Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Anne Sunderman
Verhalen achter het nieuws

Lieve Zara, dit is hoe
een vrouwenlichaam er écht uitziet

journaliste

Eline Doldersum

D

De Love your curves-campagne van Zara, met twee superslanke modellen in de hoofdrol, viel bij veel vrouwen niet in goede aarde. Ook niet bij modefotograaf Anne Sunderman, die met een krachtige fotoserie laat zien dat de schoonheid van vrouwen juist zit in hun verschillen. 

Sunderman begrijpt heel goed dat de superslanke modellen in de campagne van Zara een doorn in het oog zijn van vrouwen met een maatje meer. "Het zijn meisjes waarmee ze zich totaal niet kunnen identificeren."

Negatieve geluiden

Na het lezen van de forse kritiek op de campagne van de Spaanse modeketen, besloot de jonge fotograaf haar telelens tevoorschijn te toveren. "Ik had het gevoel dat ik iets móest doen met al die negatieve geluiden ..."

"Want weet je wat het is? Met de campagne an sich is helemaal niets mis. Iedere vrouw heeft vormen, ook dunne modellen. Die zijn misschien iets minder zichtbaar, maar ook die vrouwen zijn trots op de rondingen die ze hebben."

Anne Sunderman

Perfecte oplossing

"Het is alleen zo jammer dat Zara alléén deze dunne vrouwen gebruikt, want daarmee stoten ze niet alleen vrouwen met een maatje meer voor het hoofd, maar ontkrachten ze ook de boodschap die ze willen uitdragen."

De Rotterdamse besloot daarom een blik met modellen open te trekken en de campagne samen met Maxime Models en visagist Shiralee nog eens dunnetjes over te doen. "Van getint tot blank en van lang tot klein: ik heb een diversiteit aan modellen opgetrommeld voor deze fotoshoot."

Anne Sunderman

Diversiteit

"In mijn ogen gaat het namelijk helemaal niet om het getal op de weegschaal. Vrouwen zijn er in alle soorten en maten. Er zijn vrouwen met dikke billen en platte billen, met flinke borsten en geen borsten, met kroeshaar en met stijl haar."

"Als fotograaf ben ik ervan overtuigd dat de kracht zit in deze diversiteit. Vrouwen zijn niet alleen maar dik of dun, vrouwen zijn allemaal verschillend. Als je dit in beeld brengt, is er altijd wel een model waarin je jezelf herkent als vrouw."

Trots op jezelf

Al is het volgens de Rotterdamse ook belangrijk dat vrouwen elkaar supporten. "Vrouwen zijn snel geneigd om elkaar te becommentariëren, bijvoorbeeld omdat iemand heel dik of dun is, maar het is toch veel mooier om elkaar te steunen?"

"Elkaar te complimenteren, elkaar in hun waarde te laten. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen, mensen op zoek naar erkenning én herkenning. Wees lief voor elkaar én voor jezelf. En vooral: wees trots op jezelf, hoe dik, dun, gevormd of gekleurd je ook bent," aldus Anne.