Dit veld is verplicht

Dit veld is verplicht

Nee bedankt

Hollandse Hoogte
Foto: Hollandse Hoogte
Verhalen achter het nieuws

Als je moeder je 'wanhopig' zoekt,
maar jij voor geen goud gevonden wil worden

journalist

Marjolein de Jong

R

Regelmatig zie je vermiste personen op Facebook voorbijkomen. Vaak worden de oproepen massaal gedeeld. Maar dat deze soms niet waar of zelfs kwalijk kunnen zijn voor de ‘gezochten’, beseffen de goedhartige delers niet. Esther: 'Mensen delen zo’n oproep natuurlijk vanuit de goedheid van hun hart, maar beseffen niet dat het soms een hoop kwaad kan doen.'

Esther* (36) wil niet onder haar eigen naam geïnterviewd worden, omdat haar moeder haar twee weken geleden nog als vermist op internet zette. “Ik kreeg een berichtje van een oude buurvrouw, dat mijn moeder naar mij op zoek was. Ik dacht direct: ‘Oh nee daar gaan we weer…’"

Het is niet de eerste keer dat haar moeder haar via deze weg probeert te bereiken. “Toch slaat mijn hart elke keer over als ik weer zo’n berichtje ontvang. Ik ben bang voor wat ze weer online heeft gezet. Ook ben ik als de dood dat het ineens enorm storm loopt met het delen op Facebook. Dat mijn hoofd ineens in Amerika wordt gedeeld, terwijl ik gewoon thuis op de bank zit.”

Extra emotie

Voor de oproepen gebruikt haar moeder oude profielfoto’s van Esthers Facebook. Omdat Esther haar allang geblokkeerd heeft, maakt zij voor de oproepen gebruik van het profiel van het verstandelijk beperkte halfzusje van Esther. “Hiermee maakt ze de oproep extra zielig. Uit naam van mijn halfzusje doet ze de oproep; dat zij haar grote zus weer wil zien. Dat wekt natuurlijk extra emoties op.”

Contact verbroken

“Ik heb inmiddels al twaalf jaar geen contact meer met mijn biologische moeder, omdat ik door haar jarenlang mishandeld ben. Ze heeft mij nooit geslagen of geschopt, maar wel geestelijk mishandeld. Dat ging van treiteren tot kleineren. Als ik per ongeluk m’n glas liet vallen, was het huis te klein en was ik niets waard."

"Mijn vader is vele jaren geleden hertrouwd met een hele lieve vrouw. Haar beschouw ik als mijn echte moeder. Zij is er altijd voor mij, was bij alle bijzondere gelegenheden in mijn leven. Dan mag je jezelf pas moeder noemen, niet omdat je iemand het leven hebt gegeven. Het enige wat mijn biologische moeder en mij bindt, is ons DNA.”

Onbegrip

“Vaak begrijpen mensen niet waarom mijn moeder dit doet. Ik denk dat het voornamelijk komt doordat zij ziet dat wij allemaal met onze levens verder zijn gegaan en zij daar geen onderdeel van is. Ze voelt zich buitengesloten. Daarnaast is ze al jaren manisch-depressief en altijd een labiele vrouw geweest. Dit resulteert blijkbaar in dit bizarre gedrag.”

Veiligheid en gezin

Esther heeft ook een dochter, is ze daar dan niet bang voor? “Mijn dochter of man interesseren haar niet; het gaat haar alleen om mij. Gelukkig weet ze ook niet waar wij wonen of waar mijn dochter op school zit. Toch heb ik wel nadrukkelijk met de school besproken dat alleen ik of mijn man haar ophaalt. Maar ik ben niet bang dat ze haar iets aandoet.”

Verhuizen

Toch heeft Esther op het punt gestaan te verhuizen. “Toen ze mij het bericht stuurde ‘Je kunt je wel verstoppen maar ik zal je altijd vinden’, heb ik even getwijfeld. Ik dacht: laten we maar voor de zekerheid verhuizen. Toch wilde ik niet alles achterlaten vanwege die bedreiging."

“Ik ben wel naar de politie gestapt, maar zij kunnen niets doen. Er is volgens hen wel sprake van privacy-schending, maar er is geen directe dreiging. Maar het is toch belachelijk dat iemand zomaar zulke oproepen en mijn foto’s op het internet kan verspreiden? Het enige wat ik zelf kon doen is haar blokkeren, mijn profielfoto vervangen door een plaatje en mijn adres geheim maken bij de gemeente.”

Waarschuwen

“Ik doe mijn verhaal in de hoop dat anderen inzien wat de gevaren van zomaar een oproep delen, kunnen zijn. Zelf deel ik alleen officiële oproepen van de politie. Maar voor eenieder die deelt: doe op z’n minst goed onderzoek of diegene wel daadwerkelijk gezocht wordt. Soms doet het delen meer kwaad dan goed!”

*Esther is niet haar echte naam