de ouders te begeleiden. Ik wilde dan altijd graag iets voor hen betekenen, daar haalde ik voldoening uit. Soms was een arm om iemand heen al voldoende om iemand op dat moment te steunen."

Verlies van de toekomst

In 2009 heeft Kitty haar baan in het ziekenhuis opgezegd en heeft ze besloten om de opleiding tot uitvaartbegeleider te volgen. Inmiddels werkt ze voor haar eigen uitvaartonderneming Kleine Ster.

"Mijn specialisatie is kinder- en baby-uitvaarten. Dit komt door mijn ervaring op de verloskamers. Ook merkte ik dat er behoefte was aan kindvriendelijkere uitvaarten. Bij het verlies van een negentigjarige moeder of oma is er altijd een vorm van berusting. Maar bij het verlies van een kind niet, dat is een heel ander soort verlies. Een verlies van de toekomst. Ik zorg er dan ook altijd voor dat ik mensen goed geïnformeerd achterlaat, met bijvoorbeeld contactgegevens van gespecialiseerde rouwtherapeuten of lotgenoten."

Intensief contact

"Ook is het contact met de nabestaanden bij een kinderuitvaart vaak veel intensiever. Er komt meer bij kijken dan alleen het uitvoerende proces. Zo is het wel eens voorgekomen dat ik samen met een alleenstaande moeder de as van haar overleden kind ben gaan ophalen. Met sommige mensen heb ik zelfs jaren later nog contact. Mensen mogen mij altijd bellen, maar je moet mensen op een gegeven moment ook verder laten gaan, zodat ze het verlies uiteindelijk een plekje kunnen geven."

Brok in mijn keel

Zelf is Kitty moeder van een zoon van 27 jaar. "Niemand wil natuurlijk zijn kind verliezen en omdat ik zelf moeder ben, sta ik ook vaak genoeg met een brok in mijn keel op een uitvaart. Ik kan er inmiddels wel mee omgaan, maar ik blijf ook gewoon een mens. De uitvaarten van de iets oudere kinderen zijn het heftigst, zij hebben al een leventje gehad. De uitvaart van een elfjarige jongen staat mij nog het meest bij. Toen stond zijn hele klas in de aula een liedje te zingen. Iedere uitvaart is natuurlijk anders en blijft je bij, maar van zo'n dag vergeet je zelfs de kleinste details niet."

Leuke contacten

Iedereen vraagt zich natuurlijk af hoe je met een emotioneel zo zware baan na een lange werkdag thuiskomt. "Ik kan bij thuiskomst mijn verhaal altijd goed kwijt bij mijn man. Zodra ik alles van de uitvaart heb opgeruimd, zet ik de hele dag van mij af. Ik lees veel en luister graag naar muziek. Maar vergeet niet dat ik mijn baan ook echt heel leuk vind! Ik heb bijvoorbeeld heel leuk contact met de chauffeurs van het vervoersbedrijf of bijvoorbeeld met de mensen van de crematoria. Met z'n allen proberen we er iedere keer iets moois van te maken.

Doodgewoon

In het televisieprogramma Doodgewoon wordt er een fascinerend kijkje achter de schermen van de uitvaartbranche gegeven. Kitty is onder andere te zien in de eerste aflevering van deze 5-delige serie, die op woensdagavond om 19:20 uur wordt uitgezonden op NPO 2. Bekijk hier alvast een fragment: